Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Πάρτυ γενεθλίων..

Ενας απο του στόχους της αποκατάστασης και του φυσιάτρου ειναι η κοινωνικοποιηση του ατομου που βρεθηκε συνηθως ξαφνικα ,λογω καποιου ατυχηματος ή εστω και λιγο πιο σταδιακα αλλα αναπαντεχα μετα απο την εναρξη εκδηλωσης συμπτωματων καποιας νευρολογικης νοσου(πχ σκληρυνση κατα πλακας) ή ρευματολογικης νοσου(αγκυλοποιητικη σπονδυλιτιδα) σε μια καινουργια κατασταση ζωης.
Ερχεται αντιμετωπος με δυσκολιες στην κινητικοτητα του και στην καθημερινη του αυτοεξυπηρετηση.Δινει καθημερινα αγωνα να βελτιωθει οπου υπολλειπεται και να υποκαταστησει με τεχνικες ,λειτουργιες που δεν αποδιδουν μεχρι να και αν μπορεσουν κι αυτες να αποκατασταθουν.
Συχνα ερχεται ,επισης,αντιμέτωπος και με την ασχημη,ανασφαλη και μικροπρεπη συμπεριφορα των συνανθρωπων μας ,αγνωστων ή και ,ακομα χειροτερα προτερων "φιλων" του,που θεωρουν τον εαυτο τους αθανατο και τη ζωη τους "τελεια" μεσα στη γυαλα τους και απομακρυνονται,φοβουνται να συνεχισουν να ειναι φιλοι με καποιον που η ζωη του τους φαινεται "ατελης",φοβουνται πολυ περισσοτερο να ειναι φιλοι με καποιον που επιδυκνυει καθημερινα τεραστια δυναμη σωματος και ψυχης μη τυχον και ανακαλυψουν και αποκαλυψουν ποσο ατελεις και αδυναμοι ειναι οι ιδιοι.
Μεσα στο προγραμμα αποκαταστασης λοιπον εντασσονται δραστηριοτητες οπως η δημιουργια ομαδων ανθρωπων που παιζοντας ομαδικα παιχνιδια κυριως νοητικα ,ακονιζουν το μυαλο τους,δουλευουν τα συναισθηματα τους και καλλιεργουν το πνευμα συμπνοιας και αλληλοβοηθειας που ουτως ή αλλως αναπτυσουν με τους συναγωνιστες τους,γίνονται σωστοι πολιτες της κοινωνιας,κατι που ολοι θα'πρεπε να μαθαινουμε..
Γινονται ακομα ομαδικες εξοδοι ,συνηθως ηλικιακα ομοτιμων ατομων,για καφε,φαγητο,σινεμα,ή την παρακολουθηση λειτουργιας σε καποια εκκλησια .
Τελος, ο καθημερινος συγχρωτισμος ομορφαινει με παιχνιδια πινκ πονκ,ταβλι,σκακι,παρακολουθηση ποδοσφαιρου στην τηλεοραση.

Χθες ο Κωστας ειχε τα γενεθλια του. Η γυναικα του εφερε μια υπεροχη τουρτα με κερακια που πετανε σπιθες !και μαζευτηκαμε για το παρτυ γενεθλιων.

Γιατι η ζωη συνεχιζεται.

Και το να ζεις ειναι χαρα.

2 σχόλια:

doctor είπε...

Ένας πολύ καλός φίλος blogger, βρίσκεται στην εντατική (λόγω ανευρύσματος)εδώ και 42 ημέρες.

Όταν ξυπνήσει πως θα νιώθει άραγε μετά από τόσο καιρό;

Εδώ είναι το blog του Γιάννη μας:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=26568837&postID=3832828231413072948

Εξαιρετικό και ενδιαφέρον το blog σου.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Το πρωταρχικό θεμα είναι ποια είναι η γενική του κατασταση .
Σε αυτη τη φαση βρισκεταιπροφανως σε κρισιμη κατασταση αφου βρισκεται στην εντατικη .Πιθανον να εχει απωλεια συνειδησης απο την ρηξη του εγκεφαλικου ανευρυσματος ( συγγενες συμπεραινω απο το νεαρο της ηλικια)ςή να ειναι κατεσταλμένος γιατι ειναι συνδεδεμενος με αναπνευστικο μηχανημα.
Οι εικασιες αυτη τη στιγμη ειναι ατοπες και αχρηστες.
Μπηκα στο σαιτ αλλα δίστασα να γραψω γιατι η ειδικοτητα μου ειναι αγνωστη ακομα και απο τους γιατρους αλλων ειδικοτητων(ουτε εγω την ειχα ακουσει ως φοιτητρια ιατρικης Αθηνων,νομιζω στην ιατρικη θεσαλονικης υπαρχει ως μαθημα επιλογης)και θα προκαλουσα συγχυση .
Οταν σταθεροποιηθει αιμοδυναμικα και ακομα καλυτερα απεξαρτηθει απο το αναπνευστικο μηχανημα,θα του χρειαστει νοσηλεια σε φυσιατρικη κλινικη ή σε κεντρο αποθεραπειας αποκαταστασης.Το πιθανοτερο ειναι οτι θα εχει κινητικο ελλειμα στο ενα ημιμοριο του σωματος και ενδεχομενως διαταραχη του λογου και της κατανοησης.Η ψυχολογια του θα περασει διαφορα σταδια που θα σχετιζονται και με την εξελιξη της αποκαταστασης.
Ελπίζω και ευχομαι το καλυτερο για τον Γιαννη.
Οταν ερθει η ωρα για αποκατασταση υπαρχει φυσιατρικη κλινικη(ή κεντρο αποκαταστασης)σε 3 δημοσια νοσοκομεια στην Αθηνα,1 ιδιωτικη κλινικη που ανοιξε φετος στην Αθηνα και 2-3 κεντρα ανοικτης νοσηλειας δηλαδη για να πηγαινοερχεται καθημερινα ο ασθενης απ'το σπιτι,δυσκολο στην αρχικη φαση.
Εγω ειμαι στο πρωτο κεντρο αποθεραπειας αποκαταστασης που ανοιξε στην Ελλαδα ,στην Πατρα.
Θα χαρω να βοηθησω,να παω να δω τον Γιαννη στην εντατικη(ανεβαινω Αθηνα σπιτι μου καθε 15) να μιλησω με τους συγγενεις αν θελουν ενημερωση.