Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Στοχος του Φυσιάτρου

Ο στοχος της ειδικοτητας του φυσιάτρου ειναι οχι απλως να επιλυσει καποιο προβλημα υγειας του εκαστοτε ασθενους.
Κυριο μελημα του ειναι να τον καταστησει λειτουργικο και ικανοποιημενο απο τον εαυτο του .
Ολα τα προβληματα δεν εχουν την ιδια σημασια για ολους τους ανθρωπους.Για παραδειγμα το να σπασει ασχημα το δεξι του χερι καποιος εργαζομενος που η αποσχοληση του επιβαλλει γραφικηεργασια ειναι καταστροφικο για την ψυχολογια του,την αυτοεξυπηρετηση,την επαγγελματικητου ασχολία καιτην οικονομικη του κατασταση.
Τωρα αν το ιδιο συμβει σ'εναν εργαζομενο που η αποσχοληση του απαιτει γραφικη εργασια αλλα ειναι αριστεροχειρας ,αν και θα εχει να αντιμετωπισει κάποιες δυσκολίες, οι συνεπειες και οι αλλαγές στη ζωή του δεν ειναι και τόσο σημαντικές μέχρι να αποκατασταθεί ,συνήθως χειρουργικά από ορθοπεδικό το χέρι του .

Βασικο μελημα του φυσιατρου λοιπον κατα την πρωτη συζητηση με τον ασθενη είναι να διαπιστωσει ποιο ακριβως ειναι το πιο σημαντικο του προβλημα που τον αποσχολει περισσοτερο ωστε να βρει τροπους να τον βοηθησει να το αντιμετωπισει.

Ας πουμε οτι ερχεται μια οσφυαλγία.
-.Πρωταρχικα ο φυσιατρος με τη λήψη καλού ιστορικού, την κλινικη εξεταση και τις ακτινοσκοπικες εξετασεις θα καθορισει την αιτια,θα αποκλείσει ενδεχόμενο μη μυοσκελετικό αίτιο όπως γυναικολογικό,αγγειακό ή παθολογικό της κοιλιακής χώρας,και θα προσδιορίσει την εκταση και τη βαρυτητα του προβληματος της σπονδυλικης στηλης και των παρακείμενων μυών.
-.Θα δωσει συνταγή για φαρμακευτικη αγωγη και συνταγη για διαφορα ειδη φυσικοθεραπειας και υδροθεραπειας αν το κρινει δυνατο απο τα αλλα προβληματα υγειας του ασθενους και απαραιτητο.
-Θα φροντισει ομως να ανακαλυψει μεσα απο τη συζητηση και καθημερινες πρακτικες του ασθενους που προκαλεσαν η επιδεινωνουν το προβλημα ωστε να δωσει τις καταλληλες οδηγιες για αντικατασταση τους οπως και προσωπικα προβληματα και αγχη που παντα επιδεινωνουν ενα ζητημα υγειας,ιδιως οσον αφορα τον πονο ,και
- θα προτεινει ,καποιες χαλαρωτικες τεχνικες,συχνα και συζητηση με εναν ψυχολόγο(η ομαδα αποκαταστασης εμπεριεχει ψυχολογο) .
Τελος αν θεωρήσει η κατασταση των σπονδυλων επιβαλλει χειρουργειο
θα συστησει την εκτιμηση απο ορθοπεδικό για επιβεβαίωση και για την πραγματοποιήση του.
Ειναι βασικη η συζητηση με τον ασθενη μεσα απο την απο οποια ο φυσιατρος πρεπει να ανασυρει ολα τα προβληματα του ασθενους ,αφου καποια παο αυτα ο δευτερος δεν τα αξιολογεί ή δεν τα θεωρει αντιμετωπισιμα και δεν τα αναφερει.

6 σχόλια:

mickey είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις - και μάλιστα με τρόπο απλό και κατανοητό.

Θα βάλω και το δικό σου blog στη λίστα των αναγνωσμάτων μου. Χρειαζόμαστε άλλωστε και blogs με ειδική (αλλά ευρύτερου ενδιαφέροντος) θεματολογία, γραμμένα από ανθρώπους του χώρου.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Κι εγω θεωρώ οτι η ειδικότητα αυτή ειναι κάπως αγνωστη και παρεξηγημένη, εχει ομως πολλά να προσφέρει στον κόσμο.
Αρκεί να εκλαϊκευθεί κατάλληλα και αυτό ειναι έργο των φυσιάτρων.
Προσθέσαμε και εμείς το μπλοκ αυτό στη λίστα.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Σας ευχαριστω για τη συμπαρασταση σας συμπορευτες στο διαδικτυο!
Διαβαζω τα μπλογκ και των δυο σας φανατικα και γραφω οποτε θεωρω οτι εχω κατι να πω.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Θεωρω οτι οφειλω μια ιδιαιτερη αναφορα στον ιδρυτη του πολυ αξιολογου www.elladitsamas.blogspot.com και αγαπημένο φίλο κ.Πετρο Τζεφερη γιατι αποτελει τον πνευματικο μου οδηγο στο χωρο του blogging αφου μου τον εμαθε ,με ενεπνευσε και με καθοδηγησε στη δημιουργιου του δικου μου blog.Ευχαριστω πολυ.

bidibis είπε...

χαμπάρι δεν έχω από φυσιατρική και συγγνώμη που θα ασχετολογήσω ελαφρώς, αυτό που αντιλαμβάνομαι όμως ως το πιο σημαντικό στο ποστ είναι το "Ολα τα προβληματα δεν εχουν την ιδια σημασια για ολους τους ανθρωπους."

Και στην περίπτωση μου που λέγαμε για τις αϋπνίες νομίζω ότι τις βιώνω διαφορετικά από ότι ο περισσότερος κόσμος. Οι περισσότεροι έχω την εντύπωση πως δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν βρίσκονται σε άσημη ψυχολογική κατάσταση ενώ εγώ αντιθέτως τον ύπνο σε αντίστοιχες περιπτώσεις τον έχω ως το καλύτερο placebo. διαφυγή από την πραγματικότητα είναι ό,τι χρειάζομαι. όταν όμως είμαι μεσα στην τρελή χαρίτσα, πολλές φορές και μετά από μια ξεκαρδιστική κωμωδία ή άλλα πιο σημαντικά προσωπικα γεγονότα, οι ευχάριστες και ενίοτε γελοίες σκέψεις καθώς και η προσμονή της επόμενης μέρας δε μ' αφήνουν να κλείσω μάτι. Όταν θα έπαιζε η ελλάδα τελικό στο ευρο για παράδειγμα για τρεις μέρες δε μπορούσα να κοιμηθώ. Ενδεχομένως να έπαιξαν ρόλο και οι καφέδες και το άφθονο αλκόολ εκείνων των ημερών το ίδιο πράγμα όμως σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν το πάθαινα σε μέρες εντελώς πεζές

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

οπως αναφερω και στο αντιστοιχο ποστ για τις αυπνιες η απασχοληση τπυ μυαλου με σκεψεις,ειτε αυτες ειναι δυσσαρεστες ειτε ευχαριστες ειναι αυτο που δεν μας αφηνει να κοιμηθουμε.
Καλο ειναι να κανουμε τον αναλογισμο της μερας που περασε και τον προγραμματισμο της επομενης πριν πεσουμε στο κρεβατι.
Το ιδανικο οταν πεφτουμε για υπνο ειναι να αδειαζουμε το μυαλο μας,αρχικα να συγκεντρωνομαστε στην αναπνοη μας ή σε μια λεξη που θα την επαναλαμβανουμε μονοτονα προσπαθωντας να μην επιτρεψουμε στο μυαλο μας να διαφευγει σε συνειρμους.
Δεν λεω οτι ειναι ευκολο,ειναι ομως εφικτο και σιγουρα χρειαζεται εξασκηση.
Επειτα η εφαρμογη ενος συγκεκριμενου"τελετουργικου"πριν τον υπνο πχ ,προγραμματισμος επομενης μερας,ενα ποτηρι ζεστο γαλα η χαμομηλι,πλυσιμο δοντιων βαζει τον οργανισμο στη διαδικασια "τωρα θα κοιμηθω".Τελος η αποφυγη σωματικης κοπωσης ,πχ γυμναστικη 4 ωρες πριν την κατακλιση ειναι απαραιτητη.