Σάββατο, 5 Απριλίου 2008

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Πριν από επτά δεκαετίες η μεγάλη πλειονότητα του ιατρικού επαγγέλματος αντιμετώπιζε την αποκατάσταση σαν μια "εξωσχολική"επιπρόσθετη δραστηριότητα της ιατρικης σαν κάτι που αφορούσε τη δουλεια του κοινωνικου λειτουργου και την επαγγελματική εκπαίδευση αλλα είχε μικρή σχέση με την ιατρική επιστήμη.
Αυτη η τάση έχει αντιστραφεί και σήμερα η πλειονότητα των γιατρών,ιδιαίτερα των πρόσφατα ειδικευμένων,γνωρίζουν τους στόχους και τις διαδικασίες της αποκατάστασης και αναγνωρίζουν οτι η ιατρική φροντίδα και θεραπεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μέχρι ο ασθενης να αποκαταστήσει στο μέγιστο δυνατό τις ψυχοσωματικές του λειτουργίες και να εκπαιδευτεί ώστε να γίνει όσο το δυνατον πιο λειτουργικός,αυτόνομος,παραγωγικός,ψυχολογικά ισορροπημένος και κοινωνικά ενταγμένος παρά την όποια ανεπάρκεια ή δυσκολία του εχει απομείνει μετά την θεραπεία της πρωταρχικης νόσου ή το χειρουργείο .
Το πρώτο τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στον κόσμο δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο της Νεας Υόρκης Bellevue .
Από τότε ξεκίνησε μια ταχεία αυξηση δημιουργίας αυτόνομων Κεντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης που πρόσφεραν αναγκαία και σημαντική φροντίδα και θεραπεία σε ασθενεις που ειχαν εξέλθει απο τα νοσοκομεία ή σε ασθενεις με χρόνια προβλήματα που δεν ειχαν αντιμετωπιστει .
Τα τελευταίες δεκαετίες στην Αμερική δόθηκε έμφαση να υπάρχουν τμήματα Φυσικής Ιατρικης και Αποκατάστασης μέσα στα γενικά νοσοκομεία ώστε τα οφέλη της αποκατάστασης,οι υπηρεσίες του Φυσιατρου και των φυσικοθεραπευτων,εργοθεραπευτών,λογοθεραπευτών,ειδικά εκπεδευμένων γυμναστών,ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών να προσφερθουν το γρηγορότερο δυνατό στους ασθενεις ωστε οι καταστροφικές σωματικες,συναισθηματικές,κοινωνικες και επαγγελματικεςσυνέπειες/επιπλοκές της νόσου και της μακροχρόνιας κατάκλισης να προληφθούν ή να αντιμετωπιστουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αναγνωρίστηκε οτι να αγνοούμε μία δυσχέρεια ή ανεπάρκεια είναι πολυ πιο ακριβό από το να ξεκινησει το πρόγραμμα αποκατάστασης έγκαιρα.

7 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Ευτυχία μου, χρόνια πολλά για τη σημερινή γιορτή σου, αν δεν κάνω λάθος :-)

Τώρα όσον αφορά στην ανάρτηση υπάρχει η πεποίθηση ότι πολλά από αυτά που θεωρούμε αναπηρίες επιδέχονται βελτιώσεων...
Καλησπέρα.

Ευτυχία είπε...

Σ'ευχαριστω πολυ Κίτσο μου!Αυριο είναι.Φιλιά!!

Σπίθας είπε...

Εγώ είδα ότι πρίν λίγο στη ΝΕΤ, μιλούσαν για τα θέματα που αναφέρεις(και στο πρηγ.ποστ) ...και κάπου άκουσα το όνομά σου ή έκανα λάθος;

Σπίθας είπε...

Χρόνια πολλά και καλά Ευτυχία !
Πάντα έτσι και καλύτερα, εύχομαι!
Δυναμικά- δημιουργικά, χαρούμενα.
Και πολλά...ποστ.-)

Ευτυχία είπε...

Σ'ευχαριστω σπιθα μου!φιλια!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Χρόνια πολλά Ευτυχούλα!

Ευτυχία είπε...

Σ'ευχαριστω ασκαρδαμύ .Φιλια!