Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ANOIA

ΟΡΙΣΜΟΣ:πρόκειται για μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται απο σημαντική απώλεια της λειτουργικότητας διαφόρων τομέων γνωσης και επίγνωσης που δεν οφείλονται σε διαταραγμένο επίπεδο συνείδησης.
Η λέξη ανοια δεν καθορίζει και την αιτιολογία της και σε καμμία περίπτωση δεν είναι συνόνυμη με εξελικτική διαδικασία ούτε με με ενα δρόμο χωρις επιστροφή .

Η διάγνωση απατεί μια σειρά από εξετάσεις με την πάροδο του χρόνου που υποδυκνείουν μια πτώση της διανοητικής λειτουργία ή μια εκτίμηση της γνωσιακής λειτουργικότητας του ατόμου και την υπαρξη ενδείξεων μιας παλιότερης ΄γνωσιακης λειτουργικότητας ανώτερου επιπέδου.

Η ανοια είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλονται σε διαταραχές του εγκεφαλου και όχι μια νόσος.Οι ανθρωποι με ανοια ενδεχομένως δεν μπορουν να οργανώσουν στο μυαλο τους πώς να κανουν απλες καθημερινες δραστηριότητες οπως ενδυση και σίτιση.Μπορει να χασουν την ικανότητα να λύσουν προβλήματα ή να ελένξουν τα συναισθήματα τους.Η προσωπικότητά τους αλλάζει.Μπορει να γινουν διεγερτικοι(επιθετικοι) ή να εχουν ψευδαισθήσεις,να βλέπουν πρόσωπα και πράγματα ανυπαρκτα αυτη τη στιγμή.

Η απώλεια μνήμης΄αποτελει κοινο σύμπτωμα της ανοιας,αλλα δεν την ορίζει απο μόνη της.Οι πάσχοντες απο άνοια παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα 2 τουλάχιστον λειτουργιων του εγκεφάλου οπως μνήμη και ομιλία.

3 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Και δυστυχώς δεν υπάρχει φάρμακο γι αυτό, μόνο καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου οι υπάρχουσες επιλογές.
Ολοένα αυξανόμενη νόσος, ίσως και λόγω του αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Tωρα επιστήμονες βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενος φαρμακου για το αλτσχαιμερ .Η ιατρική εξελίσσεται με ραγδαία βήματα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Την καλησπέρα μου, αγαπητοί:)