Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΚΩΣΗ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ(Ν.Μ.)

Ο ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ είναι δυσσάρεστες αισθήσεις που προκύπτουν από παθολογική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που μπορεί είτε να είναι αυτόματες είτε να προκληθούν συχνά χωρίς να αντανακλουν την ανάμενώμενη τοπογραφική κατανομή δερματικων ή μυικων περιοχών που νευρώνονται απο συγκεκριμένες νευρικες ρίζες που εχουν βλαφθει(δερμοτόμια-μυοτόμια).
Η αίσθηση μπορεί να προσομοιάζει με ηλεκτρικό ρευμα,με πίεση ή με αίσθημα ψυχρού ή θερμού ή αλλα συναισθήματα που είναι αδύνατο να περιγραφουν γιατι δεν αντιστοιχουν σε καποιο φυσιολογικό.
Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται σε περιοχές πάνω από τη βλάβη,στην περιοχή της βλάβης είτε κατω από τη βλάβη.Μπορεί ακόμα να αφορά εν τω βάθει όργανα της κοιλιάς ή του θώρακα.

Βασικό χαρακτηριστικό του νευροπαθητικού πόνου είναι ότι εμφανίζεται χωρίς αντίστοιχο ερέθισμα ή με ένα ελαφρο απτικο ερέθισμα(αγγιγμα).Στην δευτερη περιπτωση το σύμπτωμα ονομάζεται ΑΛΛΟΔΥΝΙΑ.

Ενας καλος τρόπος ορισμου του νευροπαθητικού πόνου είναι να τον ΄περιγράψουμε σαν το αισθητικό αντίστοιχο της σπαστικότητας ή των σπασμων.

Η αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τα ατομα που τον παρουσιάζουν αφου εκτος απο το ότι τα ταλαιπωρεί και τους ρίχνει το ηθικό ,αναχαιτίζει και την παρακολούθηση των θεραπειών τους και των γενικότερων οδηγιων του προγράμματος αποκατάστασης.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο νευροπαθητικός πόνος προμηνύει μια βελτίωση της κινητικότητας ή της αισθητικότητας της περιοχής και σίγουρα πάντα επιδεινώνεται απο τη σπαστικότητα,μια λοιμωξη ή φλεγμονή και απο ενα επώδυνο ερέθισμα.
Τα κλασσικα αναλγητικά οπως παρακεταμόλη,αντιφλεγμονώδη ακόμα και τα οπιοειδή καθολου εως αμελητέα βοήθεια προσφέρουν.
Τα αντιφλεγμονώδη,δε,αντεδίκνυνται κατα τα πρωτα 2 χρόνια μετα την κάκωση γιατί κατα μεγαλη πιθανότητα παραμποδίζουν την επανανευρωση,σε οσο βαθμό αυτη γίνει.
Υπάρχουν τα τρικυκλικα αντικαταθληπτικά,οι αναστολεις επαναπρόσληψης σεροτονινης και τα αντιεπιληπτικά που δρώντας στο Κεντρικό Νυρικο Σύστημα μπορουν να βοηθήσουν .
Απο κει και πέρα μέχρι να ανακαλυφθει καποια καινουργια ουσία περιμένουμε συνηθίζοντας τον πόνο να τον ανέχεται καλύτερα και η συνειδητή δύναμη του εγκεφαλου(της σκέψης) του ασθενους να τον καταστήσει ικανό να συνεχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης και να εχει μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Στις πλείστες των περιπτώσεων ο πόνος υφίεται από τους ενδογενείς μηχανισμούς του οργανισμού οι οποίοι ενεργοποιούνται με τη φαρμακευτική ,φυσικοθεραπευτική  και ψυχολογική θεραπευτική αντιμετώπιση που εμπεριέχει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης.

7 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"περιμένουμε τον εθισμο στον πόνο και τη συνειδητή δύναμη του εγκεφαλου(της σκέψης) του ασθενους"
....................

Στην πράξη πόσο συχνά ο ασθενής μπορεί να το αντιμετωπίσει με τον παραπάνω τρόπο.
Υπάρχει μια εκτίμηση;
Τάξη μεγέθους, στο περίπου, ας πούμε.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ευτυχούλα, για μια καλησπέρα πέρασα, εσύ έλειπες αλλά βρήκα το Σπίθα και τα είπαμε...

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

καλημέρα,συνήθως ο πόνος υφίεται και το άτομο επιστρεφει στο πρόγραμμα,καποιες συνεχίζει μα ο ασθενής τον υπερνικά και το προγραμμα συνεχίζεται με ελαττωμένους ρυθμους .Στα 10 χρόνια εμπειρίας μου εχω συναντήσει έναν άσθενή που ο ΄νευροπαθητικός πόνος τον αναγκασε για εναμιση χρόνο να ακινητοποιηθει ,επιδεινώθηκε βεβαια η κινητικότητα του και υπέφερε απο διάφορες επιπλοκες της ακινητοποιησης(λεμφοιδήματα,παχυσαρκια,υποβοήθηση δημιουργίας λιθων στην κύστη κλπ).Τον συνάντησα πρόσφατα και προσδοκω να βρεθει τρόπος να ανακτήσει οτι εχασε τα τελευταια 2 χρονια και να επιστρέψει σε μια ικανοποιητική ζωή.Εχει μεγάλη ψυχική δύναμη και πιστευω στην ικανότητά του να τα καταφέρει.

KitsosMitsos είπε...

Είναι η αίσθηση του πόνου και το πώς τον αντιλαμβάνεται ο καθένας. Αυτό μεταβάλλεται.
Οι νεότερες θεραπείες όντως περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά (SNRI's) και αντιεπιληπτικά ως χρόνιας χρήσεως θεραπεία.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

δεν ειναι ενας συνηθισμενος πονος ,ουτε το θεμα ειναι απλως πώς εκλαμβανει υποκειμενικα το αισθημα του πονου το ατομο.Ειναι ενας ιδιομορφος πονος που δεν περιγραφετει.Ψαχνω να βρω αν πραγματοποιουνται επεμβασεις εγκεφαλου τυπου neuromodulation για τον νευροπαθητικο πονο στην κακωση Ν.Μ.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

η και παρεμβασεις στο Νωτιαιο Μυελό για την υφεση του νευριπαθητικου πόνου στις κακωσεις Ν.Μ.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Χρόνια πολλά, Ευτυχία!!
Καλές γιορτές και ότι επιθυμείς!