Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η νοητική δυσλειτουτγία και η δυσχέρεια της επικοινωνίας που μπορεί να προκύψει μετά απο μια Κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή ενα Αγγειακο Εγκεφαλικό Επεισόδιο ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες όπως την προσωπικότητα του ανθρώπου και τις προτραυματικές του ικανότητες όπως κι απο τη βαρύτητα της βλάβης.

Τα νοητικά χαρακτηριστικά αναφέρονται στο ΤΙ? και στο ΠΟΣΑ?πχ ποσα ξέρει?,τί μπορεί να κάνει?
Εφόσον οι εκτελστικές λειτουργίες είναι ικανοποιητικές το άτομο μπορεί να ανταπεξέλθει στο νοητικό έλλειμα και να είναι ανεξαρτητο,αυτοεξυπηρετούμενοκαι παραγωγικο.
Μεσα λοιπον στα πλαίσια του προγράμματος αποκατάστασης είναι και η νοητική αποκατάσταση που γίνεται απο νευροψυχολόγο και αποσκοπεί στην όσο το δυνατον μεγαλύτερη βελτίωση της συγκέντρωσης , της μνήμης και του συντονισμου των σκέψεων μέσα απο κατάλληλες τεχνικές και την σωστή προσέγγιση του ασθενους.
Ο λογοθεραπευτης έχει κι αυτος τον σημαντικό ρόλο του στην επανεκπαίδευση του εγκεφαλου και των φωνητικών οργάνων με κατάλληλες ασκήσεις για να επανέλθει η δυνατότητα επικοινωνίας στην καλύτερη δυνατή κατασταση,τις περισσότερες φορες σε πολυ καλή κατάσταση.

1 σχόλιο:

KitsosMitsos είπε...

Δύσκολες περιπτώσεις οι συγκεκριμένες και πολυπαραγοντικές. Επιμονή και υπομονή θέλει, πέρα από την γνώση.