Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

η αμηχανία ορισμου

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοουν τί είναι ο φυσίατρος,είτε τον συγχέουν με τον φυσικοθεραπευτή λόγω του ομοιου πρώτου συνθετικου των λέξεων φυσ-ιατρος φυσ-ι(κ)οθεραπευτης και επειδή συνεργάζονται.

Φαντάζομαι είναι γενικώς δύσκολο να επεξηγήσεις με τί ακριβως ασχολείται η κάθε ιατρική ειδικότητα .πόσο μάλλον η φυσιατρική που είναι μια καινούργια οπτική γωνία του πώς μπορει η ιατρική να βοηθήσει τον ανθρωπο και που ενέχει στοιχεία απο αρκετες αλλες ιατρικες ειδικότητες(παθολογια,νευρολογια,ορθοπεδικη)και παραιατρικες ή συναφεις επιστήμες(φυσικοθεραπεια,εργοθεραπεια,λογοθεραπεια,ψυχολογια).

Ενας ορισμος που διαβασα στην Αμερικανικη ενωση φυσιατρων ειναι:φυσίατρος είναι ο γιατρος που ασχολείται με την βελτίωση της ποιοτητας ζωης του ασθενους και εχοντας εξειδικευτει στα νευρα,το μυοσκελετικο και τον εγκέφαλο προσπαθει με συντηρητικες μεθοδους(μη χειρουργικες δηλαδη) να ανακουφισει τον πονο του ασθενους και να αποκαταστήσει την εγκεφαλικη σωματικη και ψυχικη λειτουργικότητα του μετα απο τραυματισμο ή ασθενεια Να τον καταστησει ικανο για την καλύτερη δυνατή προσωπικη,εργασιακη και κοινωνικη επανένταξη του.

10 σχόλια:

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Πράγματι με τόσες ειδικότητες ασθενών είναι δύσκολο.

Ομως και με τόσα τροχαία, με τόσους ακρωτηριασμούς και τόσους ασθενείς με ανάγκη μετεγχειρητικής αποκατάστασης στον τόπο μας, εγώ πιστεύω ότι σύντομα θα τον μάθουμε καλά τον φυσίατρο.

Για παράδειγμα, σε κάθε ακρωτηριασμό, ο ασθενής δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον αυτόν καθεαυτόν αλλά και πολλά άλλα που αφορούν την εκπαίδευσή του για αντιμετώπιση του πόνου,την ανεξαρτητοποίησή απο τον ακρωτηριασμό, τον χειρισμό του τυχόν τεχνητού μέλους, απογοήτευση, το άγχος, την ανταπόκριση στο κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό του περιβάλλον με τα νέα δεδομένα και χίλια διό αλλα...
Ακόμη και οι απλές μετακινήσεις, η έγερση από το δάπεδο, οι κατάλληλες θέσεις στο κρεβάτι, η χρήση τυχόν βοηθημάτων, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Οι μόνοι γιατροί, νομίζω, που μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, κατά την απαραίτητη μετεγχειρητική περίοδο νοσηλείας των ακρωτηριασμένων, και όχι μόνον, είναι οι φυσίατροι που καλούνται με την επιστημονική τους γνώση να οργανώσουν "την εκπαίδευση των πασχόντων" για το νέο τρόπο ζωής τους, όπως ακουσα πρόσφατα από την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Αρκεί να ξεπεραστεί το αρχικό στάδιο του "καπελώματος" από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Κάποιοι θα μπουν μπροστά με την υποδειγματική δουλειά τους και θα ανοίξει ο δρόμος...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

και κάτι ακόμη.
ΑΝ βαλει κανείς τον όρο "φυσίατρος" στο περίφημο Βικιλεξικό και την wikipedia (http://www.wikipedia.gr/ και http://www.easypedia.gr/) δεν θα βρει τίποοτε παρά μόνο "γιατρός με ειδικότητα στην αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων".
Γιατί δεν κάνεις ένα ενημερωτικό λήμμα εκεί που θα το δούν χιλιάδες ώστε να γνωρίζουν επιτέλους περί τίνο προκειται;

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

ευχαριστω παρα πολυ !!
Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας.

KitsosMitsos είπε...

Πολύ σωστή η πρόταση του Πέτρου. Για να ενημερωνόμαστε.
Καλημέρα

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

καλημέρα Χρήστο!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ξεπερνάει τα όρια της "υγείας" και του γιατρού που έχουμε στ μυαλό μας.
Αυτή η ειδικότητα ορίζει και δικαιολογεί πλήρως το ότι ο γιατρός ασκεί λειτούργημα.
Χρειάζονται μεγάλα ψυχικά αποθέματα, εκτός των εξειδικευμένω ιατρικών γνώσεων.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Εύχομαι, Καλή Ανάσταση!!
Με υγεία και αγάπη, Ευτυχία!
:)

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Χριστός Ανέστη!Συγγνώμη σπίθα,ειχα καιρό να μπω.

Irene είπε...

Γεια σας. Είναι η πρώτη φορά που γράφω εδώ...
Είμαι ιατρός και τελείωσα την σχολή πέρσι. Αποφάσισα ότι η ειδικότητα που θέλω να κάνω είναι η φυσιατρική. Σε όποιον το λέω μου λέει 'τι είναι αυτό' (οι πιο πολλοί ακούν ψυχιατρική). Το θέμα είναι ότι δεν μου το λένε μόνο απλοί πολίτες που δεν έχουν σχέση με την ιατρική, αλλά και γιατροί.. Και τελικά απολογούμαι για την ειδικότητα που διάλεξα. Οι ερωτήσεις που μου κάνουν είναι τι ειδικότητα είναι αυτή, με τι ασχολείται, ότι αλληλοεπικαλύπτεται με την νευρολογία και την ορθοπεδική κα. Σχετικά πρόσφατα είχα και μια σχετική συζήτηση με καταξιωμένο καθηγητή της ιατρικής σχολής Αθηνών, ο οποίος τελικά με συμβούλεψε να κάνω Νευρολογία.. Η αλήθεια είναι ότι με έχει κουράσει και εκνευρίσει όλη αυτή η κατάσταση..
Χαίρομαι πολύ που βρήκα αυτό το blog..η αλήθεια είναι ότι θέλω πολύ να έρθω σε επαφή με φυσιάτρους.. σας ευχαριστώ..

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

συγγνωμη ειρηνη,μολις τωρα ειδα το σχολιο σου και δεν βρηκα τροπο να επικοινωνησω μαζι σου...