Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΑΤΡΟΥΣ

Παρακολουθώ αυτο το παρασκευοσαββατοοκύριακο ενα σεμινάριο για την εφαρμογη μεσοθεραπείας για φυσιάτρους απο εναν ιταλό καθηγητη φυσιατρικής .
Στην Ιταλία συνεδρίες μεσοθεραπείας κανουν κυρίως οι φυσίατροι ενώ στην ελλάδα υπάρχει η εντύπωση οτι κανουν κυριως οι πλαστικοί χειρουργοί .
Βέβαια,οι λόγοι που χρησιμοποιουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο οι δυο ειδικότητες ειναι διαφορετικοί,ο καθένας για το αντικείμενο του.
Ο πλαστικός χειρουργός την χρησιμοποιεί κυρίως για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και δερματικων προβλημάτων(πχ ρυτίδες) ,ενω ο φυσίατρος ως μέσο αναλγησίας για οποιοδήποτε μυοσκελετικό πόνο,απο οσφυαλγία ως tennis elbow(επικονδυλίτιδα).
Η μέθοδος συνίσταται στην τοπική ενδοδερμική εγχυση φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, πολλές ενέσεις ελάχιστης δόσης του φαρμάκου σε συγκεκριμένα δερμοτόμια που αντιστοιχουν στις ρίζες των νευρων που προκαλουν τον πονο,εφοσον μιλαμε για αυχενο-οσφυαλγια ή τοποθεσίες περι της πασχουσας περιοχης(πχ αγκωνας) .
Η μέθοδος αυτη έχει άμεσα θεαματικά αναλγητικά αποτελέσματα και μπορει να χρησιμοποιηθει και σε ανθρωπους που λογω συνυπαρχοντων προβληματων απο το στομαχι ή την καρδια ή τα νεφρα ή το ηπαρ απαγορευεται η ληψη φαρμακων απο το στομα.

Χρησιμοποιουμε τη μεσοθεραπεία για αντιμετώπιση:- του πόνου
-της φλργμονής
-του μυικού σπασμού και τηςμυικής συγκαμψης
-της οστεοποιησης του ώμου
Η Μεσοθεραπεία έχει σύνθετα και πολυπαραγοντικά αποτελέσματα.

Μηχανισμοι δράσης:
1.ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από τη διάταση του δέρματος με τη δραση ενδογενων ουσιών κατα την έγχυση του φαρμακου-GATE CONTROL THEORY
2.ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
από τη διέγερση του Δικτυοενδοθηλιακου συστήματος του δερματος
3.ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ασφαλώς υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκων,απο μικρες δερματικές εως πολυ σπανιώτερα μεγάλες(αναφυλακτικό σοκ)και γι αυτο πρεπει να τελείται απο γιατρό ο οποιος αρχικα θα εκτιμήσει τον αρρωστο ,αν μπορει να ανεχτει τη θεραπεία και τί δόσεις απαιτούνται και βεβαια θα κανει τις απαραίτητες ενεργειες αν παρελπίδα συμβει κατι στον ασθενή.Προυποθέτει δε,αριστη γνωση της ανατομιας και φυσιολογιας του μυοσκελετικου και του νευρικου συστήματος.



Η μεσοθεραπεία που μπορει να γίνει και ως ΞΗΡΑ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ χωρις τη χρήση φαρμάκου (ο βελονισμος κατα την προσωπικη μου αποψη στη συγκεκριμενη περίπτωση θα ηταν πιο αποτελεσματικος εαν ο γιατρος εχει εκπαιδευτει σωστά ) και ως ΚΕΝΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ με φυσιολογικο ορό για τους αλλεργικους ασθενεις αποτελεί αλλο ενα όπλο στη φαρετρα του φυσιάτρου για την προσπάθεια του να ανακουφίσει τον ανθρωπο που υποφερει και να τον βοηθήσει ν'αποκτήσει καλύτερη ποιοτητα ζωης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: