Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ(ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΤΙΚΗ ΝΟΣΟ)



Η απομυελίνωτική νόσος πολλαπλή σλήρυνση ,γνωστή ως κατά πλάκας σκλήρυνση, είναι μια νόσος της οποίας η αιτιολογία δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως ,αλλά θεωρείται σήμερα οτί ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα.Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο ,απορρυθμίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και προσπαθώντας να αντιμετωπίσει κάποιο μόριο που αναγνωρίζει ως ξένο(πιθανόν κάποιον ιό)δημιουργεί αντισώματα ενάντια στη βασική πρωτείνη της μυελίνης.Αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένους τόπους του εγκεφάλου ή/και του Νωτιαίου μυελού τους οποίους καταστρέφει σχηματίζοντας τις γνωστές απομυελινωτικές πλάκες(εστίες).Η μυελίνη είναι το έλυτρο που καλύπτει τους άξονες των νευρικών κυττάρων, και βοηθάει στην μετάδοση των ώσεων(των ηλεκτρικών μυνημάτων)από νευρικό κύτταρο σε νευρικό κύτταρο.Με την μετάδοση των ώσεων φτάνει η εντολή από τον εγκέφαλο ή τον Νωτιαίο Μυελό στην περιφέρεια και πραγματοποιείται η κίνηση.Αντίστοιχα φτάνει και το αισθητικό ερέθισμα από το δέρμα στον εγκέφαλο όπου γίνεται συνειδητό.
Όταν διακόπτεται η συνέχειά της μυελίνης σταματάει και η μετάδοση του ερεθίσματος, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της σκλήρυνσης.
Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση και έχει τη δικιά του πορεία και πρόγνωση.
1.Κατ'αρχήν ο άνθρωπος που έμαθε οτι πάσχει απο αυτή τη νόσο πρέπει να παρακολουθείται απο νευρολόγο του οποίου τις οδηγίες και την φαρμακευτική αγωγή θα ακολουθεί πιστά και δεν θα αυτενεργεί ούτε θα την διακόπτει μόνος του.

2.Ύστερα σημαντικό είναι να ακολουθεί κι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που θα του καταστρώσει κάποιος φυσίατρος.Αυτό θα περιλαμβάνει:A. συνεδρίες φσικοθεραπείας 2 την εβδομάδα με πολλά διαλλείματα και ασκήσεις που θα συνταγογραφήσει ο φυσίατρος ανάλογα με την περίπτωση.
B.Πιθανόν να χρειάζεται να συνταγογραφηθούν και 1-2 συνεδρίες εργοθεραπείας ώστε να μάθει ο ασθενής να τελεί τις πράξεις της καθημερινής του ζωής πιο εργονομικά και άνετα.
Γ.. Ακόμα πιθανόν να χρειαστεί Ουροδυναμικό έλεγχο και χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων και μέσων επανεκπαίδευσης της νευρογενους ουροδόχου κύστης εφόσον παρουσιάζονται δυσουρικά προβλήματα.Αυτό γίνεται απο ουρολόγο ή απο φυσίατρο ή καλύτερα απο συνεργασία και των δύο.Επιπλέον ο φυσίατρος θα ασχοληθεί με την καλή λειτουργία του εντέρου είτε με τη συνταγογράφηση ειδικού συστήματος αυτουποκλυσμών που χρησιμοποιούνται για δύσκολες καταστάσεις δυσκοιλιότητας , είτε με
κατάλληλες οδηγίες στο άτομο για την επανεκπαίδευση του εντέρου του.
Δ.Η αντιμετώπιση της σπαστικότητας επίσης θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία ,φάρμακα απο το στόμα,ενέσεις ενδομυικές ή προώθηση για τοποθέτηση αντλίας μπακλοφαίνης.
Ε. Τέλος ο φυσίατρος θα συνταγογραφήσει απαραίτητα βοηθήματα βάδισης ή αυτοεξυπηρέτησησης.

3. Θα βοηθήσει τον πάσχοντα απο τη νόσο που συχνά παρουσιάζει εύκολη κόπωση να τελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες με ηρεμία και με συχνά διαλλείματα για ολιγόλεπτη ξεκούραση .Το πόσο συχνά εξαρτάται απο την κάθε περίπτωση γιατί το ζητούμενο είναι να σταματάει κάποιος τη δραστηριότητα για 2-3 λεπτά, ΠΡΙΝ κουραστεί.Ενδεχομένως μια ανάσα 1-2 λεπτών κάθε 15 λεπτά να είναι θεμιτή.

4.Όπως φαίνεται ο πιο σημαντικός παράγοντας στα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας.Και επειδή αυτό δεν είναι απλό,πολυ περισσότερο οταν υπάρχουν κινητικές δυσχέρειες ,είναι σημαντικό το άτομο να έχει σημαντική στήριξη απο την οικογένεια του και εξίσου απαραίτητο να έχει φίλους και να μην αποσυρθει απο την κοινωνική ζωή αλλά να έχει εξόδους με τα απαραίτητα βοηθήματα(βακτηρίες ,ναρθηκα ή αμαξίδιο).Η ντροπή για το τί θα πεί ο κοσμος που κινείται με δυσκολία είναι άτοπη κατ'αρχίν γιατί οι άνθρωποι είναι απορροφημένοι απο τα προβλήματά τους και τον εαυτό τους και δεν δίνουν πολλή προσοχή στο τί συμβαίνει γύρω τους και ύστερα γιατί όταν κάποιος δεί ένα άτομο που παρα τη δυσκολία να βαδίσει,προσπαθεί να βγεί εξω ,να περασει καλά ,μόνο θαυμασμό και χαρά θα νιώσει. Η συζήτηση με ψυχολόγο που ξέρει πως να ενισχύσει την διάθεση για ζωή θα βοηθήσει επίσης πολύ.Και για αυτούς που δεν έχουν άτομα να τα στηρίξουν υπάρχει σε κάθε πόλη οργάνωση για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας όπου μπορεί να βρεί φιλία και βοήθεια.
Η ζωή είναι αγώνας και είναι ευλογημένος όποιος δίνει σκληρό αυτό τον αγώνα γιατί συνειδητοποιεί τις λεπτές αποχρώσεις της ευτυχίας που μόνο οι άνθρωποι που υποφέρουν μπορούν να νιώσουν,αν ανοίξουν το μυαλό τους στην ελπίδα και ακουμπήσουν την καρδιά τους στη γαλήνη.

4 σχόλια:

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

ειναι δυνατόν αλήθεια η καφεΐνη να συντελεί στην πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Δείτε εδώ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

ευχαριστουμε, περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια του ποστ ώστε να μάθουμε για το θέμα.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

πιο συγκεκριμένα η άποψη οτι ο καφές βοηθάει στην ms ξεκίνησε απο το βιοχημικό δεδομένο οτι διεγείρει τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστων.Παρα ταυτα μετρήσεις που έγιναν σε ασθενείς κατέδειξαν ότι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες καφέ.Σε μια νόσο που δεν έχει διελετκανθεί η αιτιολογία της γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί η εκδήλωσή της με δάφορες αλλαγές στο διαιτολόγιο.Καποιες έχουν αποτέλεμα,όχι θεαματικό ή σημαντικό. Οσον αφορά τον καφέ επειδή κάποιοι λένε οτι ισως κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα απ'αυτη που έπρεπε οι ασθενείς με σκλήρυνση δεν είχαν ωφέλεια.Το καλύτερο αυτή τη στιγμή είναι να καταναλώνουν καφέ με σύνεση 1 -2 φλυτζάναι την ημέρα. Η δραση του καφέ είναι α)διέγερση υποδοχέων νευροδιαβιβαστώνβ)μπλοκάρισμα υποδοχέων α αδενοσίνης.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Η μελέτη που πρότεινε την κατανάλωση καφέ ως προστασία στην σκλήρυνση κατάπλάκας εκπονήθηκε στο cornell university της Νέας Υόρκης σε ποντίκια και ο ερευνητής έδωσε σαν εςνδεχόμενο μηχανισμό δράσης τη δράση του καφέ στους υποδοχείς αδενοσίνης(αποκλεισμό)όπου είχε σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση των Τ λευκοκυττάρων να παίξουν τον σημαντικό ρόλο τους στηνανοσοδιέγερση και ανοσοαπάντηση
από την άφιξη τιυς στο Κεντρικό Νευρικο Σύστημα ως την εκδήλωση αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας που θεωρείται το ανάλογο της MS στα ποντίκια.Βέβαια ο ερευνητής διευκρίνισε οτι η αντίδραση στα ποντίκια είναι πιθανόν διαφορετική απο του ανθρώπου και ειπε να γίνουν ανάλογες έρευνες σε ανθρώπους.Μια που εγινε οπως προείπα κατέδειξε οτι στους ανθρώπους δεν ισχυει.