Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Κοιτάζοντας τα επερχόμενα συνέδρια της ειδικότητας μου Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση βρήκα πως γίνεται στις ΗΠΑ ενα συνεδριο με θέμα :the art in physical and rehabilitation medicine.

Διαβάζοντας περισσότερα για τα θέματα του συνεδρίου είδα ότι πρόκειται για ένα κλασσικο συνεδριο με θέματα ιατρικης αποκατάστασης ανάμεσα στα οποία και θέματα για ιατρικό βελονισμό ως μέσο αποκατάστασης.Φυσιολογικο αφου στις ΗΠΑ και στην Αγγλία ο βελονισμος αποτελεί μάθημα της διδακτέας ύλης σε πολλές ιατρικές σχολές.

Ξέρω,όμως,οτι το θέμα της τέχνης,της καλλιτεχνίας, δεν αναφέρεται μόνο στο βελονισμό.

Σίγουρα,ο βελονισμός όπως και η φυσικοθεραπεία,η εργοθεραπεία ,η γυμναστική,η λογοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία είναι μορφές τέχνης.

Μορφές τέχνης που παραπέμπουν στην γλυπτική αφου με τα χέρια και με τη χρήση φυσικων μέσων(από όργανα γυμναστικής μεχρι υπρήχους,ρεύματα και laser και από τραπουλόχαρτα και μπαλάκια μέχρι pc )πλάθεται ένα καινούργιο σώμα πιο δυνατό καί καλοσχηματισμένο και ακόμα πιο σημαντικό αναπλάθεται ο εγκέφαλος ώστε να ανακτήσει καινούργιους δρόμους που θα δινουν εντολές για να ξανακάνει ο ανθρωπος λειτουργίες απο τις οποιες μια αρρώστια ή ένα ατύχημα τον είχαν αποκόψει.

Άρα η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση ανήκει στις καλές τέχνες.Είναι τέχνη. Μια τέχνηπου στηρίζεται,βέβαια,σε πολλά δεδομένα της ιατρικης και της φυσικής επιστήμης όμως η αρχή της και εμπνευσή της, κινητήρια δύναμή της είναι το μεγαλείο του ανθρώπινου εγκεφάλου και όλων των ιστων του ανθρώπινου σώματος που έχουν τη δυνατότητα της ανάπλασης,της ανακατασκευης και της προσαρμογης .
Ακόμα περισσότερο,ας σκεφτούμε οτι τα ζώα σαν ζωντανοί οργανισμοί έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις ανάγκες του περιβάλλοντος.Ο άνθρωπος,επιπλέον, είναι ικανός να προσαρμόζει το περιβάλλον στις δικές του ανάγκες.

Οσο ,λοιπόν ,προσαρμόζει το περιβάλλον στις ανάγκες του με σεβασμο και επίγνωση της αλληλεπίδρασης της ζωής του με τη ζωή των υπολοίπων ανθρώπων,των έμβιων όντων(ζώων ,φυτών),της νεκρης ύλης που είναι η αποθήκη ενέργειας και υλικών που χρειαζόμαστε,καιμε ολόκληρο τον πλανήτη θα είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος και όμοιος του Θεου όπως Εκείνος θέλει για μας,το τέλειο δημιούργημά Του.

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση είναι,λοιπόν,μια τέχνη με επιστημονικά δεδομένα,αρχή της τον ανθρώπινο νου και οδηγό της την Αγάπη.
Την αγάπη για τον άνθρωπο που δεν σ'αφήνει να ηρεμήσεις αν δεν βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής του.
Αναρτήθηκε από Ευτυχία Μεντζελοπούλου στις 3:00 π.μ. στις 13-02-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: