Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

"Η ΑΓΑΠΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ...

...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ." Συνήθως σε έναν γιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης έρχονται περιστατικά,με μυοσκελετικά προβλήματα από ορθοπαιδικές ή ρευματολογικές νόσους και δυσκολίες στην κινηση και αυτοεξυπηρέτηση συνεπεία νευρολογικών νόσων. Έρχονται είτε γιατί τους παραπέμπει ο ορθοπαιδικός,ο ρευματολόγος ή ο νευρολόγος για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα η φαρμακευτική θεραπεία που αυτός δίνει ή το χειρουργείο που διεξήγαγε με διοργάνωση και εκτέλεση ενός ιατρικού προγράμματος αποκατάστασης που μπορεί να είναι από πλήρες με φυσικοθεραπεία,υδροθεραπεία,εργοθεραπεία,λογοθεραπεία και συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης μέχρι απλώς συνεδρίες φυσικοθεραπείες και συναντήσεις εκτίμησης και συζήτησης με το φυσίατρο για την παροχή οδηγιών ανάλογα με την περίπτωση,είτε ασθενείς απο μόνοι τους με άλγη συνήθως μυοσκελετικά. Ξεκίνησα αυτό το μπλογκ για να μεταδώσω στον κόσμο το δεδομένο οτι κάθε πρόβλημα (υγείας εν προκειμένω ,αλλά και γενικότερα σύμφωνα με την προσωπική μου αντίληψη) έχει τη λύση του. Ανάρτησα ποστ όπου μίλησα για νόσους και καταστάσεις . Σήμερα θα ήθελα να ζητήσω απο εσας να μου θέσετε ερωτήσεις για οποιο θέμα υγείας σας προβληματίζει και για ότι δεν γνωρίζω και δεν αφορά την ειδικότητά μου θα σας κατευθύνω πού θα ήταν καλό να απευθυνθείτε και για ότι αφορά την ειδικότητά μου θα σας δώσω γραπτά την καλύτερη βοήθεια που μπορώ.

12 σχόλια:

Γιώργος Τ. είπε...

Καλημέρα Ευτυχία.Ο πατέρας μου έχει πρόβλημα με την αναπνοή του,και επειδή κουράζεται και βαριανασαίνει εύκολα μένει όλη μέρα ξαπλωμένος και είναι αδιάφορος.Ο γιατρός γράφει οτι πάσχει απο ΧΑΠ και του δίνει φάρμακα φάρμακα μα γενικά όποτε πάω σπίτι τον βλέπω όλο και χειρότερα.Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω?

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια είναι νόσος του αναπνευστικού που προκαλεί προοδευτικό περιορισμό της ροής του αέρα στους πνευμονες και δυσκολία στην αναπνοή,σηλαδή δύσπνοια,βήχα και πτύελα και ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπισή της είναι ο πνευμονολόγος.
Απο κει και πέρα καλό είναι να γνωρίζεις οτι η αιτολογία είναι ένας συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως αναπνευστικές λοιμώξεις , χημική φλεγμονή(πχ.σδβέστωση,κάπνισμα)και μεταβολικές ανωμαλίες(έλλειψη α1 αντιθρυψίνης)Το κάπνισμα θεωρείται βασικός λόγος και γιατί οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες(3,5-25)να πεθάνουν απο ΧΑΠ απο τους μη καπνιστές αλλα και γιατί είναι ένας παράγοντας που ρυθμίζεται από τη βούληση του ατόμου ,άρα αναστρέψιμος.
Σαφώς και μπορείς να πας τον πατέρα σου σε κάποιο νοσοκομείο όπου γίνεται αποκατάσταση πνευμονοπαθών(μετά απο εξέταση εφόσον χρήζουν και είναι σε θέση).
σαν εξωτερικοί ασθενείς.
Από όσο γνωρίζω τέτοια τμήματα υπάρχουν στο Νοσοκομειο νοσημάτων θώρακος ΣΩΤΗΡΙΑ και στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΆΝ.Πιθανόν και σε άλλα.
Οι στόχοι ενός τέτοιου προγράμματος αποκατάστασης είναι:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

1.να βελτιστοποιηθεί η δράση των φαρμάκων,η χρήση του οξυγόνου και να μειωθούν οι εκκρίσεις των αερραγωγών
2.Να αυξηθεί η αντοχή του ασθενούς
3.Να βελτιωθεί η ικανότητα βάδισης και αυτόνομης λειτουργικότητας
4.Να ελλατωθεί το άγχος του ασθενούς (που προξενεί η δύσπνοια )και να βελτιωθεί το αίσθημα της αυτοεκτίμησης του(οτι μπορεί να τα καταφέρει)
Οι θεραπείες είναι:
A,Αναπνευστική φυσικοθεραπεία(εκπαίδευση αναπνοής ,ενδυνάμωση αναπνευστικών μυών)
Βφυσικοθεραπεία σώματος με ασκήσεις ενδυνάμωσης,συντονισμού , επανεκπαίδευση βάδισης και αεροβική(ποδήλατο ή κυλιώμενο διάδρομο μετά απο δοκιμασία με οξιμετρο για να καθοριστεί ο βαθμός δυσκολίας
Γ.Εργοθεραπεία για εργονομία και εκπαίδευση τέλεσης δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής
Δ.Διατροφικές συμβουλές
Ε.Συνεδρίες με ψυχολόγο για ψυχολογική υποστήριξη , συμβουλές προσαρμογής,εκτίμηση γνωσιακής κατάστασης(εαν έχει επηρεαστεί απο την έλλειψη οξυγόνου και την ηλικία ενδεχομένως η ακριβής κατανόηση και η επικοινωνία)και εκπαίδευσης της εαν υπολειτουργεί .
Ασφαλώς θα έχει κόψει το κάπνισμα,εαν κάπνιζε ο πατέρας σου γιατί αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση του αναπνευστικού συστήματος στον καλύτερο δυνατό(ανάλογα με την περίπτωση)βαθμό.
Μην ανησυχείς,αν αποτανθείς κάπου για αποκατάσταση,ανάλογα με το στάδιο βέβαια και την περίπτωση, όλα θα γίνουν καλύτερα.
Πάντα πιστεύω οτι σε όλους τους ανθρώπους αξίζει,έχοντας πάντα υπό έλεγχο οτι δεν θα πάθουν κάποιο κακό, να δοκιμάζεις για το καλύτερο .

Γιώργος Τ. είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τη βοήθεια.

Ανώνυμος είπε...

υρία Μεντζελοπούλου,είμαι δευτεροετής φοιτήτρια ιατρικής και παρακολουθώ αυτά που γράφετε με ενδιαφέρον.Υποφέρω εδώ και αρκετό καιρό,απ'το λύκειο ,από δυνατούς πονοκεφάλους που με εμποδίζουν να διαβάζω όσο θέλω.Παίρνω ισχυρά παυσίπονα,αντιφλεγμονώδη ,με τα οποία ηρεμώ μόνο παροδικά.Το διάβασμα είναι πολύ και δεν ξέρω τίνα κάνω πια.Βοηθήστε με σας παρακαλώ .

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Μεντζελοπούλου..

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Κατ'αρχίν ηρέμησε καλή μου,νομίζω οτι η κεφαλαλγία που πάσχεις είναι κεφαλαλγία τάσης,δηλαδή πονοκέφαλος από μυική σύσπαση σε λάθος θέση κεφαλής και αυχένα,λόγω του διαβάσματος και της ψυχολογικής πίεσης που είναι η πιο εύκολη να θεραπευθεί.
Επειδή,όμως,για τη σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη ενός ενδελεχούς ιστορικού,αφου έχει σημασία ο εντοπισμός ή μορφή και οι ώρες που εμφανίζεται ο πόνος καθώς επίσης και τυχόν εκλυτικοί παράγοντες,όπως επίσης και η κλινική εεξέταση θα σε συμβούλευα να επισκρφτείς ένα ιατρείο κεφαλαλγίας ή ένα νευρολόγο σε πρώτη φάση.Αναρωτιέμαι αν έχεις ελένξει την όρασή σου γιατί προβλήματα όρασης μπορούν να είναι η αρχή της κεφαλαλγίας.Αυτό που επίσης θα σε βοηθήσει είναι να διαχειριστείς το άγχος σου με απλούς τρόπους στην αρχή,γυμναστήριο και δραστηριότητες που σε ευχαριστούν πολύ όπως μουσική,ζωγραφική κλπ. ή και βελονισμο και ψυχοθεραπεία .Για την κεφαλαλγία τάσης βοηθάει πολύ και η φυσικοθεραπεία και το biofeedback.Οσον αφορα τα αντιφλεγμονώδη δεν είναι φάρμακα πρώτης εκλογής για την κεφαλαγία ούτε μπορούμε να τα παιρνουμε σαν καραμέλες.Καλύτερρα να τα σταματήσεις και να ξεκινήσεις μεχρι να πας στο νευρολόγο παρακεταμόλη,τα νεα πιο δυνατα σκευάσματα.Θα χαρώ να βρεθούμε να σε εξετάσω για να σου δώσω πιο κατάλληλες συμβουλές.Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις στο μαιλ μου για οτι χρειαστείς.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

τα αντιφλεγμονώδη είναι φάρμακα πρώτης εκλογής για διεγνωσμένη κεφαλαλγία τάσης και με λήψη 10 συνεχών ημερών και στοπ και όχι όποτε πιάνει ο πονοκέφαλος.Επικοινώνησε μαζί μου στο μαιλ να μιλίσουμε πιο εκτεταμένα

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ.Σας έστειλα μαιλ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα! Η μητέρα μου έπαθε ένα ελαφρύ εγκεφαλικό πριν 1 χρόνο και της εχει αφήσει μία μικρή αναπηρία στο αριστερό πόδι. Περπατάει κανονικά, αλλά κάποιες μέρες της πιάνεται το νεύρο στο πόδι και κουτσαίνει λίγο. Τι ασκήσεις πρέπει να κάνει για να μη συμβαίνει αυτό?

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

καλημέρα και καλή χρονιά!Πιστεύω πως αυτό που αναγκάζει τη μητέρα σου να κουτσαίνει και αναφέρεις ως πιασιμο νευρου είναι η σπαστικότητα συνεπεία του εγκεφαλικού η οποία αυξκάνεται και δυσχαιρένει τη βάδιση οταν αυξάνεται το κρύο η υγρασία,όταν το ατομο παθαίνει κάποια ΄φλεγμον΄'η πχ πονόδοντο ,όταν πιέζεται ψυχολογικά,νιώθει αγχωμένη κλπ.Οι ασκήσεςις είναι οι καλές και σωστές διατάσεις πολλές φορές την ημέρα ,τοποθέτηση θερμοφόρας στο μυ που πονάει και έναρξη φαρμάκων για τη σπαστικότητα ,ίσως και ένεση bottox όλα αυτά χρειάζονται γιατρο.Ας δοκιμάσςι μαλακές διατάσεις στο πόδι.Πείτε σε ενα φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή να σας δείξει.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Η απάντηση που σου έδωσα ήταν στα τυφλά,χωρίς να δω την ασθενή και σίγουρα χρειάζεται κλινική εξέταση για να είμαστε σίγουροι για την αιτία του προβλήματος και για τη λύση του.Καλό θα ήταν να την δει κάποιος γιατρος(φυσίατρος ή νευρολόγος).Αν θες να τη δω εγω γράψε μου στο μαιλ μου να βρούμε ενα τρόπο.