Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το μεγάλο θαύμα στη ζωή του ανθρώπου για μένα είναι η πλαστικότητα του εγκεφάλου.
Δεν γεννιόμαστε κλειδωμένοι μέσα στα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες μας,αλλά συμμετέχουμε κι εμείς συνέχεια μέχρι να πεθάνουμε στη διαμόρφωση του εαυτού μας.
Αυτά τα έμαθα και τα είδα στις περιπτώσεις ασθενών με παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος(Κ.Ν.Σ.= εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός)την αποθεραπεία και αποκατάσταση των οποίων παρακολούθησα.

Η Επανορθωτική Νευροαποκατάσταση είναι 1)οι φυσιολογικοί μηχανισμοί ανάνηψης από προσβολή του Κ.Ν.Σ. και 2)ανθρώπινες παρεμβάσεις για την προαγωγή και σωστή κατεύθυνση της ανάνηψης και λειτουργικότητας του Κ.Ν.Σ.

Στον εγκέφαλο η η πλαστικότητα του προκαλεί νευρωνικές αναδιατάξεις (νευρώνας είναι το νευρικό κύτταρο)με διάφορους τρόπους που επιφέρουν τη λειτουργική αποκατάσταση ατόμου που πάσχει από βλάβη του Κ.Ν.Σ.(Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο,Κρανιοεγκεφαλική κάκωση κ.λ.π. )

ΜΟΡΦΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Κ.Ν.Σ.:
1.ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗ(PRUNING) όπου ένα τραυματισμένος νευρονικός άξονας (νεύρο)μεγαλώνει καινούργο παρακλάδι που θα νευρώσει το στόχο .
2ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ(SPROUTING) όπου κλώνος (παρακλάδι) γειτονικού νεύρου καταλαμβάνει την περιοχή του τραυματισμένου .Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση εαν ο καινούργιος κλώνος μεταδίδει παρόμοια νευρικά σήματα με τον τραυματισμένο αλλά σε επιδείνωση της λειτουργικότητας αν μεταδίδει πολύ διαφορετικά σήματα.Σε έρευνες σε πειραματόζωα αυτή η διαδικασία ξεκινά 8 ώρες απο τη βλάβη και ολοκληρώνεται σε 1 μήνα.
3.ΕΝΔΟΒΛΑΣΤΗΣΗ(INGROWTH)που θέλει μήνες να ολοκληρωθεί και διαφέρει απο την προηγούμενη στο ότι το παρακλάδι προέρχεται από απομακρυσμένο νεύρο.Εξ'αιτίας της αποστάσεως ο καινούργιος κλώνος νευρώνει ξένο στόχο και αυτό οδηγεί σε δυσπροσαρμοστικά λειτουργικά ελλείματα
4ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ(UNMASKING)όπου ενεργοποιούνται αδρανείς συνάψεις(ενώσεις νεύρων)και ξεκινούν να δουλεύουν μετά την καταστροφή άλλων συνάψεων.Είναι γνωστό οτι χρησιμοποιούμε ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου μας ενώ το υπόλοιπο παραμένει ανενεργό.
5.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ(FUNCTIONAL REORGANIZATION)όπως για παραδειγμα ασθενείς που δεν βλέπουν γιατί έχει βλαφθεί το κέντρο της όρασης στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου (οπτική αγνωσία)μαθαίνουν να διαβάζουν χρησιμοποιώντας κινητικούς και αισθητικούς οδούς αντί για τους οπτικούς.
Όπως διαφαίνεται είναι απαραίτητη η θεραπευτική παρέμβαση με θεραπείες(φυσικο,εργο,λογο),κάποια φάρμακα,ακόμα και χειρουργικές παρεμβάσεις για την κατεύθυνση της φυσικής αποκατάστασης σε λειτουργικά αποτελέσματα και την ενίσχυσή της.

"Λίγο ακόμα
θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν'ανθίζουν
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο
τη θάλασσα να κυματίζει

λίγο ακόμα,
να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα." Γεώργιος Σεφέρης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό ποστ.Καλή χρονιά με δημιουργικότητα και επαγγελματικές επιτυχίες!

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Ευχαριστώ πολύ!Επίσης καλή χρονιά!