Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Δουλεύοντας με παιδιά που φέρουν τη διάγνωση εγκεφαλική παράλυση

Είχα την ευκαιρία,κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου,,να με επισκεφτούν μητέρες με παιδιά που παρουσίαζαν κινητικές δυσκολίες, και να τους καταστρώσω πρόγραμμα με φυσικοθεραπεία,εργοθεραπεία,γυμναστική στην πισίνα ,λογοθεραπεία,ψυχολογική υποστήριξη-εκπαίδευση,όλα αυτά ή κάποιες απο αυτές τις θεραπείες ανάλογα με την περίπτωση.
Ο πρώτος γιατρός που βλέπει τα παιδιά αυτά είναι ο παιδίατρος που θα τα παραπέμψει σε παιδονευρολόγο ο οποίος θα είναι ο κύριος θεράπων που τα παρακολουθεί μέχρι να ενηλικιωθούν .
Η νόσος είναι μη εξελικτική,δηλαδή με την πάροδο του χρόνου δεν επιδεινώνεται η κατάσταση του εγκεφάλου και με την παρακολούθηση ενος σωστού προγράμματος θεραπειών και εκπαίδευσης η λειτουργικότητα του παιδιού μπορεί να βελτιωθεί σε όποιο βαθμό επιτρέπει η πρωτοπαθής βλάβη.Συνήθως,όμως, παρουσιάζονται οι επιπλοκές της βλάβης του εγκεφάλου,όπως σπαστικότητα,συγκάμψεις άκρων,βραχύνσεις τενόντων που επίσης μπορούν να βελτιωθούν με τη φυσικοθεραπεία ή με χειρουργικές επεμβάσεις από παίδο-ορθοπαιδικούς
Ένα παιδί πάντα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει και τα παιδιά αυτά χρειάζονται και απαιτείται να ασχολούνται μαζί τους διάφοροι γιατροί , θεραπευτές και δάσκαλοι.
Μια συγκινητική εμπειρία ήταν η αποστολή μου ως συνοδός γιατρός της ελληνικής ομάδας αθλητών σε πανευρωπαικούς αγώνες στίβου και κολύμβησης αθλητών με εγκεφαλική παράλυση .
Οι αθλητές ήταν μια ομάδα παιδιών και νεαρών ενηλίκων όπου ο καθένας είχε καταταχθεί σε μια κατηγορία ανάλογα με το βαθμό δυσχερειών και ικανότητας και αγωνιζόταν σε 1-2 αγωνίσματα.
Το κοινό χαρακτηριστικό των αθλητών της ομάδας που θυμάμαι πιο πολύ απ'όλα ήταν το χαμόγελο και η δύναμη ψυχής.
Έζησα στιγμές απίστευτες.Είδα την μεγάλη συγκέντρωση και προσπάθεια, νίκες που τίμησαν τη χώρα μας,μα το πιο σημαντικό είδα πως όλοι τα κατάφεραν.
Πιστεύω πως η συστηματική άθληση,η προσπάθεια,οι στόχοι και η κατάκτησή τους προσφέρουν σημαντική βοήθεια στη ζωή των παιδιών και νεαρών ενηλίκων με κινητικές δυσκολίες.
Ευτυχώς, υπάρχουν ειδικές ομάδες προπόνησης με εξειδικευμένους γυμναστές-προπονητές για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: