Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΚΟΠΩΣΗ

Η ΚΟΠΩΣΗ(fatigue),ένα αίσθημα αδυναμίας και ευκολης εξάντλησης, είναι μία αίσθηση η οποία μπορεί να ταλαιπωρεί άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όταν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια , αλλά να εμφανίζεται και ως σύμπτωμα νόσων ,π.χ. μια απλή ίωση για μικρό χρονικό διάστημα ,ή πιο σοβαρών ασθενειών οπότε είναι και χρονιότερο όπως:

- σοβαρές Λοιμώξεις
- η Πολλαπλή Σκλήρυνση(Σκλήρυνση κατά πλάκας)
- το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο , η Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
- Μυοπάθειες
- ρευματολογικες νοσοι οπως Ρευματοειδής Αρθρίτιδα,Ρευματική Πολυμυαλγία

Τα τελευταία χρόνια καταφτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία πολλα άτομα που παραπονούνται κυρίως για κόπωση ,μυοσκελετικους πόνους διαταραχές στον ύπνο και δυσχερειες στην επαγγελματική τους ζωή.
Ο ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος δεν αναδεικνύει κανένα παθολογικό στοιχείο ,είναι σαφες ,ομως,οτι τα ατομα αυτα υποφέρουν.
Πλέον δίδεται ως διάγνωση σ'αυτους τους ασθενεις,από διάφορες ειδικότητες, το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ή η ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ή το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΑΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ που ενδεχομένως αποτελουν τα 3 φάσματα μιας νοσολογικής οντότητας με την ψυχική κατάσταση του ατόμου να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η σύγχρονη ζωή με τα άγχη , τις αυξημένες υποχρεώσεις , την έλλειψη χρόνου και τη μειωμένη επαφή με τους άλλους έχει επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία του σύγχρονου ανθρώπου .

1 σχόλιο:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Ο πόνος καλό είναι να αντιμετωπίζεται με κάποιο παυσίπονο φάρμακο ή άλλα αναλγητικά μέσα για να μην μεταπέσει σε χρονιότητα,όμως είναι απαραίτητο να αναζητούμε πάντα την πρωταρχική αιτία του για την καλύτερη αντιμετώπιση των ενοχλημάτων του ανθρώπου που προσέρχεται για βοήθεια.