Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΑΤΡΟΥ

Ο στοχος της ειδικοτητας του φυσιάτρου ειναι οχι απλως να επιλυσει καποιο προβλημα υγειας του εκαστοτε ασθενους.
Κυριο μελημα του ειναι να τον καταστησει λειτουργικο και ικανοποιημενο απο τον εαυτο του .
Ολα τα προβληματα δεν εχουν την ιδια σημασια για ολους τους ανθρωπους.Για παραδειγμα το να σπασει ασχημα το δεξι του χερι καποιος εργαζομενος που η αποσχοληση του επιβαλλει γραφικηεργασια ειναι καταστροφικο για την ψυχολογια του,την αυτοεξυπηρετηση,την επαγγελματικητου ασχολία καιτην οικονομικη του κατασταση.
Τωρα αν το ιδιο συμβει σ'εναν εργαζομενο που η αποσχοληση του απαιτει γραφικη εργασια αλλα ειναι αριστεροχειρας ,αν και θα εχει να αντιμετωπισει κάποιες δυσκολίες, οι συνεπειες και οι αλλαγές στη ζωή του δεν ειναι και τόσο σημαντικές μέχρι να αποκατασταθεί ,συνήθως χειρουργικά από ορθοπεδικό το χέρι του .

Βασικο μελημα του φυσιατρου λοιπον κατα την πρωτη συζητηση με τον ασθενη είναι να διαπιστωσει ποιο ακριβως ειναι το πιο σημαντικο του προβλημα που τον αποσχολει περισσοτερο ωστε να βρει τροπους να τον βοηθησει να το αντιμετωπισει.

Ας πουμε οτι ερχεται μια οσφυαλγία.
-.Πρωταρχικα ο φυσιατρος με τη λήψη καλού ιστορικού, την κλινικη εξεταση ς θα καθορισει την αιτια,θα αποκλείσει ενδεχόμενο μη μυοσκελετικό αίτιο όπως γυναικολογικό,αγγειακό ή παθολογικό της κοιλιακής χώρας αποστέλλοντας τον ασθενή σε γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας αν υπάρχει κάποια υπόνοια,και θα προσδιορίσει την εκταση και τη βαρυτητα του προβληματος της σπονδυλικης στηλης και των παρακείμενων μυών με ακτινοσκοπικές εξετάσεις .
-.Θα δωσει συνταγή για φαρμακευτικη αγωγη και συνταγη για διαφορα ειδη φυσικοθεραπειας και υδροθεραπειας αν το κρινει δυνατο απο τα αλλα προβληματα υγειας του ασθενους και απαραιτητο.
-Θα φροντισει ομως να ανακαλυψει μεσα απο τη συζητηση και καθημερινες πρακτικες του ασθενους που προκαλεσαν η επιδεινωνουν το προβλημα ωστε να δωσει τις καταλληλες οδηγιες για αντικατασταση τους οπως και προσωπικα προβληματα και αγχη που παντα επιδεινωνουν ενα ζητημα υγειας,ιδιως οσον αφορα τον πονο ,και
- θα προτεινει ,καποιες χαλαρωτικες τεχνικες,συχνα και συζητηση με εναν ψυχολόγο(η ομαδα αποκαταστασης εμπεριεχει ψυχολογο) .
Τελος αν θεωρήσει η κατασταση των σπονδυλων επιβαλλει χειρουργειο
θα συστησει την εκτιμηση απο ορθοπεδικό για επιβεβαίωση και για την πραγματοποιήση του.
Ειναι βασικη η συζητηση με τον ασθενη μεσα απο την απο οποια ο φυσιατρος πρεπει να ανασυρει ολα τα προβληματα του ασθενους ,αφου καποια παο αυτα ο δευτερος δεν τα αξιολογεί ή δεν τα θεωρει αντιμετωπισιμα και δεν τα αναφερει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: