Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Το αύριο είναι εδώ.Ας το πλάσουμε εμείς.

Χθες το απόγευμα , καθώς ανεβοκατέβαινα τις συχνότητες στο ραδιόφωνο,σταμάτησα στα λόγια κάποιου ομιλητή.Ισχυριζόταν πώς η λέξη ουτοπία έχει λανθασμένα στις μέρες μας εξισωθεί με τη μυθοπλασία.Ουτοπιστής είναι ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται,συνήθως, περιπαικτικά για να δηλώσει ότι κάποιος είναι αιθεροβάμων,φαντασιόπληκτος.Σύμφωνα με τη φιλοσοφία,συνέχιζε,η ουτοπία είναι αναπόσπαστο ιδίωμα της ανθρώπινης φύσης.
Αν το καλοσκεφτούμε, η ουτοπία είναι,όντως, το εφαλτήριο της προόδου και της ανάπτυξης.Είναι πασιφανές,νομίζω, πως δεν θα είχαν κατασκευαστεί τα αεροπλάνα αν ήδη απο την αρχαιότητα ο Δαίδαλος δεν ονειρευόταν να πετάξει.Η ισονομία και η δημοκρατία δεν θα ήταν η βάση των πολιτευμάτων των ανεπυγμένων χωρών αν δεν είχε γίνει η Γαλλική επανάσταση και όλες οι επαναστάσεις ανα τους αιώνες μέχρι και σήμερα σε ολιγαρχικά καθεστώτα.
Θα ζούσαμε σε σπηλιές τρώγωντας βλαστούς φυτών κι ο εγκέφαλος μας θα ήταν πολύ μικρός,ικανός,μόνο να υπακούει σε ότι του υπαγορεύει το ένστικτό μας.
Τουναντίον,σήμερα,ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει απεριόριστες δυνατότητες .Εκατοντάδες άνθρωποι που πάσχουν από θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος επιζουν.Με το πείραμα του czern κάποιοι προσπαθούν να δώσουν την επιστημονική εκδοχή για το μεγαλύτερο θαύμα,τη δημιουργία του κόσμου.Έχουν γραφτεί και πλαστεί και αποδοθεί αριστουργήματα σε όλες τις μορφές της τέχνης που δίνουν έστω την αφορμή να οδηγηθεί η ψυχή μας σε ανώτερες σφαίρες και να αγγίξουμε το τέλειο.
Γιατί,ούτως ή άλλως,η ανάγκη και τάση του ανθρώπου να βαίνει προς το τέλειο είναι κι αυτή συνυφασμένη με το είναι του , σύμφωνα με πολλές επιστήμες,από την ανθρωπολογία εως τη φιλοσοφία.
Θα μπορούσα να αναφέρω χιλιάδες ενδείξεις από όλους τους τομείς της ζωής και της κοινωνίας για το πώς η ουτοπία,η ανάγκη του ανθρώπου να επιθυμεί το τέλειο πέτυχε την απίστευτη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και του τρόπου διαβίωσής του.
Για κακή μας τύχη,η ατέλεια του είδους μας,ο ατομικισμός και η ματαιοδοξία σε ειπεδο πρωσώπων ,αλλά και ομάδων εως και χωρών διέλυε και διαλύει, ανέκαθεν σιγα σιγα και πλέων σε γρήγορους ρυθμούς,την όποια εξέλιξη και αναβάθμιση της ζωής του ανθρώπου.
Άυτό που βασιλεύει σήμερα σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στην Ελλάδα,που διανύει σύμφωνα με κάποιους τη φάση του πειραματόζωου στην οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση,είναι η μιζέρια και ο φόβος για ένα ακόμα χειρότερο αυριο.
Δεν αξίζει στη φύση του ανθρώπου να συμβιβάζεται με την απογοήτευση και το αδιέξοδο.
Νομίζω,πρέπει να νιώσουμε πώς θέλουμε να ζούμε.Πώς θέλουμε να ζούμε εμεις,ο γείτονάς μας, ο συμπολίτης μας,η χώρα μας,η Ευρώπη,ο κόσμος όλος.
Αν η χαρά που ζούμε και η αγάπη που νιώθουμε είναι ουτοπία πρέπει να είμαστε ουτοπιστές.Γιατί η χαρά και η αγάπη υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας και περιμένουν να τις σκεφτούμε για να βγούνε.Γιατί η ουτοπία είναι αυτή που μας οδήγησε σε ότι ωραίο και μεγάλο έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.
Πρέπει να ποθήσουμε,να ζητήσουμε και να δουλέψουμε για την ουτοπία,μόνο έτσι θα την κατακτήσουμε.
Η μιζέρια και η δειλία θα μας χτυπήσουν συγκαταβατικά την πλάτη και θα μας πουν να είμαστε ρεαλιστές.
Είναι καιρός,όμως, να φωνάξουμε κι εμείς σαν τα παιδια του Μαη του 68.Είμαστε ρεαλιστές.Ζητάμε την ουτοπία.

4 σχόλια:

GALINOS είπε...

Πολύ φοβάμαιπως ζητώντας την ου-τοπία, απλά απομακρύνεσαι απ την αλήθεια, που είναι η μόνη πραγματικότητα, μια και σε πορεύει μακράν της λήθης (α-ληθη), που οι ταλαίπωροι ονειροπόλοι, προσπαθούσαν να πείσουν τον εαυτό τους οτι τους έδειχνε τον δρόμο. Κάτι σαν τους ομηρικούς συντρόφους τους Πολυμήχανου στη χώρα του Λωτού.Πολύ φοβάμαι πως το μόνο που είναι εδώ, αγαπητή άγνωστη, είναι το τώρα, μ αυτό μπορούμε μόνο να πολεμήσουμε..( πλάθω κάτι που έχω τον έλεγχό του, κι εμείς, ατυχώς, δεν έχουμε τον έλεγχο ..ούτε του τώρα..)Οσο για το αύριο..ούτε το γνωρίζουμε, ούτε και μπορούμε να κάνουμε κάτι ανατρεπτικό..γι αυτό παρά μόνο να προσευχόμαστε..

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Αγαπητέ , με το νου πλάθουμε το τώρα,το αύριο και το πάντα.Το έχω πει πολλές φορές οτι,σύμφωνα με τη νευρολογία, κάθε πράξη ξεκινάει απο μια ιδέα,έστω και υποσυνείδητη.Η ουτοπία είναι η πραγματικότητα όπως θα έπρεπε να είναι ,άρα είναι η μόνη αλήθεια.
Η αγάπη,η δικαιοσύνη,το θάρρος και η συνέπεια είναι η αλήθεια που όλοι πρέπει να επιδιώκουμε .Η προσευχή,η ευχή προς τον Θεό είναι να μας αξιώνει να ζούμε σύμφωνα με αυτές τις αρετές το οποίο είναι και το θέλημά Του ώστε να βιώσουμε μια κοινωνία μια χώρα ,έναν κόσμο σε ειρήνη.Ειρήνη μέσα στην καρδιά του καθενός μας κατ'αρχιν.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Να επισημάνω οτι έσβησα το δεύτερο σχόλιο γιατί ήταν ίδιο με το πρώτο και θεώρησα οτι είχε αναρτηθεί απο βιασύνη και θα θέλατε κι εσείς να το σβήσω.
'Εγραψα αυτό το κείμενο γιατί πιστεύω οτι αυτό που έχουμε ανάγκη ως λαός πρωταρχικά είναι να αλλάξει η ψυχολογία μας.Πρέπει να φύγουμε από τη νοοτροπία του ραγιά που είναι εγκλωβισμένος με την πλάτη στον τοίχο και να ανακτήσουμε το σθένος του αρχαίου έλληνα πολεμιστή που παρατασσόταν στη μάχη με την ασπίδα του να προφυλάσσει το διπλανό του,έτοιμος να δώσει την καλή μάχη για να διαφυλάξει τα ιερά και όσια της πατρίδας μας.Έτσι θα καταφέρουν τα δυνατά μυαλά της χώρας μας σε όποια θέση κι αν βρίσκονται να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μας παρασύρουν όλους να ζήσουμε έτσι ώστενα αναδύσουμε την αξιοπρέπεια και τις μεγάλες δυνατότητες μας.

Ανώνυμος είπε...

gday fysiatrikh-poiothtazwhs.blogspot.com blogger discovered your blog via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer best backlinks Take care. Jason