Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ..

Διαβάζω για ευρωπαίους ,και αμερικανούς,πολίτες που συγγινημένοι από το ζόρι στο οποίο υπόκειται η Ελλάδα διαδηλώνουν υπερ μας και θέλουν να πάρουν την ελληνική υποκοότητα ως ένδειξη συμπαράστασης.
Μου φαίνεται σαν θαύμα,σαν μια ξαφνική ακτίνα φωτός στο ατέρμονο σκοτάδι.
Κι ύστερα διαβάζω κάποιον δημοσιογράφο που αναφέρει οτι αρκούν 1.000.000 υπογραφές ευρωπαίων για να εφαρμοστεί σήμερα στην Ευρώπη κάτι αντίστοιχο της σεισάχθειας,του νόμου του Σόλωνα στην αρχαία Αθήνα.
Η Σεισάχθεια λέξη σύνθετη από το σείω και το άχθος(βάρος) ήταν μια φορολογική ρύθμιση του Σόλωνα που για χάρη της ομαλής λειτουργίας της πόλης απάλασσε από τους φόρους πολίτες που δεν ήταν σε θέση να ξεχρεώσουν το δημόσιο ή άλλους ιδιώτες,καταργούσε το δανεισμό με εγγύηση την προσωπική ελευθερία των ατόμων και ελευθέρωνε όσους αθηναίους πολίτες είχαν γίνει δούλοι σε συμπολίτες τους επειδή αδυνατούσαν να αποπληρώσουν το οικονομικό τους χρέος προς αυτούς.
Η κοινωνία της Ευρώπης είναι μια δημοκρατική κοινωνία και οι ευρωπαίοι πολίτες των επιμέρους χωρών είναι σύμμαχοι και συναγωνιστές και πρέπει να μπορούν να δουλέψουν όλοι ,να ζουν αξιοπρεπώς και να διαχειρίζονται τον τρόπο λειτουργίας του κράτους τους μέσα από τους αντιπροσώπους που επιλέγουν.
Αν όντως εφαρμοζόταν η σεισάχθεια στην Ευρώπη και η Ελλάδα απαλασσόταν από το χρέος θα μπορούσαμε να αποδείξουμε οτι η πλειοψηφία των ελλήνων είναι εργατικοί,συνεπείς και δίκαιοι.Θα οφείλαμε να διαλέξουμε αντιπροσώπους φερέγγυους και να΄διασφαλιστεί οτι θα ελαχιστοποιηθούν αν όχι μηδενιστούν οι ¨πλάγιες καταχρήσεις εκατομμυρίων ευρώ και η κακοδιαχείριση.Θα μπορούσαμε να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και με γνώμονα το καλό του ανθρώπου,τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την πνευματική ανέλιξη του πληθυσμού να συνεισφέρουμε στην επιβίωση και ενδυνάμωση της Ευρώπης και του κόσμου όλου.
Η σεισάχθεια δεν καταργούσε την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας.Φρόντιζε όμως,να διατηρηθεί ικανοποιητική ποιότητα ζωής και για τους πιο αδύναμους οικονομικά.
Δεν ξέρω αν όντως ισχύει οτι ενα ποσό υπογραφών θα μας έδινε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε για την ανέλιξη της Ελλάδας και της Ευρώπης.Ισως θα έπρεπε να το γνωστοποιήσουμε στους φιλέληνες συνανθρώπους μας.Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε την αντιπρόταση στους ισχυρούς ηγέτες της Ευρώπης με την προοπτική να ωφεληθούμε όλες οι χώρες τελικά.Και αν κάποια,κάποιες χώρα/ες θα μπορούσε τελικά να παίξει ηγετικό ρόλο στην λειτουργία της Ευρώπης,ο ρόλος αυτός θα είχε μικρή σημασία όσο λιγότερες και πιο αδύναμες είναι οι υπόλοιπες χώρες.
"Ο τόπος σε χρειάζεται ,του σιγόψελνε ο Πετρόπουλος,μας χρειάζεται όλους.Η θέση σου είναι εδώ.."Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος

2 σχόλια:

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Η εμφάνιση σήμερα ενός Σόλωνος θα ήταν μια φιγούρα άκρως ουτοπική. Σήμερα μια πιθανή σεισάχθεια δεν θα έβλαπτε έναν τοκογλύφο ή έναν ενεχυροδανειστή, αλλά μια τράπεζα που τα κεφάλαιά της είναι κυρίως ξένα ομόλογα.
Δυστυχώς είμαστε έρμαια των αγορών και ουδείς Σόλων μπορεί να εμφανιστεί σήμερα. Ο Σόλων ήταν τολμηρός και μεταρρύθμισε από μηδενική βάση..τόλμησε να έρθει σε αντίθεση με την τάξη των πλουσίων. Εμεις σήμερα κόβουμε τις επικουρικές συντάξεις των 200 ευρω και δεν μειώνουμε παρά ελάχιστα τα ρετιρέ ειδικά μισθολόγια...

http://www.tanea.gr/vivliodromio/?aid=4639382

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

ευχαριστούμε για την ενημέρωση.