Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η ΔΙΤΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ

Είναι δεδομένη η αρνητική επίδραση του "υπερβολικού" άγχους στην επίτευξη των στόχων μας.
Είναι γνωστό,ακόμα,οτι "λίγο" άγχος είναι επίσης απαραίτητο για να κινητοποιηθούμε και να δράσουμε επιτυχώς.
Άλλωστε,το άγχος θεωρείται ένας απο τους λόγους της εξέλιξης και ανάπτυξης του ανθρώπου
Αυτός ο απλοποιημένος διαχωρισμός του άγχους μάλλον δεν είναι επαρκής για να κατανοήσουμε τη διττή σχέση άγχους και ικανότητας ή πιο συγκεκριμένα ευφυίας,όπως μελετήθηκε σε μια έρευνα την οποία εκπόνησαν Ιατρικές σχολές πανεπιστημίων και νευροεπιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μελετήθηκε η σχέση γενικευμένης αγχώδους διαταραχής,ανησυχίας,ευφυίας και του μεταβολισμού της υποφλοιώδους λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε 26 άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και 18 υγιείς.
Η έρευνα που αναγράφεται στο Frontiers in evolutionary meuroscience κατέληξε στο συμπέρασμα οτι το άγχος και η ευφυία είναι ανάλογες στα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και αντιστρόφως ανάλογες στους υγιείς.
Αυτό ,πρακτικά,κατα τη γνώμη μου, σημαίνει ότι εμείς οι άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι, για να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το μυαλό μας και να βελτιώσουμε την ευφυία μας, χρειάζεται να φροντίζουμε και για την αποφόρτισή μας απο τα άγχη της ζωής με γυμναστική,μουσική,διαλογισμό και πνευματικότητα,ενίσχυση της φιλίας και της αγάπης στη ζωή μας.
Στη γενικευμένη αγχώδης διαταραχή το άτομο εμφανίζει υπερβολικό άγχος που δυσκολεύεται να διαχειριστεί και συχνά σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο,αυπνία,άλγη,στομαχικές διαταραχές,αίσθημα κόπωσης,ευερεθιστότητα.
Δεν παρουσιάζονται κρίσεις πανικού,αλλά το άτομο συνέχεια νιώθει οτι ζει υπό πίεση που συχνά δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς την αιτία της.
Κάποιοι,λοιπόν, υπεραγχώδεις επαγγελματικά επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά τους από το άγχος νιώθοντας αγαλλίαση οταν πιέζονται ,συνειδητοποιώντας οτι το υπερβολικό άγχος συνοδευει ένα έξυπνο μυαλό.Ταυτόχρονα μια επαγγελματική ψυχοθεραπεία θα τους βοηθούσε πολύ.
Εφόσον,λοιπόν,διαθέτουν αυξημένη ευφυία ας ηρεμήσουν.Θα τα καταφέρουν.Ας μην επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή τους υγεία,τουλάχιστον για χάρη αυτών που τους αγαπούν και αγαπάνε.

2 σχόλια:

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη, ορθολογική, πρακτική και με σημαντικό πεδίο θα έλεγα στην εποχή μας.

Εχεις απόλυτο δίκιο και νομίζω ότι η τελευταία "ατάκα" θα πρέπει να προσγειώσει όλα τα "έξυπνα μυαλά" που δυστυχώς πάσχουν από αγχώδη νεύρωση για να τα πετύχουν Ολα...
Ειδικά οι πολιτικοί μας που τρέχουν και δεν φτάνουν αυτές τις μέρες.
Ας μην ανησυχούν λοιπόν, θα τα καταφέρουν. Το θέμα είναι τι θα καταφέρουν..

Επίσης μου άρεσε η πρόταση για την επαγγελματική ψυχοθεραπεία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό αλήθεια;

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Επαγγελματική ψυχοθεραπεία από ψυχίατρο ή ψυχολόγο .Προκειμένου να χορηγηθεί και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή καλύτερα ψυχίατρος που ασχολείται και με τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους.