Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ BIOFEEDBACK

Το biofeedback ή συσκευή βιοανάδρασης είναι ένα θεραπευτικό μέσο ,εναλλακτικό ή συμπληρωματικό με φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται από φυσιάτρους ή συνταγογραφείται απο αυτούς για την αντιμετώπιση μυικού σπασμού και κατεπέκτασιν για την ύφεση του άλγους σε περιπτώσεις όπως η αυχεναλγία,η οσφυαλγία και η κεφαλαλγία τάσης.Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε κάποιες περιπτώσειςγια την ενδυνάμωση παρετικών μυών.
Η λειτουργία του είναι επικουρική ,αφού στην ουσία το αποτέλεσμα οφείλεται στη συνειδητή προσπάθεια του ασθενούς να χαλαρώσει ή αντίστοιχα να συσπάσει  συγκεκριμένους μύες και να προκαλέσει κίνηση.
Είναι,λοιπόν,μια συσκευή που δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο ,οπτικά και ηχητικά,ώστε να ΄στείλει τις κατάλληλες νευρικές ώσεις στους μυς προκειμένου ακολουθώντας οάσθενής τις απαραίτητες οδηγίες,αυτοί να επιτελέσουν την επιθυμητή λειτουργία.
 Ο εγκέφαλος και ο Νωτιαίος μυελός,όπως είναι γνωστό,αποτελούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το σημείο απ'όπου ξεκινούν  οι συνειδητές και επηρεάζονται οι υποσυνείδητες(αυτόματες)δράσεις του οργανισμού.
Διαβάζω οτι πλεον σις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ειδικοί   τύποι  biofeedback και από άλλες ιατρικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση του άγχους,είτε σε συνδυασμό με Ηελκτροεγκεφαλογράφημα για τον έλεγχο των κυματομορφών της εγκεφαλικής δράσης,είτε με την τοποθέτηση των αισθητικών ηλεκτροδίων,σενσόρων,στο δέρμα για καταγραφή της έκκρισης ιδρώτα,της δράσης δηλαδή του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.
Χρησιμοποιείται επίσης συμπληρωματικά και σε σύνδρομο ADHD,στην αντιμετώπιση κι άλλων κατηγοριών άλγους,ακόμα και στην δυσκοιλιότητα απο δυσσυνέργεια του εντέρου.
Ο ανθρώπινος οργανισμός μέσα απο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έχει πολλές δυνατότητες αυτοθεραπείας τις οποίες  η ιατρική επιστήμη και η φαρμακολογία εκμεταλλεύονται .Τα φάρμακα δεν δρουν μαγικά.Προκαλούν τις  κατάλληλες απαντήσεις με την έκκριση ή καταστολή της έκκρισης  οργανικών χημικών ουσιών,ορμονών,νευροδιαβιβαστών και την ενεργοποίηση ή αδρανοποίηση κυττάρων  από τον οργανισμό για την αντιμετώπιση της όποιας δυσλειτουργίας του.
Παρομοίως και με κάποιους ίδιους    μηχανισμούς δρούν τα φυσικά μέσα ,η κινησιοθεραπεία και όπως γνωρίζουν και οι ψυχίατροι  και η ψυχοθεραπεία.
Το τελικό συμπέρασμα κατά την άποψή μου είναι πως η λύση για κάθε δυσλειτουργικό πρόβλημα υγείας,ιδιαίτερα όταν επιμένει, δεν είναι η μονοθεραπεία,αλλά ο συγκερασμός φαρμακευτικής αγωγής,μη χημικών μέσων θεραπείας(φυσικοθεραπεία,βελονισμός,διατροφή,λειτουργικά βοηθήματα όπου χρειάζονται ),χειρουργικών παρεμβάσεων όταν απαιτείται, ψυχολογικής υποστήριξης και βέβαια μιας καλής σχέσης εκτίμησης και εμπιστοσύνης  ασθενούς-γιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: