Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Με τί ασχολείται ο φυσίατρος ή γιατρός Αποκατάστασης

Η ιδιαιτερότητα του φυσιάτρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες είναι ότι δεν ασχολείται με νόσους αλλά με τον Ανθρωπο.
Ο φυσίατρος οφείλει να αντιμετωπίσει ενδελεχώς τον κάθε ασθενή .Να πάρει ιστορικό ιατρικό,κοινωνικό ,επαγγελματικό και να εξετάσει όλα τα συστήματα του ασθενούς.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης που καταστρώνει για κάθε άνθρωπο εμπεριέχει όλα ή μέρος απο τα υπόλοιπα ανάλογα με την καθε περίπτωση:
-Φυσικοθεραπεία,
-Εργοθεραπεία,
-Υδροθεραπεία,
-Λογοθεραπεία-επανεκπαιδευση κατάποσης,
-Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και της οικογενείας του, συμβουλές στη δεύτερη για την αντιμετώπιση του ασθενούς
-Πρόβλεψη-Πρόληψη-Αντιμετώπιση-Θεραπεία επιπλοκών νόσου(οργανικές/κινητικές-λειτουργικές) ή μακροχρόνιας κατάκλισης εξαιτίας της νόσου.
-Χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων για τον πόνο και την σπαστικότητα
-Φάρμακα, τεχνικές και οδηγίες για την επανεκπαίδευση του  εντέρου και  της ουροδόχου κύστης,
-Υπόδειξη και συνταγογράφηση ορθόσεων,προσθέσεων και βοηθημάτων τόσο για την βάδιση(βακτηρίες περιπατητήρεςπ)οσο και για τις καθημέραν πράξεις(βοηθήματα ένδυσης,προσαρμοσμενα πιρουνια,κουτάλια)
-Υπόδειξη και συνταγογράφηση ειδικου αναπηρικου αμαξιδίου,ορθοστατών
-προτάσεις για επανένταξη του ατόμου στην κοινωνική ζωή
-επαγγελματικος προσανατολισμος εφοσον δεν είναι δυνατον το ατομο να συνεχίσει το προηγούμενο επάγγελμά του

Αφου καταρτίσει το πρόγραμμα συντονίζει τους θεραπευτες,παρακολουθεί την ορθή εξέλιξη του προγράμματος και την βελτίωση του ασθενούς και δίνει οδηγίες για απαραίτητες αλλαγες των θεραπειών.

Ακόμα και στους επιμέρους τομείς του προγράμματος απκατάστασης οι οδηγίες δεν μπορούν να είναι οι ίδιες για καθε νόσο αφού σε κάθε άνθρωπο1)η έκφανση αρα και η αντιμετώπιση μιας νόσου ή κάκωσης είναι διαφορετική 2)κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνυπάρχουσες νόσους που απαγορεύουν καποιες μεθόδους-θεραπείες ή επιβάλλουν επιπλέον μεθόδους-θεραπείες3)ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου ειναι διαφορετικός 4)η ψυχολογία,ο τρόπος ζωής οι ανάγκες και οι προσδοκίες καθε ατόμου είναι διαφορετικά.

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζει ο φυσίατρος σε κεντρο αποκατάστασης είναι,  μέχρι τώρα στην Ελλάδα,κυρίως μετά απο ατυχήματα αφου πρώτα αντιμετωπιστούν σε κλινική ορθοπεδική ή νευροχειρουργική του νοσοκομείου, με Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις ή Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού,νευρολογικά περιστατικά,όταν πάρουν εξιτήριο απο τη νευρολογική κλινική, όπως Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια ,Σκληρυνση κατα πλάκας,μυοπάθειες,εγκεφαλοπάθειες,νευροπάθειες,εκφυλιστικές κινητικές διαταραχές,εγκεφαλική παράλυση,όγκους και ασθενείς μετά από ορθοπεδικά χειρουργεία.
 Φυσίατρος είναι ο γιατρός που  ασχολείται ιδιαίτερα με τον μυοσκελετικό και νευρογενή και νευροπαθητικό πόνο και με την βοήθεια  των διαφόρων ειδών θεραπευτών,ψυχολόγων,νοσηλευτών,κοινωνικών λειτουργών,τεχνικών βοηθημάτων να καταστήσει τον συγκεκριμένο ασθενή έναν λειτουργικό ,ισορροπημένο ψυχολογικά καιικανοποιημένο απο τον εαυτο του άνθρωπο.Έναν άνθρωπο θετικό μέλος της κοινωνίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: