Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

LOCKED IN SYNDROME (μια πεταλούδα..)

Κατ'αρχίν πρέπει να διευκρινίσω οτι όποτε έχω την τύχη να δω μια πεταλούδα είτε σε ζωντανό χρόνο,στον κήπο του εξοχικού μου συνήθως,είτε σε φωτογραφία νιώθω μια λυτρωτική αγαλλίαση και ευφορία.Είναι τα χρώματα,είναι ο υποσυνείδητος συνειρμός με την χαρά ενός παιδιού,είναι ένα τραγούδι που λατρεύω,αμερικάνικο σουίνγκ, και ακούω συχνά στο ράδιο Αίγιο για μια κάμπια που προσπαθούσε να γίνει πεταλούδα ,η σκέψη της πεταλούδας με σκεπάζει με  μια πολύ γλυκιά αίσθηση .
Είναι,λοιπόν,ίσως,περίεργο που χτες,επηρεασμένη από ένα μάθημα θεατρικό  που παρακολουθώ  θέλησα να σκεφτώ μια λέξη  για να δώ τί ιδέες θα μου προκαλέσει  και σκέφτηκα γραμμένη με μαυρο στυλό τη λέξη πεταλούδα.
Και αντί να νιώσω χαρά και ευχαρίστηση ένιωσα μία φρίκη...ήρθε αμέσως στο μυαλό μου το εξώφυλλο ενος βιβλίου που είχε νομίζω μια πεταλούδα πάνω σε ένα ραγισμένο καθρέφτη και ένα ζευγάρι μάτια από τα οποία  το ένα ήταν καλυμμένο  με  πειρατικό επίδεσμο .
Η ιστορία ήταν ένα απλά συγκλονίστικο διήγημα  "γραμμένο" από έναν ασθενή που λόγω κάποιας σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης,μετά από τραυματισμό νομίζω, παρουσίαζε  σύνδρομο εγκλεισμού,locked in syndrome είναι η αγγλική ονομασία.Αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής  έχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση του περιβάλλοντος αλλά δεν μπορεί να κουνηθεί ,ούτε να μιλήσει ,εξαιτίας παράλυσης όλων των γραμμωτών μυών που τελούν τις βουλητικές κινήσεις ,πλήν τωνοφθαλμικών.Ε'ιναι στην ουσία "φυλακισμένος στον εαυτό του".
Οι ασθενείς λοιπόν,μπορούν να διατηρήσουν μια κωδικοποιημένη επικοινωνία   με τους άλλους μέσω κινήσεων των οφθαλμών και των βλεφάρων.Κάποιοι μπορούν ακόμα  να κινήσουν και άλλους προσωπικούς μύες,ή να διατηρήσουν την ιδιοδεκτικότητα(αίσθηση των μελών στο χώρο) και κάποια αισθητικότητα.Αν και οι φωνητικοί μύς δεν παρουσιάζουν παράλυση οι ασθενείς δεν μπορούν να βγάλουν ήχο από το στόμα γιατί δεν μπορούν να συγχρονίσουν την αναπνοή με την φώνηση.
Ο συγκεκριμένος ασθενής, θαρρώ, είχε επιπλέον διπλοπία, που απαιτούσε να διατηρεί κλειστό το ένα μάτι  για να μην βλέπει διπλά και γι'αυτό κατόρθωσε με τη βοήθεια δεύτερου ατόμου , που καταλάβαινε τις κινήσεις του ματιού και κατέγραφε την ιστορία,  να περιγράψει τη συναισθηματική του κατάσταση.
Το βιβλίο το διάβασα πριν 21 χρόνια ,σε μια επιβαρυμένη αλλά ευλογημένη περίοδο της ζωής μου. Ο συγγραφέας συνδέει την πεταλούδα στην ιστορία με τη σκέψη ότι ένα πέταγμα,ένα ανοιγοκλείσιμο των φτερών της πεταλούδας που για τον άνθρωπο διαρκεί μια στιγμή από τα κατά μέσο όρο 80 χρόνια της ζωής  του για την πεταλούδα αναλογικά με τον μικρό χρόνο διαβίωσής της  την προσπάθεια που καταβάλλει αλλά και την μετατόπισή της σε διάφορα επίπεδα του χώρου μπορεί να κρατάει σχεδόν μια αιωνιότητα..
Συνέδεε λοιπόν,αυτή τη σχετικότητα της αίσθησης του χρόνου και της ζωής μεταξύ ενός κοινού ανθρώπου και του εαυτού του .
Η συναίσθηση της θέσης του συγκεκριμένου ασθενούς,των σκέψεων και συναισθημάτων του ήταν για μένα τραγική.Ένιωθα όσο το διάβαζα εντελώς άχρηστη και αβοήθητη.
Το τέλος,όμως,του βιβλίου σε συνδυασμό,ίσως,με τη δική μου πίστη στη ζωή και την ελπίδα μετουσίωσε το συναίσθημα της απελπισίας σε λύτρωση απο έναν "από μηχανής θεό".
Οχι,οασθενής δε βελτιώθηκε κινητικά,αν και στις πλείστες των περιπτώσεων κινητικής δυσλειτουργίας και δυσχερειών της ποιότητας ζωής  από διάφορες παθήσεις,ένα σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης επιφέρει έως και σημαντική βελτίωση.
Πάρα ταύτα ,ο συγκεκριμένος άνθρωπος βίωσε το μεγαλύτερο δώρο που προσφέρει με τη σωστή αντιμετώπιση και αποκατάσταση ένα τέτοιο καταιγιστικό γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου.
Τη μετάλλαξη της σκέψης του και του συναισθήματός του να είναι προσανατολισμένα πάντα σε ότι καλό και όμορφο,να είναι προσανατολισμένα πάντα στην Ε Υ Τ Υ Χ Ι Α.

Έτσι ,τελικά,η πεταλούδα που ανδύεται από το σπασμένο καθρέφτη στο εξώφυλο  αντιπροσωπεύει την ψυχή του ανθρώπου που ανακαλύπτει οτι ζει στη γη το "ήδη εδω και όχι ακόμα".. τη Βασιλεία των Ουρανών.






  

2 σχόλια:

Unknown είπε...

I have no idea how I ended up on this blog post, trying to navigate the digital labyrinth.

Interesting read though, a specific song popped into my mind while reading. I cannot explain why, but it seems to me that both music and lyrics were composed for you.

https://www.youtube.com/watch?v=XgFtQPgHyek

I bid you farewell my dear. All the best!

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

the lyrics do suit my life,thank you but the song could not be uploaded so I haven't heard the music. Do you have any Connection with Greece? I'm saying this brcause of your nick name.Thank you for your kind wishes.The same to you!