Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

Θεωρώ τη μουσικη και τα τραγούδια,την απολαυστική ενεργοποίηση και των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων με συναισθηματικούς και νοητικούς ερεθισμούς, πρακτικά μαγική.
Διάβασα πως σε ένα μπαρ σε μια χώρα της ευρώπης οι φρουροί κλήθηκαν να μεταφέρουν ένα θαμώνα καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο έξω από το μπαρ με τη δικαιολογία οτι ήταν κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς.
Δεν ξέρω τις συνθήκες ούτε τη χωροταξική διάταξη του συγκεκριμένου μπαρ,με στεναχώρησε όμως η δήλωση του νεαρού,ο οποίος θεωρείται ταλαντούχος μπασκετμπολίστας, αθλητής με εγκεφαλική παράλυση,οτι αιστάνθηκε σαν έπιπλο και ταπεινωμένος.
Η αλήθεια είναι οτι τα μπαρ όπου στον κόσμο έχω πάει ,γεμίζουν τις αργίες και είναι δύσκολο κάποιες φορές  να βρεις χώρο βολικό να σταθείς με την παρέα σου.
Φαντάζομαι ,οτι  μια παρέα στην οποία ένα μέλος βρίσκεται σε αμαξίδιο    θα μπορούσε να κανονίσει έξοδο σε κάποιο ευρύχωρο μπαρ αρκεί να πάνε αρκετά νωρίς να κάτσουν σε κάποιο τραπέζι.
Απο κει και πέρα ,η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ , η απροσεξία στην κίνηση και η ατυχη συγκυρία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε .
Ασφαλώς ,καθένας γνωρίζει τί τον δυσκολεύει και κρίνει πώς να φέρεται για τη δική του ασφάλεια και των υπολοίπων.
Διάβασα σε ένα βιβλίο πως το 2% μιας κατηγορίας ανθρώπων σχηματίζει με την συμπεριφορά του τα κοινωνικά στερεότυπα που επικρατούν και για το  υπόλοιπο 98% της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Τελικά,σαφώς αυτό που πρωτεύει στον τρόπο ζωής των ανθρώπων,ακόμα περισσότερο αυτών που έχουν κάποιες δυσκολίες στην κίνηση,είναι η ασφάλεια .
Όμως,η ζωή λέγεται ζωή όταν υπάρχει και η χαρά,η αυτοεκτίμηση,οι φίλοι,η αγάπη.
Μολονότι η εγκεφαλική παράλυση είναι μια νόσος συγγενής ή της βρεφικής ηλικίας θα έπρεπε να μιλάμε για κοινωνική ένταξη.Ωστόσο,δεδομένου οτι η πλειονότητα των παραπληγικών είναι νεοι ηλικίας 15-45 ετών ,αναφέρομαι και ενδιαφέρομαι για την κοινωνική επανένταξη του ατόμου,το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου σκέλος της αποκατάστασης .
Πάντα συμβούλευα και συμβουλεύω τους ασθενείς να συνοδεύουν στιγμές της ζωής τους με ραδιόφωνο ή μουσική με όποιον τρόπο ,ως θεραπευτικό βοήθημα.
Πάντα νιώθω  τη μουσική και τα τραγούδια  ως πηγή χαλάρωσης,έμπνευσης , κινητήριο δύναμη δράσης και μέσο  νοητικής και  ψυχικής επικοινωνίας   για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: