Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

DECISION FATIGUE-ΚΟΠΩΣΗ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

.Ο όρος Decision Fatigue  είναι ένας νεώτερος όρος της ψυχολογίας που υποδηλώνει την εκφυλισμένη ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται από έναν άνθρωπο μετά από τη λήψη πολλών αποφάσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,πχ μιας ημέρας..
Η πρώτη αναφορά σε κάτι σχετικό είχε γίνει από τον Φρουντ ο οποίος είχε μιλήσει για το ego depletion την εξάντληση του εγώ,οτι δηλαδή ο αυτοέλεγχος,η δύναμη της θέλησης του ανθρώπου ,όσο μεγάλη κι αν είναι έχει ένα φυσιολογικό όριο εξάντλησης.
Και αυτό γίνεται αντιληπτό για παράδειγμα σε ένα άτομο που αποφεύγει τα λαχταριστά μπισκότα σοκολάτας στο γραφείο γιατί κάνει δίαιτα ,αλλά ξεπερνάει τα όρια της ευγένειας και ξεσπάει όταν κάποιος του ζητήσει να κάνει για εξυπηρέτηση επιπλέον δουλειά.
Βέβαια,ένας σημαντικός παράγοντας για τη δύναμή μας είναι το πόσο πιστεύουμε στον εαυτό μας,γιατί μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν έχουν δύναμη θέλησης,όντως υποκύπτουν γρηγορότερα στην εξάντληση του εγώ.
Αλλωστε δεν χρειάζεται να έχουμε τον εαυτό μας συνέχεια στην πρίζα για το τι πρέπει να κάνουμε,αρκεί να καταλάβουμε το γιατί πρέπει,να τα αγαπήσουμε  κι έτσι να θέλουμε  να τα κάνουμε.
Η κόπωση της λήψης αποφάσεων δρα αντίστοιχα κι έτσι νιώθουμε να υποκύπτουμε στον 10ο πωλητή αυτοκινήτων να το δοκιμάσουμε,ενώ δεν είναι καλύτερο από τα προηγούμενα ή υποκύπτουμε στον πειρασμό να αγοράσουμε παγωτό όταν φτάσαμε στο ταμείο του σούπερ μάρκτ μετά από πολλές διαιτητικές επιλογές στο υπόλοιπο κατάστημα.
Η λήψη πολλών σημαντικών αποφάσεων καθημερινά θεωρείται ο λόγος που υψηλά ιστάμενα διευθυντικά στελέχη κάνουν λάθη στην προσωπική τους ζωή.
Όμως η κόπωσηαπό τις πολλές αποφάσεις δεν αναφέρεται μόνο σε σοβαρά θέματα αλλά και σε πιο ασήμαντα,'όπως να παρκάρω εδώ,  να χρησιμοποήσω συρραπτικό ή 'όχι, ποια εκκρεμότητα να διεκπαιρεώσω πρώτη κ.λ.π.
Είναι πραγματικά οξύμωρο ,ότι ενώ η ελευθερία επιλογών είναι βασική ανάγκη της αξιοπρέπειας και καλής διάθεσης του ανθρώπου,οι πολλές επιλογές ,   τελικά,τον εξαντλούν και τον αποπροσανατολίζουν.
Έτσι ,το αποτέλεσμα της εξάντλησης αυτής είναι είτε α)η λήψη παρορμητικών αποφάσεων που συχνά δεν είναι οι καλύτερες,ή β)η ακινητοποίηση και η αδυναμία λήψης οποιασδήποτε απόφασης.

Δεδομένου,οτι η ζωή είναι εκ των πραγμάτων γεμάτη επιλογές το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην σκεφτόμαστε και να δρούμε παρορμητικά στις ασήμαντες αποφάσεις,να έχουμε κάνει ένα προγραμματισμό της ημέρας για τις γνωστες αποφάσεις που θα χρειαστούμε να κάνουμε ώστε να τις κάνουμε αυτόματα και να αφήσουμε τη λογική και τη δημιουργική φαντασία μας να λειτουργήσουν στις πιο σημαντικές αποφάσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: