Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

"ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΜΒΟΣ''!!!

Διάβασα αυτή την εξαιρετική γλωσσοπλασία σε ένα άρθρο του δημοσιογράφου Κου  Παπαδάτου Γιάννη ,νομίζω ,και αιστάνθηκα τον ανατριχιαστικό ενθουσιασμό ενός αρχαιολόγου που ανακαλύπτει έναν σκελετό δεινοσαύρου καλυμμένο με χρυσό.
Τις δύο αυτές αντίθετες λέξεις εννώνει όντως  το δισύλλαβο "θρί-α"
Πανωλεθρία =μεγάλη καταστροφή, βαριά και εξευτελιστική ήττα, πολύ κακό αποτέλεσμα ενεργειών
Θρίαμβος=

  1. η παρέλαση που έκανε ένας νικητής στρατηγός στην αρχαία Ρώμη μετά τη νίκη του
  2. πολύ μεγάλη νίκη
  3. πολύ μεγάλο επίτευγμα


       
    Επειδή όμως η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα ζωντανή που κάθε γράμμα δεν αντιπροσωπεύει απλά έναν ήχο και κάθε λέξη δεν είναι η τυχαία ομαδοποίηση κάποιων γραμμάτων με την κοινή παραδοχή να έχουν μια συγκεκριμένη σημασία ,αλλά κάθε γράμμα και κάθε λέξη γεννιούνται και αναγεννιούνται από την έννοια που ενυπάρχει σε αυτά καταρχίν σαν σχέδιο,αξίζει να ψάξουμε τί μύνημα μας στέλνει αυτή η συλλαβή και η παρουσία της στο τέλος και την αρχή δύο αντίθετων εννοιών.

    Το Θ είναι ένας κύκλος που κόβεται στη μέση από μια ίσια γραμμή.Η καταστροφή της τελειότητας .Ή  ένα αυγό(συνήθως είναι ωοειδές το περίγραμμά του)κομμένο στη μέση νέτα σκέτα.Η καταστροφή της ζωής.
    Θάνατος,η καταστροφή της ζωής.Θάλασσα, η τελειότητα που έχει επιφέρει θάνατο σε ναυάγια .Θάρρος,η τελειότητα που χρειάζεται η ζωή,η θάλασσα ,ο θάνατος .

    Το Ρ ρ είναι μια κορδέλλα που σχηματίζει ένα κύκλο και τρέχει αέναα,ένα ρυάκι
    Ροή . Ρεμβάζω,  το βλέμμα και η σκέψη τρέχει αέναα.

    Το Ι είναι μια ολόισια γραμμή,απλή χωρίς φτιασίδια , κάθετη που έχει και δηλώνει οτι υπάρχει η πιθανότητα της συνέχειας προς τα πάνω ή/και προς τα κάτω.
    Ίσο ,όσο μπορεί να επεκταθεί προς τα πάνω μπορεί και προς τα κάτω. Ίδιο ,απλό χωρίς φτιασίδια δεν ξεχωρίζει.

    Το Α είναι δύο γραμμές που πρέπει οπωσδήποτε να είναι και να παραμείνουν ενωμένες. Η Αρχή είτε ως ξεκίνημα είτε ως εξουσία ειναι πιό δυνατή και πιο δίκαιη όταν οι δύο άνθρωποι(ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ως δυάδα και όχι ως μονάδα για να μπορέσει να επιβίωσει και να αγαπήσει τον άλλο ή μάλλον αντίστροφα)είναι ενωμένοι .
    Η Αναπνοή,αποτελείται από δύο ισότιμες φάσεις εισπνοή -εκπνοή
     
    Ας δούμετώρα το -θρια μέσα στις δυο λέξεις.
    Πανωλεθρία =  παν + όλεθρος= όλεθρος των πάντων ή
    πανώλη +εθος +(θ)ρία=οξεία λοιμώδης νόσος +ήθος+θάνατος που μπορεί να ρέει να οδηγήσει προς τα πάνω ή προς τα κάτω= βαριά αρρώστα  της ψυχής που φέρνει ένα τέλος το οποίο μπορεί μετά ή να σε ανεβάσει ψηλά ,να σε αναγεννήσει ή να σε ρίξει  ακόμα πιο χαμηλά ,είτε λοιπόν να κάνεις την αρχή της νίκης ή να πάρεις την  τελευταία αναπνοή .

    Θρίαμβος=θρι+ άμβως=θρι(α) +άμβωνας=το τέλος που μπορεί να σε οδηγήσει ψηλά ή χαμηλά αλλά σε οδηγεί ψηλά να διδάξεις και σε άλλους πώς να ανέβουν.Η αναπνοή είναι η αρχή της ανάβασης ,για να λάβει ο άνθρωπος το απαραίτητο οξυγόνο για την κίνηση.

    Με άλλα λόγια μια πανωλεθρία μπορεί να σε οδηγήσει τελικά στο θρίαμβο ,δηλαδη ψηλά για να δώσεις το χέρι και σε άλλους να ανέβουν. Αυτό που χρειάζεται είναι:Θάρρος Ροή(όχι στασιμότητα,ενέργειες)Ισότητα(όλοι για όλους) και last but not least Αγάπη.


















     

    Δεν υπάρχουν σχόλια: