Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Η ΕΛΛΕΙΨΗ BITAMINHΣ D ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΊΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΟΠΩς Η ΕΛΛΑΔΑ

Η βιταμίνη D, καταρχίν, ρυθμίζει το ασβέστιο και το φώσφορο του σώματος και την διατήρηση της φυσιολογικής σύστασης των οστών μας.
Την βιταμίνη D την λαμβάνουμε κυρίως από την έκθεσή μας στον ήλιο και αυτή αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος για να τη χρησιμοποιήσουμε τις μέρες που δεν έχει ηλιοφάνεια. Βέβαια ,αυτό προυποθέτει ότι δεν φοράμε αντιηλιακό ,κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς δεν ισχύει για την προστασία του δέρματος από  κακοήθη νόσο κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογεί την εμφάνιση έλλειψης της βιταμίνης.Μολονότι 6 ημέρες έκθεσης στον ήλιο χωρις αντιηλιακό θα μας κάλυπταν από άποψης βιταμίνης D  για 49 μέρες χωρίς ηλιοφάνεια όλοι πλέον ξέρουν ότι δεν είναι σωστή η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό. 
Στα ηλικιωμένα άτομα ,επιπλέον,η έλλειψη υποδοχέων στο δέρμα για την πρόσληψη της λόγω ηλικίας όπως και η αδυναμία της μετατροπής της στα νεφρά στην ενεργό μορφή της 1,15 διυδροξυχοληκαλισφερόλη επιτείνει την έλλειψη.
Πότε χρησιμοποιείται δυνητικά συμπλήρωμα βιταμίνης D
-Υποφωσφαταιμία
-Υπασβεατιαιμία λόγο Υπόπαραθυρεοειδισμού
-Οστεομαλακία,Οστεοδυστροφία,Οστεοπόρωση
-Ψωρίαση
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Έλλειψη βιταμίνης D
-Χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών
-Πρόληψη πτώσεων ηλικιωμένων:μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τις πτώσεις και η πρόσληψή της μειώνει τις πτώσεις.
-Υπερπαραθυρεοειδισμός
-Καρδιακή ανεπάρκεια: Έρευνες έχουν αναδείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας και ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων μειώνει τον κίνδυνο σε κάποιες γυναίκες  Άλλες έρευνες καταδυκνείουν ότι η λήψη βιταμίνης D ιδιαίτερα στη μορφή της χοληκαλσιφερόλης  (D3)μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια.  
Απομυελινωτικό σύνδρομο-Σκλήρυνση κατά πλάκας:Έρευνες καταδυκνείουν ότι η λήψη βιτ. D  μειώνει την εμφάνιση της νόσου.
-Αναπνευστικές λοιμώξεις:Έρευνες αναδυκνείουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D δρα προληπτικά και στις αναπνευστικές λοιμώξεις
-Άνοια
Υπάρχει μια πλειάδα ακόμα νόσων όπου η λήψη βιταμίνης D ,σε περίπτωση έλλειψής της πάντα, ενδέχεται να παίζει επικουρικό θεραπευτικό ρόλο,όμως ακόμα αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως όπως:Αλζχαιμερ,Άσθμα,βακτηριακή λοίμωξη της μήτρας,καρκίνος του στήθους, Χρονια ΑναπνευστικήΠνευμονοπάθεια,Κατάθλιψη,Διαβήτης,Έκζεμα,Ινομυαλγία,Υπερχοληστεριναιμία,
μεταβολικό σύνδρομο,μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο κ.α.

 Το συμπέρασμα είναι ότι ορθώς πολλές ιατρικές ειδικότητες ζητούν  και στην Ελλάδα και έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D  για τη διερεύνηση   αντίστοιχων συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: