Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

ΑΥΠΝΙΑ-Σε Κρανιοεγκεφαλικη κακωση(ΚΕΚ)

A. Μ ΕΤΑ- ΔΙΑΣΕΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ(postconcussive syndrome)-
συμπτωματα που μπορει να συμβουν μετα απο ενα ελαφρυ χτυπημα στο κεφαλι:
πονοκεφαλοι,ζαλη,θολη οραση,απωλεια ακοης,ευαισθησια στο φως και στο θορυβο,αλλαγη στην αισθηση γευσης και την οσφρησης,ευερεθιστοτητα.,καταθλιψη,αγχος,προβληματα προσοχης και συγκεντρωσης,κοπωση,διαταραχες υπνου,ελαττωμενη κριση και αντιδραση

Οι περισσοτεροι ξεπερνουν γρηγορα τα συμπτωματα αυτα.Σε οσους επιμενουν χρηζουν αντιστοιχης συμπτωματικης αγωγης(συνγθως αντικαταθληπτικα και ψυχοδιεγερτικα)
Β. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΕΚ
μπορει να εμφανιστουν σημαντικες διαταραχες υπνου(αυπνια,διακοπτομενος υπνος,εφιαλτες)που επιδρουν στη συμπεριφορα και τις νοητικες λειτουργιες και αναχαιτιζουν τις θεραπειες αποκαταστασης.
Διαταραχες υπνου ειναι συχνο φαινομενο τους πρωτους μηνες μετα την ΚΕΚ και μπορει να εξαλειφθουν αργοτερα ή μπορει και οχι.
Η ημερησια υπνηλία λογω της νυχτερινης αυπνιας ειναι ενα σοβαρο προβλημα καθυστερησης της αποκαταστασης και περεταιρω ενισχυσης της αυπνιας μεσω του φαυλου κυκλου πρωινη υπνηλια-νυχτερινη αυπνια.
Η θεραπεια αποκαταστασης περιλαμβανει φαρμακευτικη αγωγη και καταρτιση υγιεινης του υπνου ωατε να σπασει αυτος ο φαυλος κυκλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: