Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Νόσος του PARKINSON-συμπτωματα

-τρόμος σε κατάσταση ηρεμίας

-βραδύτητα στην εκτέλεση των κινησεων

-δυσκαμψια

-καθηλωμένη εκφραση(γκριματσα)

- βαδιση με γρηγορα μικρα βηματα και κλιση προς τα εμπρος του κορμου(σκυψιμο)

-μειωση του ευρους των κινησεων

-σιγανη μονοτονη ομιλια

-γραφη με μικρα δυσαναγνωστα γραμματα

-αδυναμια να γυρισει το σωμα απο ορθια θεση 180 μοιρες με μια στροφη στηριζομενος στα δαχτυλα του ακρου ποδος(pivot)



Σε καθε ατομο [που εμφανιζει parkinson μπορει να προεξαρχει καποιο συμπτωμα και να ελλειπουν αλλα

2 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Τρομερή ασθένεια. Ενας φίλος μου βρίσκεται δυστυχώς στα αρχικά στάδια του Parkinson. Τα συμπτώματα όπως τα περιγράφετε. Παίρνει εις γνώσην του και ενα πειραματικό φάρμακο με ισχυρότατες παρενέργειες που τον διαλύουν για μερικές ώρες.

Πόσο καιρό παίρνει για να επιδεινωθεί η κατάσταση; Υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης;

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

δυστυχως αυτη η τρομερη ασθένεια που προσβαλλει συνηθως ατομα ανω των 65 ετων,πλεον προσβαλλει και ατομα < 50 ετων σε ποσοστο 15%.Τα κλασσικα φαρμακα ,κυρίως,υποκαθιστουν ή/και μιμουνται την ντοπαμινη στην αδυναμια παραγωγης της οποιας οφειλονται τα συμπτωματα.
Δεν συζηταμε για ανάκαμψη,αλλα σιγουρα τα φαρμακουν βελτιωνουν σε καποιο βαθμο (μικρο δυστυχως)την κλινικη εικονα.Απο κει και περα σιγουρα συνεισφερει στη βελτιστη δυνατη κατασταση του ατομου ενα προγραμμα ιατρικης αποκαταστασης με φυσικοθεραπεια,υδροθεραπεια,εργοθεραπεια,λογοθεραπεια και ψυχολογικη υποστήριξη.
Τα αποτελεσματα,ομως,της φαρμακευτικης αγωγης και του προγραμματος αποκαταστασης δεν αποτελουν ιαση,ουτε ειναι θεαματικα.
Θεαματικα μπορουν να ειναι τα αποτελεσματα σε προχωρημένες καταστασεις της νοσου και εφοσον οι βλαβες του εγκεφαλου και η γενικοτερη υγεια το επιτρεπουν ,χειρουργικη επέμβαση απο νευροχειρουργο.
Για την περιπτωση του φιλου σας,ελπιζω η καινουγια φαρμακευτικη μεθοδος να αποδειχθει αποτελεσματικη και σαφως προτεινω να συνεχισει τη στενη επαφη με τον νευρολογο του και να επισκεφτει και εναν φυσίατρο(physiatrist ή doctor of physical and rehabilitation medicine) για να παρακολουθησει κι ενα προγραμμα αποκαταστασης που θα τον βοηθησει περεταιρω.
Βασικό ειναι επίσης και να διατηρησει μια καλη και σισιοδοξη ψυχολογία φιλοσοφωντας λιγο τη ζωη,αφου τα δυσσαρεστα γεγονοτα της καθημερινοτητας μπορουν ναεπιδεινωσουν τη νοσο.