Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η παραμονή ενός ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο δημιουργεί το φαινόμενο της ιδρυματοποίησης.Το άτομο,δηλαδή,νιώθει ανασφάλεια να εγκαταλείψει ένα χώρο που οι ανάγκες του εξασφαλίζονται από άλλους,το νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως,και όπου υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή άμεση ιατρική καλυψη για οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν παρουσιαστεί.
Σε ένα κέντρο αποκατάστασης,όπου η παραμονή είναι εκ των πραγμάτων μακρόχρονη,το λιγότερο 1 μήνας,η αποφυγή της ιδρυματοποίησης εξασφαλίζεται ως εξης:
Κατ'αρχίν ως κύριος λόγος της αποκατάστασης ορίζεται η προσπάθεια ώστε το άτομο να γίνει όσο το δυνατόν αυτόνομο στις καθημερινές λειτουργίες της ζωής του.
Αυτό σημαίνει οτι εκτός από τη βελτίωση της κινητικότητας με την φυσικοθεραπεία και την υδροθεραπεία και την εκμάθηση τέλεσης βάσικών πράξεων όπως ένδυση,σίτιση,χρήση της τουαλέτας και πλύσιμο σώματος ,λούσιμο εργονομικά με την εργοθεραπεία,ολόκληρο το προσωπικό του κέντρου είναι εκπαιδευμένο να βοηθάει τον ασθενή μόνο όσο χρειάζεται ώστε να συμμετέχει κι αυτός και να βελτιώνεται σε όλες τις διαδικασίες.Το ίδιο ενημερώνονται να κάνουν και οι συγγενείς με τους αρρώστους τους.
Και βέβαια η ενασχόληση με το πώς το άτομο θα συνεχίσει την εργασία του,ή θα την αλλάξει αν είναι επιβεβλημένο είναι κάτι που αποσχολεί το φυσίατρο ο οποίος κανονίζει συναντήσεις με τον ασθενή,τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό και όταν βρεθεί η εργασιακή κατεύθυνση κανονίζει εργοθεραπείες που θα βοηθήσουν το άτομο πώς να εκτελεί τις κινήσεις της εργασίας του.
Ύστερα άλλος σημαντικός στόχος της αποκατάστασης είναι η κοινωνικοποίηση.Ο φυσίατρος διοργανώνει ομάδες συζήτησης και παιχνιδιών με τη βοήθεια του ψυχολόγου , εργοθεραπευτή και φυσικοθεραπευτή. Ακόμα,προτείνει ομαδικές εξόδους στην πόλη με τη συνοδεία του ψυχολόγου ,και κάποιου τραυματιοφορέα και .βέβαια,ενθαρρύνει τις συνευρέσεις ,ατόμων συνήθως της ίδιας ηλικίας και παρόμοιων προβλημάτων,στο καφέ του κέντρου.
Τέλος,ο φυσίατρος παρακινεί τον ασθενή να κρατήσει,τουλάχιστον τηλεφωνική, επαφή με τους συγγενείς και τους φίλους του και μαζί με τον ψυχολόγο,τους θεραπευτές και τους νοσηλευτές τον βοηθούν να νιώθει αρκετά δυνατός να εκφράζει την αγάπη του στα αγαπημένα του πρόσωπα.Για ασθενείς με συνυπάρχοντα ψυχιατρικά προβλήματα,ασφαλώς καλείται ψυχίατρος να συνδράμει στην βέλτιστη ψυχική υγεία του ατόμου ως ο πιο αρμόδιος.
Η κοινωνική επανένταξη είναι ιδιαίτερο,ευχάριστο για όλους και πολύ σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: