Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

"Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ"

Η φράση αυτή ανήκει στον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Θερμό ,έναν εμπνευσμένο ιερέα,γιατρό και καθηγητή ,βιβλίο του οποίου είχα την τύχη να διαβάσω.
Ένα καλό βιβλίο είναι πάντα ένας δρόμος που διευρύνει τη σκέψη και ανεβάζει την ψυχή και σου δίνει την αφορμή να συλλογιστείς περισσότερο πάνω σε θέματα που σε ενδιαφέρουν .
Λόγω επαγγέλματος η πρόταση αυτή με έκανε να αιστανθώ όμορφα,με ένα αίσθημα ανακούφισης και γαλήνης.
Αναφέρεται και στην πρόληψη με την σωστή διατροφή,τους ενδεδειγμένους προγνωστικού ελέγχους,την διατήρηση μιας καλής φυσικής καταστάσης και ηρεμίας.
Πιστεύω,όμως,οτι επεκτείνεται και στην καταπολέμηση της ήδη εγκατεστημένης ασθένειας ελαφριάς ή ακόμα περισσότερο σοβαρής μορφής όπως για παράδειγμα ο καρκίνος ή η σκλήρυνση κατά πλάκας η οποία αφορά την ειδικότητα και του φυσιάτρου,τη δική μου, σε μεγάλο βαθμό.
Στην ήδη εγκατεστημένη νόσο,ασφαλώς έχουν τη δική τους σημασία η σωστή διατροφή,ο καλός ύπνος,η ενδεδειγμένη για την κάθε περίπτωση φυσική άσκηση και ασφαλώς η θετική ψυχολογία.
Δεν αντιλέγω πως είναι ύψιστης σπουδαιότητας η φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση και σαφώς ορθώς συνεχίζουν την έρευνα δυνατά επιστημονικά μυαλά για τη συνεχή ανακάλυψη όλο και καλύτερων μεθόδων.
Ξέρω πως η τελική απόφαση για το πότε θα φύγει κάποιος από τη ζωή ανήκει στο Θεό,σύμφωνα με την άποψη πολλών και τη δική μου,στην τύχη για άλλους,πάντως,κατά κοινή ομολογία, δεν ανήκει στον άνθρωπο.
Αυτό,όμως,που σίγουρα εμπίπτει στην ικανότητα του ανθρώπου και έχει αποδειχθεί είναι η παράταση του ορίου ζωής και η βελτίωση της ποιότητας αυτής της ζωής ,σε πείσμα οργανικών ανεπαρκειών και λειτουργικών δυσχερειών.
Περισσότερη υγεία λοιπόν στο σώμα,αλλά και περισσότερη υγεία στο μυαλό και στην ψυχή.Πρέπει να φροντίζουμε για όλα.Με θετικές,καλοπροαίρετες,συμβιβαστικές και δεκτικές σκέψεις που φιλτράρονται από τη λογική της προστασίας του εαυτού και του συνανθρώπου,της ζωής γενικότερα.Με ελπίδα,ευγνωμοσύνη στον εαυτό μας και στη ζωή για όποια χαρά μικρότερη ή μεγαλύτερη μπορούμε να απολαύσουμε και πάνω απ'όλα αγάπη.Γιατί η αγάπη ισοδυναμεί με γαλήνη,ισορροπία,χαρά.Όπως έχω ξαναπεί εκτιμώ πολύ και συνεργάζομαι στενά για τους ασθενείς με ψυχιάτρους και ψυχολόγους,όπως και με κάθε ιατρική ειδικότητα ή εργαζόμενο στο χώρο της υγείας που μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο την υγεία του ασθενούς.
Έχουμε φτιαχτεί κατ'εικόνα και καθ'ομοίωση του Θεού.Κι ο Θεός είναι αγάπη.
Δεν χρειάζεται,λοιπόν,προσπάθεια για να αγαπάμε,αρκεί να θυμηθούμε οτι είμαστε άνθρωποι φτιαγμένοι να μοιάσουμε στο Θεό ,αλλά ακόμα δίνουμε τον ευγενικό αγώνα της ζωής με τα προτερήματά μας και τα ελαττώματά μας.Η αγάπη υπάρχει μέσα μας,αλλά χρειάζεται πότισμα και φροντίδα για να συνεχίζει να ζει να γεμίζει τις στιγμές μας με ευωδιά.

Ο συγγραφέας νομίζω, αναφερόταν περισσότερο στην πανανθρώπινη διαμάχη αρετής και παθών.
Σας έγραψα πως αντιλήφτηκα εγώ τη συγκεκριμένη πρόταση του τίτλου εστιασμένη στη δουλειά μου.Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και κάτι διαφορετικό .
Είναι ευλογία οτι μπορούμε να σκεφτόμαστε,να βελτιώνουμε ήρεμα τον εαυτό μας κι έτσι να δημιουργήσουμε κι ένα καλύτερο αύριο σε έναν ομορφότερο κόσμο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.