Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Σύμφωνα με τον World Health Organization η Αποκατάσταση στον τομέα της υγείας αφορά όλα τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να παρθούν για  άτομα με δυσχέρειες-ανικανότητες,και μέσα απότην υποστήριξη του περιβάλλοντός τους, ώστε να κατασταθούν ικανά να επιτύχουν και να διατηρήσουν τη μέγιστη ανεξαρτησία,πλήρη φυσική,πνευματική,κοινωνική και επαγγελματική δυνατότητα και πλήρη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της ζωής.

Πρακτικά,αυτό σημαίνει:είτε 1)  την πλήρη αποκατάσταση όλων των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού,της ψυχολογίας του και επανένταξη στο περιβάλλον του το οποίο μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες προοπτικές για προσωπική ανέλιξη,είτε
2)τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση όλων των παραπάνω και την εκμάθηση καινούργιων τρόπων τέλεσης μιας πράξης ,με τη χρήση απαραίτητων βοηθημάτων ή οχι , νέων τρόπων συμπεριφοράς που να εξασφαλίζει την καλή επικοινωνία με τους άλλους,και την εξεύρεση νέων δραστηριοτήτων,επαγγέματος,ιδεών που να καθιστούν τη ζωή εφικτή και παράλληλα να προσδίδουν τα απαραίτητα συναισθήματαενθουσιασμου, ηθικής ικανοποίησης ευχαρίστησης και απόλαυσης.

Η ζωή δόθηκε για να την ζήσουμε όλοι.Αυτό σημαίνει να δημιουργούμε,να συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα και να χαιρόμαστε τις στιγμές μας,ακόμα κι όταν κουραζόμαστε και ασφαλώς να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.

Υπάρχουν καταστάσεις τόσο δύσκολες ,που για όποιον τις βλέπει απ' έξω  να δείχνουν οτι είναι αδύνατον να τις βιώσεις.Όμως η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου νου είναι ισχυρότερη από οτιδήποτε.
Είχα την ευλογία να γνωρίσω και να ασχοληθώ με άτομα με ατελή τετραπληγία που κινούνται απίστευτα γρήγορα με το αμαξίδιο τους όλη μέρα  και διεκπεραιώνουν περισσότερες δουλειές από τον μέσο άνθρωπο.Ακρωτηριασμένους σε περισσότερα του ενός μέλη που ζουν και κινούνται ανάμεσα μας χωρις να γίνεται αντιληπτό οτι έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Αν υπάρχει κάτι κοινό που θα μπορρούσα να σκεφτώ μεταξύ των δεκάδων ατόμων με δυσχέρειες/αναπηρίες που γνώρισα από ποικίλλες αιτιολογίες και ηλικίες  οι οποίοι είχαν καλή εξέλιξη ,αυτό είναι το γέλιο,η αγάπη για τη ζωή.

Το έχω ξαναγράψει πως πιστεύω οτι όλοι γεννιόμαστε εν δυνάμει ήρωες.Ότι δυσκολία μας έρχεται λοιπόν,συμβαίνει ακριβώς για να το αποδείξουμε στον εαυτό μας .

Η Αποκατάσταση λοιπόν,ο τρόπος να μετατρέψουμε κάθε αναπηρία  σε αρχή της προσωπικής μας ανέλιξης σε επίπεδα που δεν θα μορούσαμε να προσεγγίσουμε καν πριν είναι εντελώς απαραίτητη εφόσον θέλουμε και οφείλουμε να είμαστε   το τελειότερο πλάσμα στον κόσμο,το πιο αγαπημένο δημιούργημα, άνθρωποι.

Και η Αποκατάσταση στον τομέα της υγείας προυποθέτει τον Φυσίατρο,τον γιατρό που διάλεξε να
αφοσιωθεί και να μελετήσει τη βελτίωση της λειτουργικότητας\του ασθενούς και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ,μετά την ιατρική και όλη την ομάδα αποκατάστασης τους φυσικοθεραπευτές,εργοθεραπευτές,λογοθεραπευτές,ψυχολόγο,κονωνικόλειτουργό και νοσοκόμες.

Σε όλους τους ανθρώπους μας αξίζει να ζούμε. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: