Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ -ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

 " Ο πάγος δημιουργεί  αριστουργήματα από σταλακτίτες" διαβάζω. Οι σταλακτίτες δημιουργούνται από τη σταδιακή εναπόθεση ανθρακικού ασβεστίου καθώς στάζουν  σταγόνες από τα τα πετρώματα της οροφής του σπηλαίου.

Το βρόχινο νερό ,με το πέρασμα του χρόνου, διαλύει τον ασβεστόλιθο του τοιχώματος και συγκεντρώνει στο μόριό του διτανθρακικό ασβέστιο .Καθώς ρέει η σταγόνα, η κορεσμένη σε διτανθρακιό ασβέστιο, από την οροφή του σπηλαίου ,μέσω χημικών διεργασιών απελευθερώνει δυσδιάλυτο ανθρακικό ασβέστιο το οποίο σχηματίζει δακτυλίους και εναποτίθεται στην έσω επιφάνεια της οροφής με φορά προς τα κάτω, ως κυλινδροειδής-κωνοειδής σχηματισμός που ονομάζεται σταλακτίτης.
Ανάλογα με τα οξέα που υπάρχουν στο νερό οι σταλαγμίτες παίρνουν και τους διάφορους χρωματισμούς του,κόκκινο σε περίπτωση οξιδίων του σιδήρου ή καστανομέλανο σε οξείδια του μαγγανίου.
Οι σταγόνες του νερού που φτάνουν στο  έδαφος του σπηλαίου σχηματίζουν με αντίστοιχο τρόπο,από τη συμπαράσυρση του διττανθρακικού ασβεστίου των πετρωμάτων του εδάφους τους σταλαγμίτες,ανάλογους με τους σταλακτίτες με φορά προς τα πάνω.
Κάποιες φορές οι σταλακτίτες συναντιώνται με τους σταλαγμίτες σχηματίζοντας κολώνες.
Αυτές οι διεργασίες είναι η βάση του μαγικού περιβάλλοντος των σπηλαίων που συναρπάζει όσους τα επισκέπτονται.
Η Αποκατάσταση δρα ακριβώς με έναν αντίστοιχο τρόπο.Η συνεπής δουλειά.οι χημικές διεργασίες του οργανισμού, το σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα σε συνδυασμό με το χρόνο επάγονται φαινομενικά "μαγικά' αποτελέσματα στη λειτουργικότητα του ατόμου και στην αναγέννηση του κάποιες φορές κυριολεκτικά.Κι όταν ενώνονται αυτά  με ένα υγιές και ενισχυντικό περιβάλλον, οικογένεια, φίλοι, εργασιακό περιβάλλον, κοινότητα,μιλάμε για τη δημιουργία κολώνας, την πλήρη επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.
Επειδή λοιπόν ,ο παρανομαστής του σταλαγμίτη αφορά κυρίως εμάς ,τους "άλλους",η ευσυνειδησία και η καλή προαίρεση των πολιτών παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία μιας κοινωνίας με λιγότερους ανενεργείς αναπήρους και περισσότερους παραγωγικούς συμμετέχοντες ανθρώπους με όποια τυχόν  εναπομείνουσα "διαφορετικότητα",γιατί ποιος από τους υπόλοιπους είναι όμοιος με τον δίπλα του άλλωστε,που προσφέρουν κι αυτοί στην ανάπτυξη της χώρας .
Μπορεί το κράτος μας να μην έχει ακόμα όλες τις πολεοδομικές προυποθέσεις ενός κράτους όπου  όλοι είμαστε ίσοι, τουλάχιστον όμως ,οι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε την πραγματική ισότητα και δημοκρατία πραγματικότητα.
Γιατί η μοίρα μας, όλων , είναι κοινή και  αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: