Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα σήμα  φυσιολογικά πολύ αδύνατο για να ανιχτευτεί από κάποιον αισθητήρα,ενισχύεται από την προσθήκη Λευκού ήχου που εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων.Οι συχνότητες του Λευκού ήχου που αντιστοιχούν στις συχνότητες του αρχικού σήματος θα συντονιστούν με αυτές ,ενισχύοντας το αρχικό σήμα και όχι τον υπόλοιπο λευκό ήχο,κάνοντας το αρχικό σήμα αντιληπτό πλέον από τον αισθητήρα.
Αυτό το φαινόμενο ενίσχυσης σημάτων από το συντονισμό τους με επιπρόσθετο λευκό ήχο, αναφέρεται σε διάφορα συστήματα,ηλεκτρομαγνητικά,φυσικά και βιολογικά .
Στοχαστικός συντονισμός έχει παρατηρηθεί στο νευρικό ιστό διαφόρων οργανισμών( αισθητηριακή νευροβιολογία).Οι νευρώνες ανταποκρίνονται στον στοχαστικό συντονισμό λόγω της μη γραμμικότητας της μετάδωσης της νευρικής ώσης(κόμβοι του Ranvier)
Ο στοχαστικός συντονισμός στο Νευρικό σύστημα δεν έχει εξηγηθεί πλήρως,αλλά ο νευρικός συγχρονισμός στον εγκέφαλο(η ρυθμική ή επαναληπτική δραστηριότητα που παρουσιάζεται στο ΚΝΣ) έχει προταθεί σαν ένας νευρικός μηχανισμός για στοχαστικό συντονισμό .
Άλλωστε,στην Ιατρική τεχνικές βασισμένες στον στοχαστικό συντονισμό έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας νέας κλάσης  ιατρικών συσκευών που ενισχύουν τις αισθητηριακές και κινιτικές λειτουργίες ,όπως οι πάτοι  δόνησης για τους ηλικιωμένους,ασθενείς με διαβητική νυροπάθεια ,ασθενείς μετά από ΑΕΕ.
Σε μια φετινή μελέτη βρέθηκε η στατιστικά σημαντική βελτίωσω των πτώσεων σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον από την εφαρμογή θεραπειών με τη χρήση τουστοχαστικού συντονισμού.
Ο στοχαστικός συντονισμός στην ιατρική έχει,επίσης, ευρεία εφαρμογή στον τομέα των απεικονιστικών μεθόδων.
Είναι σημαντικό οτι οι φυσικές επιστήμες αναδυκνείουν συνέχεια πώς ο ανθρώπινος οργανισμός και ο άνθρώπινος εγκέφαλος ιδιαίτερα είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να επιδέχονται επιτυχημένα τις στοχευμένες επιστημονικές μεθόδους αποκατάστασης με προοπτική την συνεχιζόμενη θεαματική βελτίωση.

Λευκός ήχος,στην επεξεργασία των σημάτων,είναι ένα τυχαίο σήμα με μια σταθερή δύναμη πυκνότητας φάσματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: