Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 Μετά από πολλά χρόνια ερευνών, η  νανοτεχνολογία στοχεύει σε μια νέα ,"τέταρτη βιομηχανική επανάσταση" με εφαρμογές στην ιατρική, στην ασφάλεια τροφίμων ,στην περιβαλλοντολογία, στην ενέργεια, στην πληροφορική, στην άμυνα και στις μετακινήσεις/μεταφορές.

Η νανοτεχνολογία μελετά το μικρόκοσμο, επεξεργάζεται τη δομή του μορίου των υλικών ,αλλάζει τις ενδογενείς ιδιότητές τους και δημιουργεί άλλες και εφαρμογές τόσο μικρές όσο ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.Νανοσωληνάρια ασβεστίου ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν τη σιλικόνη και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πιο μικρών ,γρήγορων και αποτελεσματικών συσκευών όπως και ελαφρύτερα και ισχυρότερα κβαντικά  νανοκαλώδια. Ήδη πολλοί φοράνε και χρησιμοποιούν ανιχνευτές και καταμετρητές της φυσικής τους κατάστασης(αρτηριακή πίεση, σφυγμοί).

Μια καινούργια τέτοια εφαρμογή είναι μια μινιατούρα οθόνης υπολογιστή σε ένα λουράκι καρπού ,δίκην ρολογιού. Στην οθόνη ένας δεινόσαυρος περνάει εμπόδια και αυτός που φοράει τη συσκευή με ακίνητο χέρι ελέγχει την πορεία του δεινοσαύρου με το μυαλό του. Η συσκευή αυτή στον καρπό του ανθρώπου είναι ένα CTRL-kit ,ένα σετ εργαλείων χειρισμού της πλατφόρμας που ανιχνεύει ηλεκτρικά τα νευρικά ερεθίσματα που μεταφέρονται από τούς κινητικούς νευρώνες  στους  μύες του βραχίονα και του χεριού σχεδόν μόλις το άτομο σκεφτεί μια συγκεκριμένη κίνηση .Στην καθημερινότητα η εξέλιξη των καθημερινών εφαρμογών αντίστοιχα   επιτρέπει να αποφεύγεται η κυφωτική στάση ,παραδείγματος χάριν για να πληκτρολογήσουμε ,που όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό χρήσης θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις  στη στάση του σώματος και αντίστοιχα με την κύφωση προβλήματα μυοσκελετικά ,αναπνευστικά ,καρδιαγγειακά και ψυχολογικά.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνεχίζει να διευρύνει και στην αποκατάσταση το πεδίο εφαρμογών για γρηγορότερη βελτίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ακρωτηριασμό ή σε νόσο του Parkinson,σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: