Η έκφραση ανοσία της αγέλης έχει γίνει πια γνωστή σε όλους ως το φαινόμενο όπου εάν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων νοσήσουν ή εμβολιαστούν, γίνει δηλαδή άνοσο σε καιρό επιδημίας, προστατεύει ως τείχος και τους υπόλοιπους μη άνοσους ανθρώπους και ελαττώνει ή και σταματά την εξάπλωση της νόσου σημειώνοντας το τέλος της επιδημίας Κάτι τέτοιο συνέβη τη δεκαετία του 1930 με την ιλαρά και το 1977 με την ευλογιά όπου με το εμβόλιο που ανακάλυψε ο άγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ εξαλείφτηκε η επικίνδυνη αυτή μολυσματική και μεταδοτική ασθένεια.
Η συνάρτηση αυτή, όπου οι σωστές ιδέες και πράξεις ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών επηρεάζουν τελικά το σύνολο της κοινωνίας και εξασφαλίζουν ως τείχος και το καλό του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, όπως και το αντίθετο δυστυχώς, υπάρχει και στην κοινωνιολογία, την ψυχολογία, και σε καινούργιες πνευματικές θεωρίες βασισμένες στη κβαντική φυσική. Όπως είχα αναφέρει σε παλιότερο post: Στο βιβλίο του the hundredth monkey o Kεν Kεις γράφει για tους επιστήμονες που για τριάντα χρόνια μελετούσαν πιθήκους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το 1952 τάιζαν πιθήκους γλυκοπατάτες που πετούσαν στην άμμο. Οι γλυκοπατάτες άρεσαν στους πιθήκους ενώ η άμμος τους ήταν δυσάρεστη. Μια μέρα ένα πίθηκος 18 μηνών ,με το όνομα Ίμο, έπλυνε τις γλυκοπατάτες σ'ένα κοντινό ρυάκι. Έμαθε το κόλπο και στη μητέρα και στους φίλους του που με τη σειρά τους έμαθαν το κόλπο στις δικές τους μητέρες. Η ιστορία λέει ότι ανάμεσα στο 1952 και το 1958 99 πίθηκοι έμαθαν να πλένουν τις γλυκοπατάτες τους. Κάποια μέρα κι ο 100ος πίθηκος έμαθε να πλένει τις γλυκοπατάτες. Ξαφνικά όλοι σχεδόν οι πίθηκοιέμαθαν να πλένουν τις γλυκοπατάτες πριν τις φάνε. Η πρόσθετη ενέργεια του εκατοστού πιθήκου σηματοδότησε με κάποιο τρόπο μια ριζική αλλαγή συμπεριφοράς.
Αυτό ,όμως ,που κατέπληξε ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες ήταν ότι το πλύσιμο των γλυκοπατάτων πέρασε τη θάλασσα ,αφού αγέλες πιθήκων που ζούσαν σε άλλα νησιά άρχισαν κι εκείνοι να πλένουν τις γλυκοπατάτες τους.Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται συνείδηση της μάζας"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου