Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΟ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ Ή "ΨΥΧΟΒΙΩΜΑ" ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΑΣ

 Είναι ,πλέον, ολοφάνερο ότι η πίεση που υφίσταται η κοινωνία ,τόσο υγειονομική όσο και οικονομική έχει οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση τις συναισθηματικές διαταραχές και έχει φέρει σε κρίση , άλλοτε άλλου βαθμού, τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το ζητούμενο είναι πώς μπορούμε ,εμείς ως άνθρωποι, να μην επιτρέψουμε στα ποικίλα προβλήματα και δυσκολίες που μας βομβαρδίζουν να καταστρέψουν την ψυχολογία μας και τη ζωή μας ,αλλά να παραμείνουμε ήρεμοι και άξιοι να χειριστούμε καταστάσεις νιώθοντας πάντα ευγνώμονες και σε καλή διάθεση για όλα τα καλά που έχει ο καθένας μας και τα θεωρεί δεδομένα ,από τα 2 μάτια μας ή τα χέρια μας και τα πόδια μας,μια πηγή εισοδήματος έστω και μικρή,έναν τουλάχιστον άνθρωπο δικό μας έως τον ήλιο που ανατέλλει κάθε πρωί,τον αέρα που αναπνέουμε και τα λουλούδια που υπάρχουν κατά τόπους και ομορφαίνουν τις στιγμές μας.

Δεν θα σας μιλήσω εδώ για πρακτικές γνωστές που θεωρώ σημαντικές βέβαια, όπως η αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στον εαυτό μας πάντα ,η αερόβια άσκηση ,όπως για παράδειγμα  το περπάτημα και το κολύμπι που αυξάνουν τις "ορμόνες της χαράς"  ,ή η επικοινωνία μας με τον Θεό και η εμπιστοσύνη μας σε Αυτόν ότι ως Πατέρας αγαθός θα μας στηρίξει την κατάλληλη στιγμή και θα φροντίσει ότι γίνει τελικά να είναι για το καλό μας.

Πολλοί θα έχετε ακούσει για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή μας στην διάθεση μας και για το μικροβίωμα του εντέρου που κάποιοι ονομάζουν  δεύτερο εγκέφαλο. Στην ουσία ο μοναδικός και κέντρο των σκέψεων ,πράξεων και συναισθημάτων μας είναι ο ένας εγκέφαλός μας και δέχεται αλληλεπιδράσεις από την περιφέρεια και όλο το σώμα που επηρεάζουν τη λειτουργία του. Έτσι, λοιπόν, στέλνει και δέχεται ερεθίσματα και από το πνευμονογαστρικό νεύρο(10 εγκεφαλική συζυγία) που ξεκινάει  από το στέλεχος του εγκεφάλου διασχίζει τα πλάγια του λαιμού  και το θώρακα και διακλαδώνεται στέλνοντας στελέχη στο θώρακα και την κοιλιά.

Μικροβίωμα, ουσιαστικά υπάρχει και σε άλλες τοποθεσίες στο σώμα μας,όπως για παράδειγμα  το δέρμα,η ρινική κοιλότητα,η στοματική κοιλότητα .Το λέμε αλλιώς και φυσιολογική χλωρίδα και πρόκειται για τρισεκκατομύρια μικροβίων( βακτήρια, ιοί, παράσιτα και μύκητες) που συμβιώνουν φυσιολογικά μαζί μας.Η βάση αυτών αναπτύχθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και  συνεχίζουν να αυξάνονται και να διαμορφώνεται το μικροβίωμά μας  όσο ζούμε ,ανάλογα με τη διατροφή μας, τα φάρμακα που λαμβάνουμε και τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες στους οποίους εκτιθόμαστε.Επομένως, έχει διαφορές σε κάθε άνθρωπο .Έχει βρεθεί ότι άτομα με κατάθλιψη και άγχος έχουν πολύ διαφορετικό μικροβίωμα από άτομα χωρίς αυτά. Το μικροβίωμα  των πρώτων έχει υψηλό αριθμό κακών  βακτηρίων  που παράγουν φλεγμονώδεις ουσίες που τις στέλνουν στον εγκέφαλο κι αυτός τις ξαναστέλνει σε όλο το σώμα .

Ο ρόλος του μικροβιώματος  είναι η προστασία μας από τα παθογόνα μικρόβια,η βοήθεια ανάπτυξης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η διέυκόλυνση της πέψης των τροφών και η παραγωγή ενέργειας.Επίσης κάποια από τα μικρόβια μπορούν να αυξήσουν ή να ελαττώσουν την τοξικότητα περιβαλλοντικών χημικών στοιχείων.Το ιδανικό μικροβίωμα για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού είναι αυτό που διαθέτει μεγάλη ποικιλλία βακτηρίων(τα βακτήρια αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία ενός μικροβιώματος παρότι συνυπάρχουν ιοί ,παράσιτα και μύκητες όπως προαναφέρθηκε.

Οι αιτίες της ύπαρξης κακών αντί για για καλά βακτήρια στον οργανισμό μας είναι οι εξής: 1)διατροφή υψηλή σε ζάχαρη ,επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας,fast food ,και πολυφαρμακία 2)η προχωρημένη  ηλικία μειώνει  την ποικιλλία του μικροβιώματος,3)ο κακός ύπνος, αφού τα βακτήρια είναι ευαίσθητα στον κιρκάδιο ρυθμό μας 4)η έλλειψη αερόβιας άσκησης.

Με το να ρυθμίσουμε την διατροφή,τον ύπνο και να μην ξεχνάμε μισή ωρα περπάτημα  θα διαμορφώσουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας στην καλύτεη δυνατή κατάσταση ,γεγονός που όπως κατέδειξαν μελέτες αποκλείει  ουσιαστικά την εμφάνιση άγχους ή κατάθλιψης.

Η μεσογειακή διατροφή ,που εδώ και χρόνια θεωρείται ως ιδανική για την καρδιαγγειακή μας λειτουργία και την υγεία μας γενικά ,σαφώς μας βοηθάει να διαμορφώσουμε ένα ευεργετικό μικροβίωμα εντέρου.

Τροφές που  μας βελτιώνουν τη διάθεση είναι:.μαύρα φασόλια που περιέχουν μαγνήσιο,στοιχείο που προάγει την έκκριση σεροτονίνης όπως επίσης και σίδηρο,κάλιο,χαλκό,φυτικές ίνες,.ψωμί ολικής άλεσης ,παντζάρια ,βατόμουρα.αυγά,καρύδα,μύδια,γιαούρτι ,σπαράγγια,μέλι,λάδι ελιάς,τομάτες,σπανάκι,μπανάνες,σολωμός,καβούρι, ,αρακάς,λαχανάκια βρυξελών,μπρόκολο,πράσινα λαχανικά ,κοτόπουλο,σταφίδες,αβοκάντο,,λεμόνι,τόνος,καρύδια,φακές,μαύρο ρύζι,καφές,πράσινο τσάι,,πορτοκάλια και βέβαια μαύρη σοκολάτα. Βασικό στοιχείο  είναι η ποικιλλία στη διατροφή,κάτι που απλά χρειάζεται οργάνωση ,όταν ψωνίζουμε να παίρνουμε λίγο από όλα .

Το φαγητό είναι ενέργεια και απόλαυση. Νόστιμο είναι ένα φαγητό που περιέχει διάφορα υλικά και μυρωδικά κι ακόμα περισσότερο αν είναι φτιαγμένο από αγαπημένα χέρια που προσθέτουν και αγάπη στις συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: