Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Είναι γνωστό ότι οι αρτηρίες μεταφέρουν από την καρδιά το   αίμα στο υγρό των διαφόρων ιστών και αφού θρέψουν  αυτούς  επιστρέφει στην καρδιά με τις φλέβες.Δεν επιστρέφει με τις φλέβες όμως ,όλο το αίμα που φεύγει με τις αρτηρίες, αλλά γύρω στο  85%.
Το Λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά όργανα τη λέμφο και τα λεμφαγγεία, το σύστημα των αγγείων που άγει το επιπλέον υγρό των ιστών στο φλεβικό σύστημα ,αφού πρώτα περάσει από τουλάχιστον ένα λεμφογάγγλιο (λεμφαδένας) όπου θα εμπλουτιστεί με λεμφοκύτταρα και αντισώματα,και τελικά καταλήξει στην καρδιά ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο του αίματος που κυκλοφορεί.
Επιγραμματικά οι λειτουργίες του λεμφικού συστήματος είναι οι εξείς:
1.αποβολή του  μεσοκυττάριου υγρού(υγρό των ιστών) από τους ιστούς
2.απορρόφηση λιπαρών οξέων και γλυκεριδίων επεξεργασμένων  από το δωδεκαδάκτυλο(λεπτό έντερο)και μεταφορά τους  ως χυλός στην κυκλοφορία ώστε να προωθηθούν στο ήπαρ
3.αμφίδρομη μετακίνηση λευκοκυττάρων μεταξύ λεμφαδένων και οστών(μυελό των οστών)
4.άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ξενιστές(μικρόβια,ιοί κλπ)και τοξινών που αυτοί εκκρίνουν μέσω των λεμφοκυττάρων και των αντισωμάτων
Συμβαίνει λόγω της πολύωρης ορθοστασίας ή της καθιστικής ζωής να έχουμε μειωμένη  λεμφική κυκλοφορία.
Μπορούμε να προάγουμε την κυκλοφορία της λέμφου με απλούς τρόπους:
α. καλή ενυδάτωση του οργανισμού , αφού η είσοδος του διάμεσου υγρού στα λεμφαγγεία ΄και η περεταίρω μετακίνηση της λέμφου προς την καρδιά γίνεται από τη διαφορά  υδροστατικής πίεσης   που αυξάνεται όσο αυξάνεται ο όγκος της λέμφου η οποία αποτελείται κατά 95% από νερό
β.υγιεινή διατροφή και ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα παντζάρια,ειδικά, θεωρούνται ότι περιέχουν μια ομάδα φυτικών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση του αίματος που πραγματοποιείται στο ήπαρ ,αλλά και πολλές άλλες τροφές της καθημερινής διατροφής όπως εσπεριδοειδή,πράσινα λαχανικά ,σκόρδο, ξηροί καρποί, τζίντζερ βοηθούν επίσης.
γ.άσκηση, ο πιο βασικός τρόπος να κινητοποιήσουμε τη λέμφο, αφού η μετακίνησή της ενισχύεται από  την μυική σύσπαση και την κίνηση των αρθρώσεων. Αερόβια ,λοιπόν ,άσκηση  με κύριο αντιπρόσωπο ωςδυνητικά συχνό ,το  περπάτημα αλλά και μυική ενδυνάμωση.
δ. δόνηση/αναπήδηση ,μια που έχει βρεθεί ότι 5 λεπτά δόνησης του σώματος  με συχνότητα 30-50 hz αυξάνει την κυκλοφορία της λέμφου σημαντικά.Αυτό μπορεί να γίνει  σε πλατφόρμες δόνησης που υπάρχουν σε γυμναστήρια, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις.  Οι αναπηδήσεις ,τώρα,σε κάποιο μικρο τραμπολίνο  δημιουργούν μια ρυθμική δύναμη βαρύτητας που αυξάνει τη λεμφική ροή.
ε.χειρομάλαξη η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα   μυοχαλάρωση,ύφεση εως εξαφάνιση του πόνου, προώθηση της ίασης των ιστών με σωστή αρχιτεκτονική και βελτίωση της κυκλοφορίας της λέμφου.
Σε περιπτώσεις βεβαρυμμένες  με λεμφοίδημα  είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία με ειδική χειρομάλαξη για την παροχέτευση του υγρού και ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων για τον ίδιο λόγο ανάλογα με το μέλος που μας απασχολεί και ασφαλώς η περίδεσή του και η διατήρηση όσο δυνατόν  ενάντια στην βαρύτητα.
Οφείλουμε στον εαυτό μας και στους ανθρώπους μας να  μας προσέχουμε και να εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας κάθε μικρή αλλαγή και ενασχόληση που μας κρατάει υγιείς και χαρύμενους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: