Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής ,διευθυντής στο πανεπιστήμιο  του Κέντρου κλινικών δοκιμών νευρολογικού τραύματος στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ  David O. Okonkwo ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2019 τα αποτελέσματα μιας μελέτης , 61 ασθενών με χρόνια κινητικά ελλείμματα  μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ,από τους οποίους οι 46 αντιμετωπίστηκαν με έγχυση παραγώγου βλαστοκυττάρων και οι 15 με   placebo ως ομάδα ελέγχου. Οι 18 από όσους έγινε η έγχυση παραγώγου βλαστοκυττάρων (39,1%) παρουσίασαν κλινικά σημαντική βελτίωση συγκριτικά με 1 (6,7%)της ομάδας ελέγχου.
Δεν σημειώθηκαν διαφορές στις ανεπιθύμητες ενέργειες  των 2 ομάδων από τις οποίες  η πιο συνήθης ήταν η  κεφαλαλγία .  
Το   2006, νομίζω,όταν δούλευα στο Ολύμπιο θεραπευτήριο Γενική κλινική Πατρών  ως επιστημονική διευθύντρια της α κλινικής αποκατάστασης, είχαμε μια νεαρή μητέρα σε κώμα από τροχαίο.Εκείνη την εποχή συνεργαζόμασταν με ένα στρατιωτικό νευρολόγο καθηγητή στη Ρωσία, ο οποίος  ασχολείτο με τη μελέτη και   σε συνεργασία με νευροχειρουργούς εφαρμογή των βλαστοκυττάρων.Τότε ,παρότι η γνώση και η επεξεργασία τους ήταν σε πρώιμα στάδια ,είχαμε  δείγματα βελτίωσης νεαρών ασθενών με  κάκωση Νωτιαίου Μυελού τους οποίους στέλναμε εκεί για έγχυση βλαστοκυττάρων και επαναφορά γα συνέχιση του προγράμματος αποκατάστασης ,τουλάχιστον 1 χρόνο μετά το ατύχημα.
Είχαμε στείλει και την γυναίκα αυτή ,η οποία λίγο καιρό μετά την επιστροφή της επανήλθε.
Τα τελευταία χρόνια διαβάζω ότι γίνονται έρευνες και εφαρμογές βλαστοκυττάρων σε ασθενείς σε φυτική κατάσταση. 
Κώμα είναι  η κατάσταση που προσομοιάζει με βαθύ ύπνο.Υπάρχει έλλειψη συνείδησης και επαφής με το περιβάλλον.Η φυτική κατάσταση μερικές φορές είναι η αρχική εξέλιξη  της κωματώδους όπου πάλι δεν υπάρχει επικοινωνία με το περιβάλλον,παρατηρείται όμως κάτι που μοιάζει με κύκλο ύπνου -έγερσης.Οι ασθενείς έχουν χάσει τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες αλλά μπορεί να λειτουργούν φυσιολογικά η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος.Μπορεί να ανοίγουν τα μάτια σε ερεθίσματα ,να γίνονται αυτόματες κινήσεις των άκρων,γκριμάτσες ,γέλιο ή κλάμα.
Και οι δύο καταστάσεις θεωρούνται πολύ σοβαρές με λίγες ελπίδες απόκτησης της συνείδησης.
Έχουν περιγραφεί, βέβαια, λίγα περιστατικά που  απόκτησαν φυσιολογική επαφή με το περιβάλλον και μετά από χρόνια.
Ασφαλώς ,το θαύμα με τη χάρη του Θεού είναι πάντα η αιτία για κάθε ίαση και βελτίωση .
Η συνεχής μελέτη και εξέλιξη της θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την ανάκτηση της συνείδησης αλλά και της συνολικής εγκεφαλικής λειτουργίας  που ήδη διαβάζω αποτελέσματα σε κέντρα στην Αμερική,στην Κίνα και στο Παρίσι μπορεί να είναι μεγαλειώδης ανακάλυψη του αξιοθαύμαστου ανθρώπινου εγκεφάλου ,όπως ήταν η ινσουλίνη και τα αντιβιοτικά ,που θα νικήσει την απώλεια νέων κυρίως ανθρώπων από ατυχήματα.
Είχα συζητήσει τότε με τον ρώσο καθηγητή για την ΄βελτίωση και περιστατικών με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά   μου είχε εξηγήσει οτι θα μπορούσαμε να έχουμε μια βελτίωση των συμπτωμάτων,όμως στην επόμενη ώση απομυελίνωσης  αυτά θα ξανάρχιζαν.Βλέπω απο το 2010 οτι γίνονται προσπάθειες κατάλληλης επεξεργασίας των βλαστοκυττάρων να χρησιμοποιηθούν και για την  νόσο αυτή.
Η  βασική ανησυχία όσον αφορά τα βλαστοκύτταρα που είναι αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού που θα εξελιχθούν σε κύτταρα του ιστού τον οποίον τα εγχύουμε ,ήταν ο φόβος της κακοήθους μετάπλασης τους σε δεύτερο χρόνο.Όταν το εξηγούμαστε αυτό στα 18χρονα παιδιά που ήταν τετρα η παραπληγικά από τροχαίο μας έλεγαν  θέλω να μπορέσω να ζήσω τώρα κι αν συμβεί κάτι θα το αντιμετώπισουμε.
Και η αλήθεια είναι ότι ,δυστυχώς,είναι ούτως ή άλλως πολλά τα κρούσματα κακοήθειας αλλά, ευτυχώς πλέον θεωρούνται σε μεγάλο ποσοστό ιάσιμα.Αρκεί να γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι  για να εντοπίζονται νωρίς.Άλλωστε ,οι έρευνές γίνονται για την ανεύρεση ασφαλούς  μορφής βλαστοκυττάρων . 
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω οτι η έγχυση βλαστοκυττάρων πρέπει να συνοδεύεται με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τη σωστή αναγέννηση και ανασύνταξη του εγκεφάλου και την λειτουργική και ψυχολογική επανένταξη του ατόμου στη ζωή.
Είναι σημαντικό να μην χάνουμε την ελπίδα μας και την πίστη μας στο καλό.Κάθε αναποδιά κάτι έχει να μάθει και σε μας και στους οικείους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: