Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

 Το 1938, ο γάλλος avant garde θεατρικός συγγραφέας  Antonin Artaud   περιέγραψε την απατηλή φύση των χαρακτήρων και αντικειμένων στο θέατρο ως "εικονική πραγματικότητα"  στο δοκίμιό του :Το θέατρο και το είδωλό του.
Ήδη από την αναγέννηση η απεικόνιση της προοπτικής στη ζωγραφική έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη των τεχνολογιών τρισδιάστατης πραγματικότητας.
Στην ιατρική  η τεχνολογία με χρήση  εικονικής πραγματικότητας  άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή τη δεκαετία του 90 και οι εφαρμογές της αυξάνονται.
Έχει χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό ιδιαίτερων χειρουργικών επεμβάσεων όπως η αποκόλληση διδύμων  και έχει ξεκινήσει τώρα στην Αμερική η ταχεία άρτια  εκπαίδευση νέων χειρουργών σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας .
Βοηθάει ακόμα στην αντιμετώπιση του άγχους και του πόνου σε ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες,  στον καθημερινό καθαρισμό και περιποίηση τραυμάτων , σε ενέσεις και δυνητικά  επίφοβες θεραπευτικές διαδικασίες  σε παιδιά  όπως και για τη θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών όπως οι φοβίες και το μετατραυματικό σύνδρομο.  Στην ευφάντστη Γαλλία δοκιμάζεται τώρα,πρώτη φορά στον κόσμο, η πρόληψη επιπλοκών μεταμοσχεύσεων μέσω εικονικής πραγματικότητας
Ελπιδοφόρα  είναι και η συνεισφορά της στην αποκατάσταση όπου η επανεκπαίδευση της ισορροπίας,των γνωσιακών λειτουργιών  και των άνω και κάτω άκρων του ασθενούς με υπολείμματα και δυσλειτουργίες νευρολογικής αιτιολογίας όπως μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ,ΚΕΚ σε εγκεφαλική παράλυση  , νόσο του Πάρκινσον γίνεται σε συνθήκες "πραγματικής ζωής" με επανεκπαίδευση κινήσεων και πράξεων που τελεί ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του.
Η εικονική πραγματικότητα στην αποκατάσταση χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση της λειτουργικότητας και με την απεικόνιση της επιθυμούμενης κινητικότητας ,δηλαδή  με το είδωλο του θεάτρου..

Δεν υπάρχουν σχόλια: