Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΡΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου ,πριν από λίγο καιρό,μίλησα για τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το γέλιο ενισχύει τη θεραπεία.
Σήμερα ,θα αναφερθώ στον επιστημονικό λόγο και τον εύκολο  τρόπο με τον οποίο μια σειρά συναισθημάτων με παρανομαστή  την καλή διάθεση μπορούν να διαφυλάξουν την υγεία μας .

Είναι γνωστό ότι όλα τα υλικά σώματα τα συναντάμε σε τρεις δυνατές καταστάσεις:τη στερεή ,την υγρή και την αέρια.Το μικρότερο δείγμα κάθε υλικού σώματος που διατηρεί τις ιδιότητες του σώματος από το οποίο προέρχεται ονομάζεται μόριο και τα μόρια αποτελούνται από ακόμα μικρότερα τμήματα που ονομάζονται άτομα. Κάθε άτομο αποτελείται από α)τον πυρήνα που σχηματίζεται από την συγκρότηση, με τη βοήθεια των γκλουονίων(φορείς ισχυρής πηρηνικής δύναμης) , των νουκλεονίων (πρωτόνια και νετρόνια)τα οποία απαρτίζονται από ακόμα μικρότερα σωματίδια  ,τα quark και
β)τα λεπτόνια, ηλεκτρόνια καθένα με το σύντροφό του νετρίνο.   Συνοπτικά  τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης είναι τα  quark και τα λεπτόνια και οι φορείς ενέργειας/δύναμης τα γκλουόνια,τα μποζόνια ,τα φωτόνια και τα βαρυτόνια Τέλος,υπάρχει και το ποζιτρόνιο,το αντισωμάτιο του ηλεκτρονίου που μπορεί να παραχθεί από μια πυρηνική αντίδραση ή από την επίδραση με την ύλη ενός φωτονίου με ενέργεια μεγαλύτερη από 1,022 MeV
Τα ηλεκτρόνια διατάσσονται γύρω από τον πυρήνα σε στοιβάδες(ή φλοιούς)συγκεκριμένης ενέργειας η κάθε μία,  σε  ηλεκτρονικές δομές με διάφορες πιθανές θέσεις σε μορφή νέφους..
Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες(πχ από την απορρόφηση ενέργειας από εξωτερική πηγή)ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να διεγερθεί,να μεταπηδήσει σε στοιβάδα υψηλότερης ενέργειας.

Κάθε ηλεκτρόνιο όταν βρίσκεται στη θεμελιώδη κατάσταση,στην φυσιολογική δηλαδή κατάσταση όταν αναφερόμαστε σε άτομα που ανήκουν σε κάποιο σύστημα του ανθρώπινου σώματος ,βρίσκεται όπως είπαμε σε συγκεκριμένη στοιβάδα συγκεκριμένης ενέργειας με συγκεκριμένη πιθανοκρατική συμπεριφορά των ηλεκτρονίων για την ενέργεια αυτή σύμφωνα με την εξίσωση του Στρέντινγκερ.
Αντίστοιχα,όταν κάποιο ή κάποια σύστημα/ατα του ανθρώπινου οργανισμού έχουν υποστεί κάποια βλάβη, χημική ή μηχανική, η προβλέψιμη ηλεκτρονική δομή των ατόμων διαταράσσεται στό μικρομοριακό επίπεδο.Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την πρόληψη και την  ίαση αν, σε συνδυασμό με την συντηρητική και χειρουργική αγωγή , πρασπαθούσαμε να επαναφέρουμε τα  ηλεκτρόνια των ατόμων που απαρτίζουν τελικά τούς προσβεβλημένους ιστούς στη θεμελιώδη κατάσταση .

Σύμφωνα με το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο όσον αφορά το άτομο,τα ηλεκτρόνια που έλκονται από αγωγό(τον πυρήνα του ατόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση)απελευθερώνονται και μεταπηδούν σε άλλη στοιβάδα όταν προσπέσει (ηλεκτρομαγνητική) ακτινοβολία συχνότητας τέτοιας(συχνότητα κατωφλίου)ώστε τα ηλεκτρόνια να καταφέρουν να υπερπηδήσουν το φράγμα δυναμικής ενέργειας που τα συγκρατεί στη συγκεκριμένη στοιβάδα. Η συχνότητα ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος είναι ανάλογη της ταχύτητας του κύματος και αντιστρόφως ανάλογη του μήκους  του κύματος.

Εκτός από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ,κυματοειδή εκπομπή διαθέτουν και οι μελωδίες.Ο ήχος δημιουργείται όταν ένα σώμα δονείται   ώστε να προκαλέσει την αγωγή ενός ακουστικού κύματος μέσω ενός μέσου(αέριου ,υγρού στερεού) στον έξω ακουστικό πόρο και τελικά να πέσει πάνω στον τυμπανικό υμένα προκαλώντας παλμική κίνηση που θα καταλήξει στο όργανο του Corti.Αν ύπάρχουν ήχοι και μελωδίες κατάλληλης συχνότητας να επαναφέρουν τα ηλεκτρόνια στη θεμελιώδη κατάσταση θα ενισχύσουν τη θεραπεία,αυτό όμως είναι κάτι που απαιτεί εξειδικευμένη δουλειά .

Το γουργούρισμα της γάτας είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα αγαπητά αυτά ζώα α)για να εκφράσουν αγγαλίαση αίσθημα ασφάλειας και αγάπης και β)για να υφεθεί  ο πόνος τους και να βοηθήσουν ως ένα σημείο την ίαση τους όταν έχουν κάποιο πρόβλημα. Έχει άλλωστε βρεθεί ότι η συχνότητα του γουργουρίσματος της γάτας μειώνει την αρτηριακή πίεση,βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων και στην παραγωγή οστίτη ιστού.Δεν έχουμε 'ολοι γάτα βέβαια.

Έχουμε ,όμως,όλοι συναισθήματα.Και τα συναισθήματα,από τη στιγμή που κενό δεν υπάρχει είναι ενέργεια γιατί α)είναι άυλα και β)είναι η απίστευτη κινητήριος δύναμη για οτιδήποτε(αγάπη,φόβος,μίσος,φιλοδοξία,εμπάθεια πχ).Και τα συναισθήματα,αντίθετα με ότι έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ,δεν είναι μόνο ότι αισθανόμαστε ενστικτωδώς ανάλογα με τις καταστάσεις της ζωής μας. Έχουμε έναν απίστευτα ικανό εγκέφαλο και μια δυνατή ψυχή για να τα χειριζόμαστε για το καλό μας.Κι αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα χαιρόμαστε με ότι καλό μας συμβαίνει αλλά αντί να πέσουμε κατευθείαν στη θλίψη και την απελπισία όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα το ζητούμενο είναι να κάνουμε το καλύτερο που ξέρουμε ή μαθαίνουμε για την περίπτωση και να συνεχίσουμε να ζούμε όχι σκεπτόμενοι αρνητικά σενάρια που κατά 90% δεν θα συμβούν ,αλλά να ευχαριστούμε για οτιδήποτε έχουμε αυτήν την στιγμή ,είμαστε ζωντανοί, έχουμε   κρεββάτι, έχουμε τον ήλιο ,έχουμε ανθρώπους που αγαπάμε. Γιατί το παρελθόν  έφυγε, το μέλλον είναι άγνωστο ,η ζωή μας είναι η κάθε στιγμή που ζούμε κάθε τώρα.
Επίσης ,μπορεί να είμαι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο αλλά μπορώ για όσο χρόνο ελεύθερο έχω και θέλω να σκεφτώ και να νιώσω ότι είμαι όπου θέλω με όποιους θέλω και να αισθανθώ χαρά και ανακούφιση.
Μεγάλη γαλήνη φέρνει και το να αναλογιστούμε τις σχέσεις μας με τα δικά μας άτομα ,να συγχωρήσουμε ακόμα κι αν δεν μας ζήτησαν συγγνώμη και να ξεπεράσουμε πίκρες και να σκεφτούμε τί μας ενώνει και τί αγαπάμε στον καθένα.
Όταν συντονίζουμε τα ηλεκτρόνια μας με την αγάπη και την ευγνωμοσύνη αυτόματα οι συμπεριφορές μας γίνονται πιο υγιεινές και τα κύτταρα μας πιο ανθεκτικά σε οτιδήποτε .Καλή Ανάσταση.













Δεν υπάρχουν σχόλια: