Διαβάζοντας το διδακτικό άρθρο του εξαίρετου καθηγητή φιλοσοφίας της τέχνης κυρίου Δημοσθένη Δαββέτα :"Η βία και εμείς" δεν μπόρεσα να μην κολλήσω ήδη από την τρίτη φράση στο θεώρημα ότι "βία και βίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα".
Κατ'αρχάς είναι εμφανές ότι αυτό ισχύει ορθογραφικά. Επειδή ,όμως, η ελληνική γλώσσα είναι πλασμένη έτσι ώστε κάθε γράμμα του αλφαβήτου να αντανακλά και μια έννοια ώστε το νόημα της λέξης να μπορεί να αποδοθεί και από την ιστορία που αφηγούνται τα γράμματα που την αποτελούν ας προσπαθήσουμε να βρούμε αυτή τη σύνδεση και τί μήνυμα θέλει να μας δώσει.
Βίος είναι η ζωή ή η δραστηριότητα σε ένα τομέα της ζωής όπως πολιτικός βίος, κοινωνικός βίος κ. λ. π.
Το Β είναι ένα ημικύκλιο το μέσο του οποίου έχει προσκολληθεί με προσπάθεια στο μέσο της βάσης του σχηματίζοντας 2 όρη .Βουνό, βία(χρειάζεται βία για να αποκολληθεί αφού είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατον)βάρος(δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για δύο παραγεμισμένα σακιά το ένα πάνω στο άλλο δύσκολο να τα σηκώσεις μαζί).
Το Ι είναι η συνέχεια προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με την επιλογή του καθενός κατά τον ίδιο τρόπο , (οι άνθρωποι ενώ μπορούν αν και θέλει κόπο συνήθως δεν αλλάζουν). ίσο(οι πιθανότητες να πάμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι 50% ίσες)
Το Ο είναι το όλον η ολοκλήρωση ο σκοπός της ζωής μας να ολοκληρωθούμε και να γίνουμε το καλύτερο δυνατόν(για άλλους αυτό σημαίνει να αποκτήσουν αγαθά για άλλους χαρά για άλλους να γίνουν πιο σωστοί σύμφωνα με τις ηθικές αρχές τους, για πολλούς και τα τρία)
Το Σ είναι το προσωρινό τέλος αφού τα άκρα του είναι ανοιχτά .σταματάω(για να ξαναρχίσω)
Αρχίζει, λοιπόν, η ζωή με προσπάθεια ,είτε για να πραγματοποιηθεί η γέννηση είτε για να ξεκινήσουμε ένα τομέα, ''κάθε αρχή και δύσκολη'' .Συνεχίζουμε, ανάλογα με τις επιλογές μας στα καλά και τα κακά που μας συμβαίνουν, να προχωράμε προς τα πάνω ή να υποβιβάζουμε τον εαυτό μας (πισωγυρίσματα και επανεκκινήσεις πάνω στην γραμμή γίνονται)για να φτάσουμε τελικά στο σκοπό της ζωής μας ,να ολοκληρωθούμε για να συνεχίσουμε μετά στη μετά θάνατον ζωή ότι αυτό σημαίνει για τον καθένα.
Βία είναι η ένταση και η επιθετικότητα στη συμπεριφορά κάποιου που αποσκοπεί να βλάψει κάποιον άλλο άνθρωπο(ή ζώο) είτε σωματικά είτε καταστρέφοντας προσωπικά του ή δημόσια αντικείμενα.
Το Β αντιπροσωπεύει την έντονη προσπάθεια ,το Ι την συνέχεια, τη διάρκεια που χρειάζεται μια πράξη βίας με την ίδια κακή πρόθεση ή θυμό ενώ το ήθος κατρακυλάει προς τα τάρταρα και το Α την αρχή, η βάση του τριγώνου άρχίζει να κατεβαίνει για να πάρει τη θέση της και να υποστηρίξει τις πλευρές ,δηλαδή ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα ή θέμα του ατόμου που το οδήγησε στη βία και άρα απαξίωσε τον εαυτό του ,έβλαψε την ψυχή του(το ήθος του αλλά και την ηρεμία του)και έκανε κακό σε κάποιον άλλο χωρίς να πετύχει τίποτα.
Τώρα ,κατά την προσωπική μου άποψη η σύνδεση του βίου με τη βία είναι η εξής:Η βί(α) ,η έντονη προσπάθεια με διάρκεια εμπεριέχεται μερικώς στο βι(ο),στη ζωή του κάθε ανθρώπου με στόχο να μην φτάσει στο Α να μην αποδειχθεί ανούσια,να μην προχωρήσει το Ι,τον τρόπο που προχωράμε ,προς τα κάτω αλλά προς τα πάνω. Ας πούμε, η βία είναι θεμιτή στον πόλεμο όταν υπερασπίζεσαι τη χώρα σου που άλλοι θέλουν να καταλάβουν.
Γενικότερα η βία υπάρχει στην κοινωνία από αρκετούς αλλά οι περισσότεροι γινόμαστε παρατηρητές και κάποιοι δυστυχώς αποδέκτες.Όπως το αντιλαμβάνομαι η ελληνική γλώσσα προσπαθεί να μας δώσει ένα μπούσουλα ζωής .Αυτά για τους ενήλικες ίσως να είναι ανούσια, όμως,νομίζω ότι για παιδια της τρίτης γυμνασίου και του λυκείου θα μπορούσαν να ήταν οδηγός ,ιδιαίτερα αν συμμετείχαν διαδραστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου