Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

Η  Αυτοφαγία ( Autophagy) είναι μια φυσιολογική διαδικασία των ευκαρυωτικών οργανισμών η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή στο οξειδωτικό στρες με την αποσύνθεση και κατανάλωση συμπλόκων  πρωτεινών  με μέταλλα και κατεστραμμένων από οξείδωση  μακρομορίων 

Ως οξειδωτικό στρες θεωρούμε την ανισορροπία μεταξύ  της αντίδρασης     οξειδωτικών παραγόντων όπως ρίζα υπεροξειδίου, ρίζα υδροξυλίου, υπεροξείδιο του υδρογόνου με  τα μόρια ενος οργανισμού και  της δυνατότητας τους οργανισμού να αποτοξινωθεί άμεσα από τα ενδιάμεσα παράγωγα της οξείδωσης  ή να επισκευάσει την κυτταρική βλάβη που προκλήθηκε.

Στους ανθρώπους το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται στην ανάπτυξη νόσων όπως  καρκίνος, νόσος του Πάρκινσον, Αλζχάιμερ, αθηροσκλήρωση ,καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατάθλιψη ,σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ,λοιμώξεις .

Ωστόσο,οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται και από το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να επιτίθενται και να καταστρέφουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το ζητούμενο  γενικά αλλά και ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει η υγεία του συνόλου από επιδημία  είναι να χρησιμοποιήσουμε καταρχήν τον ενδογενή μηχανισμό της αυτοφαγίας προς όφελος της φυσιολογικής ομοιόστασης του οργανισμού.

Μελέτες έχουν αποδείξει οτι η αυτοφαγία αποσύρει1) αναδιπλωμένες(βιολογικά αδρανείς)πρωτείνες και συσσωρευμένες ενδο ή εξω κυτταρικά  πρωτείνες που εμπλέκονται σε διάφορες νόσους όπως αμυλοείδωση ,νόσος πάρκινσον, πλαγία μυατροφική σκλήρυνση, αλζχάιμερ.2)κατεστραμμένα ενδοκυτταρικά μόρια  όπως  μιτοχόνδρια, υπεροξυσωμάτια και 3) ενδοκυτταρικούς παθογόνους μικροοργανισμούς,καθαρίζει ,δηλαδή,τα κύτταρα από ιούς και  βακτήρια 

στο αναπνευστικό δίκτυο ο μηχανισμός αυτός υπαγορεύει το μήκος των κινητικών βλεφαρίδων  στις μεμβράνες του δικτύου που απωθούν υγρά ,φλέγμα, ξένα σωμάτια ,ιούς και βακτήρια.

Όταν η αυτοφαγία λειτουργεί στο βέλτιστο βαθμό καθαρίζει τα κύτταρα  από λοιμώξεις και συμμετέχει σε μια καλή ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Αντίθετα σε δυσλειτουργία του μηχανισμού της αυτοφαγίας έχουμε συσσώρευση  κακών πρωτεινών(συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου)και κυτταρικών απορριμμάτων τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμονοπάθειες, νευροεκφυλιστικές νόσους,,καρδιακή ανεπάρεια,πρωτεινοπάθειες. Ακόμα η δυσλειτουργία της φυσioλογικής ανακύκλωσης των συστατικών των κυττάρων από τα ίδια τα κύτταρα οδηγεί σε μια υπερβολική φλεγμονώδη απάντηση του οργανισμού στην εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών(καταιγίδα κυτοκινών) 

Παράγοντες που απορρυθμίζουν την σωστή λειτουργία της Αυτοφαγίας είναι ουσιαστικά αυτοί που προκαλούν συνεχές και σε μεγάλο βαθμό οξειδωτικό στρες και  όσοι προκαλούν φλεγμονή.

-πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με συνθετικά συστατικά

-κάπνισμα

-μόλυνση περιβάλλοντος

-προχωρημένη ηλικία

Βοηθητικά δρουν:

καφές/τσαυ(2,3 φλυτζάνια/ημέρα)

κανέλα, σκόρδο, τζίντζερ, ρόδι

διαλλειμματική νηστεία 17-22 ώρεςμε προσοχή και οδηγίες όποιος δεν έχει ξανακάνει.Τις ώρες της νηστείας το ανοσοποιητικό σύστημα υπόκειται σε μια μικρή υποβάθμιση αλλά όταν επανασιτίζεται ο οργανισμός δυναμώνει περισσότερο και γι'αυτό σε περιόδους επιδημίας καλό είναι στη διαλλειματική νηστεία το άτομο να σιτίζεται κάθε μέρα .

άσκηση

8 ωρες ύπνο/24ωρο

επαφή με τη φύση(και η περιποίηση με αγάπη μιας γλάστρας στο σπίτι ,ένα κατοικίδιο)

απαλλαγή από μίσος, θυμό, παράπονο και με απλούς τρόπους όπως γράφοντας γράμματα(που δεν χρειάζεται να τα στείλουμε)αγάπης και συγγνώμης ή/και συμφιλίωσης στον εαυτό μας και ανθρώπους που έχουμε προβλήματα.

Τέλος η επαφή με ότι μας γεμίζει την ψυχή και δημιουργεί το αίσθημα θαλπωρής για άλλους ο Θεός με την προσευχή (για να μας δώσει κάτι πρέπει να το ζητάμε ) για άλλους ότι τους ανυψώνει..

Η αγάπη για τον εαυτό μας  και η σωστή μας φροντίδα και   στάση απέναντί του, ώστε να μπορούμε να φροντίσουμε και όσους μας χρειάζονται  είναι η αρχή του νήματος για την αντιμετώπιση και αυτής της παγκόσμιας δοκιμασίας που περνάμε.










0

Δεν υπάρχουν σχόλια: