Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Τα τελευταία χρόνια ζει η ανθρωπότητα αλλεπάλληλες περιόδους διεθνών κρίσεων. Οικονομικών ,υγειονομικών, μεταναστευτικών ,ενώ πάντα υφέρπεται  η αναμονή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Ανέκαθεν, οι άνθρωποι ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο   και έχουν προσπαθήσει να τον δημιουργήσουν, καλύτερα να μεταλλάξουν τον υπάρχοντα με ιδεολογίες και επαναστάσεις οι οποίες βελτίωσαν κάποιες συνθήκες ,αλλά αργότερα  οι κοινωνίες βυθίστηκαν στο παράλογο που ζούμε σήμερα μέσα από τη δίνη των εξελίξεων 

Όλοι συμφωνούμε ,θεωρώ, πως ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση και να δούμε ένα όντως καλύτερο αύριο είναι  να  μετουσιωθεί η  αντίληψη όλων σε κατάκτηση της αυτογνωσίας ,της αυτάρκειας, ,της αυτοπροστασίας ,της αλληλεγγύης και  του σεβασμού  ,δηλαδή στην αγάπη για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Και αυτή η νοητική και ψυχική ανάταση που θα επιφέρει και πρακτικά ουσιαστική βελτίωση της ζωής όλων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, αυτό που προτείνω είναι να ενσωματωθεί στην ύλη μίας τουλάχιστον τάξης του γυμνασίου μάθημα που να διδάσκεται από ψυχολόγο ή εξειδικευμένο στην ψυχολογία εκπαιδευτικό   το οποίο θα αναφέρεται στην ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών και στην καθοδήγηση πώς να βρουν τον δρόμο που τους ταιριάζει και βέβαια να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν .Τις βασικές αρχές και θεωρίες .

Πιο αναλυτικά τη διδακτέα ύλη θα την θα την ορίσουν οι ειδικοί επί του ζητήματος και βέβαια καλό θα ήταν να γίνει και με πρακτικές  βιωματικές τεχνικές στις οποίες θα συμμετέχουν τα παιδιά.

Υπάρχει λύση για όλα και το ζητούμενο είναι να βρίσκουμε την λύση που είναι καλύτερη για εμάς και για όλη την κοινωνία.

Στην αρχαία Ελλάδα η εκπαίδευση των παιδιών περιελάμβανε οπωσδήποτε και την εκμάθηση και συζήτηση γύρω από τη ζωή ,το σκοπό της, το ήθος και την συνύπαρξη για την ανέλιξη της κοινωνίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην αρχαία Ελλάδα έλαμψαν οι βάσεις όλων των επιστημών,των τεχνών και του Ιδεώδους της Δημοκρατίας.

Μπορούμε και σήμερα να γίνουμε φάρος μέσα από την έμφυτη ευρηματικότητα και αισιοδοξία μας  για την παγκόσμια επαναδημιουργία  όμορφης ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: