Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 Αναλογιζόμουν την πανδημία και τον περιορισμό της ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως που υπολογίζεται να κρατήσει ακόμα 1-2 χρόνια όταν μου ήρθαν στο μυαλό οι 10 πληγές  του Φαραώ.

Τότε ,αντίστοιχα, ο λαός της Αιγύπτου δοκιμάστηκε σκληρά και υπέφερε ακατανίκητα δεινά μέχρι που ο Φαραώ επέτρεψε την απελευθέρωση του  εβραικού  λαού  που κρατούσε σκλάβους και την έξοδό τους από την Αίγυπτο και την οποία είχε υποσχεθεί ο Θεός στον Μωυσή ώστε αυτός να οδηγήσει τους εβραίους στη γη της Επαγγελίας, στη γη Χαναάν.  

Το ότι βιώνουμε καταστροφές όπως σεισμούς ,πλημμύρες ,πυρκαγιές, τυφώνες, μόλυνση των υδάτων που έχουν αυξηθεί σε συχνότητα λόγω κλιματικής αλλαγής και του τρόπου ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες και περιμένουμε κι άλλες είναι δεδομένο. Η  παγκόσμια οικονομική κρίση  που δεν πρόλαβε να υφεθεί και ξαναφούντωσε είναι επίσης παρούσα.Για να βρεθούμε τώρα μετά από  παλιότερες πανδημίες που τέλειωναν, αφού σκότωναν πλήθος ανθρώπων, σχετικά σύντομα   και επιδημίες μικρότερης  διασποράς στην σύγχρονη πανδημία που ταρακούνησε τις συνθήκες της ζωής μας  που θεωρούσαμε δεδομένες και που μας είχαν καλομάθει συγκριτικά με τις παλιότερες γενιές ώστε η τωρινή κατάσταση να μας φαίνεται αβάσταχτη.

Σήμερα δεν υπάρχουν σκλάβοι σε παγκόσμιο επίπεδο   να ελευθερώσουμε και να σωθούμε.

Η νέα παγκόσμια φιλοσοφία της εποχής μας είναι η παγκοσμιοποίηση και ο μεγαλύτερος σκλάβος της είναι το πιο δικό μας ,το πιο πολύτιμο κομμάτι της ψυχής μας, οι θρησκείες.

Η σχέση κάθε ανθρώπου με την αρχή και αιτία της ύπάρξης του  ,τον Θεό για κάποιους ανάλογα με το θρησκεία τους, τη φύση ή τον ανώτερο εαυτό τους για άλλους  είναι η πιο σημαντική για την εξέλιξη του ,είτε το συνειδητοποιεί ,είτε όχι.

Βασική αρχή της παγκοσμιοποίησης είναι η ομογενοποίηση της ανθρωπότητας.Όλοι είμαστε ένα ,όλοι είμαστε το ίδιο. Ηθελημένα  παραγνωρίζει το πρωταρχικό αξίωμα της ανθρωπολογίας και της ιατρικής. Ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και εξίσου σημαντικός. Αυτό συνάδει,άλλωστε, και με την αρχή της αυτοκυριαρχίας που αντιτίθεται στην απόλυτη υποταγή και παράδοση του θελήματος μας σε έναν άνθρωπο,όπως συμβαίνει στο φασισμό ο οποίος ξεκινάει με την ομαδοποίηση των ανθρώπων   ,όταν ο ίδιος ο Θεός και δημιουργός μας μας έχει παραχωρήσει την ελευθερία και την εξουσία του εαυτού μας. 

Για να γίνουμε όλοι ίδιοι ,λοιπόν, επιχειρείται  διακριτικά να ενοποιηθούν οι μεγάλες μονοθειστικές θρησκείες σε μια με το πρόσχημα οτι  όλες διδάσκουν την αγάπη και την ειρήνη μεταξύ των λαών.

Πέρα από το γεγονός οτι κι αν όλες οι θρησκείες υποστηρίζουν την αγάπη και ειρήνη έχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ τους ακόμα και στο τί ακριβώς σημαίνει αγάπη και ειρήνη,η θρησκεία όπως προείπα κάθε ανθρώπου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ψυχής του και καθόλου εφάμιλλη με το αγαπημένο φαγητό του ας πούμε ώστε να το βάλλουμε όλοι σε ένα καζάνι και  να φτιάξουμε μια σούπα να τρώμε όλοι το ίδιο, κάτι που ούτε κι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει βέβαια.

Και η υποβάθμιση αυτή της σπουδαιότητας της κάθε θρησκείας γίνεται με τρόπους όχι εύκολα αντιληπτούς πάντα.Ας πούμε ,λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων,πολλοί άνθρωποι στις χώρες που πλήγησαν από αυτές για να αυτοπροστατευτούν απομακρύνθηκαν από χώρους λατρείας και στράφηκαν στην πνευματικότητα της νέας εποχής για να ξεδιψάσουν την ψυχή τους,όλοι είμαστε ένα. Επίσης ,πολλοί από αυτούς  που παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα για χαλάρωση και εκγύμναση παροτρύνονται από δασκάλους να ψέλνουν μάντρα(ωμ το πιο συχνό)για να έχουν ψυχική ηρεμία ,να ψέλνουν δηλαδή βεδουιστικούς ύμνους και να προσεύχονται άθελα τους στους θεούς της ινδουιστικής θρησκείας. Επίσης σε πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης αναφέρεται η αγάπη ως εργαλείο καλής ζωής(πολύ σωστά),αναφέρονται και στίχοι από την Καινή Διαθήκη που το ενισχύουν  και σε κάποιο σημείο ως τελική επιβεβαίωση γράφεται ;'' όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι , διανοητές και  σοφοί , όπως ο Βούδας ,ο Π λάτωνας και ο Χριστός μιλάνε για αγάπη.''.. Εξισώνουν ,έτσι απλά κι εύκολα ,τον Θεό εστω κι αν είναι Θεάνθρωπος με τους ανθρώπους.

Νομίζω οτι αυτό που χρειαζόμαστε και που προσπαθεί η ζωή ή ο Θεός να μας διδάξει είναι να μείνουμε αυθεντικοί.Ο καθένας να γνωρίσει λίγο καλύτερα ,αν δε γνωρίζει ήδη,το ιστορικό της οικογένειάς του,τον τόπο καταγωγής του,τη θρησκεία του αφού την έχει αποδεχθεί, γιατί όλα αυτά είναι αποθηκευμένα μέσα του και όταν ζει αγνοώντας τα οι πράξεις του συγκρούονται με το μικρό παιδί μέσα του και ΄δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης ,σε παγκόσνιο επίπεδο,η φύση το περιβάλλον που βιώνει αυτή την εσωτερική σύγκρουση των ανθρώπων και την ψεύτικη πνευματικότητα αναταράσσεται και έχουμε όλες τις φυσικές και περιβαλλοντικές καταστροφές και κινδύνους. Αναγνώριση του εαυτού λοιπόν,πάντα σε συνδυασμό με το σεβασμό για τα πιστευω των άλλων ανθρώπων.

Όλα είναι όπως τα βλέπει ο καθένας και κάθε άνθρωπος ζει τη δική του υποκειμενική πραγματικότητα,όμως υπάρχει και η Αλήθεια που σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζει γεγονότα της αντικειμενικής πραγματικότητας που η υποκειμενική προσωπική πραγματικότητα δεν μπορεί να παραβλέψει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: