Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑTΑΣΤΑΣΗ

 Γνωστική Αποκατάσταση είναι ένα πρόγραμμα διεπιστημονικών θεραπειών σχεδιασμένο να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργικότητα και να διαφυλάξει την ικανότητα του ατόμου σκέψης, κρίσης και λήψης αποφάσεων  .Πολλαπλές έρευνες έχουν καταδείξει πως η γνωστική αποκατάσταση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Στοχεύει στη βελτίωση νευροψυχολογικών, νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών όπως μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε έδαφος χωροκατακτητικής  εξεργασίας στον εγκέφαλο, πολλαπλής σκλήρυνσης ,άνοιας, σχιζοφρένειας.

Η γνωσιακή αποκατάσταση παρεμβαίνει   στη γλωσσική πράξη, στη μνήμη, στην προσοχή, στη γνωστική ευελιξία, στην αντίληψη ,στις εκτελεστικές λειτουργίες-σχεδιασμός και πράξη.

Δρα με την επανεκπαίδευση ικανοτήτων που χάθηκαν ή εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν ,με την αναπλήρωσή τους μέσω εκμάθησης νέων τεχνικών και ικανοτήτων.

Ένα σημαντικό μέρος της γνωστικής εκπαίδευσης είναι o γνωστικός ερεθισμός, δηλαδή ,επιγραμματικά, η εξάσκηση γνωστικών ικανοτήτων.Με τον σωστό συνδυασμό διαφόρων γνωστικών ικανοτήτων που εξάσκησε ο ασθενής θα μπορέσει τελικά να εκτελέσει κάποιο συγκεκριμένο έργο .Ο τελικός στόχος,βέβαια,είναι η ανάκτηση μιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής.

Τα 4 βήματα της γνωστικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν:1.Την εκπαίδευση 2.Την εξάσκηση  της διαδικασίας ενεργοποίησης μιας γνωσιακής ικανότητας3.Την εξάσκηση της στρατηγικής για τη χρήση της ικανότητας αυτής(πότε και σε συνδυασμό, ενδεχομένως, με ποιων άλλων) 4.Την εξάσκηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων που έλειπαν από τον ασθενή  ή ήταν προβληματικές.

Με την  γνωστική αποκατάσταση ασχολούνται οι νευροψυχολόγοι(που  στη Γαλλία υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία ),οι ψυχολογοι και οι εργοθεραπευτές ,ενώ είναι θεμιτή και η συμμετοχή όλης της ομάδας αποκατάστασης ,εφόσον υπάρχει , για μια πιο ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των αποκτηθέντων ικανοτήτων στην καθημερινότητα του άτόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: