Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

 Επειδή στις ιδέες για βελτίωση ποιότητας ζωής ,όπως και στην τέχνη, δεν υπάρχει παρθενογέννεση  η πρόταση μου ξεκίνησε από μια  ευφιή συνήθεια των ιαπώνων.

Συγκεκριμένα οι ιάπωνες έχουν γαλουχηθεί με τη συνήθεια ήδη από το δημοτικό όπου και το διδάσκονται και για όλη τους τη ζωή τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα να τελούν ένα τρίλεπτο πρόγραμμα στατικών ασκήσεων εύρους κίνησης άνω άκρων και κορμού με λίγα επιτόπια βήματα και αναπηδήσεις στο ενδιάμεσο ,με ένα  σύντομο διάλειμμα διαλειμματικής άσκησης .

Δεν απαιτεί χώρο και όργανα και είναι μια τρίλεπτη ρουτίνα που μπορεί να την εντάξει κάποιος πχ πριν το πρωινό γεύμα και η οποία μεταδίδεται καθημερινά από την τηλεόραση.

Εννοείται οτι ο καθένας την κάνει ανάλογα με τις ανάγκες και το χρόνο του περισσότερες φορές την εβδομάδα και κάποιες περισσότερες από μία φορές την ημέρα πχ σε διάλλειμα  όσων κάνουν καθιστική εργασία ή και το απόγευμα.Για όσους πάνε γυμναστήριο προφανώς δεν χρειάζεται τις μέρες που πάνε γυμναστήριο .

Στην ιαπωνία υπάρχουν και άλλα δύο σετ ασκήσεων παλι διάρκειας μικρότερης του 10λεπτου που είναι ουσιαστικά θέσεις και ασκήσεις καράτε αλλά αυτά είναι μόνο για τους νέους που έχουν την ενέργεια και την διάθεση να τις κάνουν .

Προφανώς οι πρακτικές αυτές στην ιαπωνία εντάσσονται και μέσα στην φιλοσοφία και τη θρησκεία τους,αλλά πιστεύω 'οτι το να πάρουμε από αυτές ότι καλό υπάρχει χωρίς να μπλεχτούμε σε πνευματικά μονοπάτια διαφορετικής κουλτούρας μπορεί να μας ωφελήσει και είναι η σωστή ανταλλαγή γνώσεων που δεν προσβάλλει την κουλτούρα και τη θρησκεία κανενός.  

Τα οφέλη μιας τρίλεπτης στατικής εξάσκησης με ασκήσεις εύρους κίνησης διατηρούν την σωστή στάση σώματος,την ευλυγισία και ευκινησία ,ενώ  προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα,το αναπνευστικό,το μυοσκελετικό και την εγκεφαλική λειτουργία..

Θεωρώ οτι θα προσέφερε σημαντικό όφελος στην υγεία ,στην ορθή στάση που είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης για άλγη μυοσκελετικά αλλά και παθολογίες αναπνευστικές και άλλες και στην επαγγελματική  απόδοση  όλων των ελλήνων, ο σχεδιασμός ενός προγράμματος 3-5 λεπτών απλού, ακίνδυνου και ουσιαστικού από ένα γυμναστή ,ένα  φυσικοθεραπευτή  και ένα φυσίατρο   και η ένταξη του  στα σχολεία αλλά και η παρουσίαση του ως βίντεο καθημερινά στην τηλεόραση ,και το ανέβασμα  στο διαδίκτυο οπότε να το κατεβάζουν όποτε θέλουν όποιοι θέλουν. 

Εννοείται οτι όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα θα συμβουλεύονται το γιατρό που τους παρακολουθεί και προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι πάσχουν από elhers danlos παρουσιάζουν ,δηλαδή, υπερεκτασιμότητα στις αρθρώσεις και οι οποίοι πρέπει να προσέχουν γενικώς όταν κάνουν γυμναστική ή γρήγορες κινήσεις γιατί το πέραν του φυσιολογικού εύρος κίνησης οδηγεί και σε γρήγορη εκφύλιση  των αρθρώσεων. Καταρχίν το σύνδρομο αυτό του συνδετικού ιστού έχει συνήθως και άλλα συμπτώματα όπως μυικοί πόνοι, λεπτό δέρμα , βαλβιδοπάθειες .

Ούτως ή άλλως όποιος παρουσιάζει ιδιαίτερους πόνους μετά την άσκηση ,ιδιαίτερα μετά από 2 ώρες καλό θα ήταν να συμβουλευτεί το γιατρό του ή  φυσίατρο .

Η ορθή θέση και στάση του σώματος όπως και η ευκινησία, είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και υγείας και η απλή ένταξη στο καθημερινό πρόγραμμα όλων από την παιδική ηλικία όπως το πλύσιμο των δοντιών ένα τρίλεπτο πρόγραμμα στατικών εύκολων και ευεργετικών ασκήσεων είναι το πιο εύκολο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και το κράτος σε μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: